Ennakkokuuntelussa: Moonface & Siinai

moonfacesiinai_sm

Poika saunoo. Siinai julkaisee toisen albuminsa Moonfacen alias Spencer Krugin eli hiljattain paluun keikkalavoille tehneen kanadalaisen Wolf Paraden nokkamiehen kanssa. Jagjaguwar-levymerkillä 3. kesäkuuta julkaistava My Best Human Face on ennakkokuuntelussa Kuulokuvia-blogissa ja alta voit lukea kitaristi Risto Joensuun mietteitä aiheesta. Tänään tulleen tiedon mukaan Moonface & Siinai nähdään livenä Flow’ssa.

Ensikuuntelun perusteella Moonface & Siinai -yhdistelmän kakkoslevy on ilahduttavan monitasoinen, melodinen ja samalla juuri sopivan tyly. Pari ekaa biisiä virtaavat sulavasti, mutta homma lähtee toden teolla leveleille They Call Themselves Old Punksin myötä. Rouheaan soundiin tulee lisää ääniä, syvyyksiä ja ennen kaikkea tunnetta. Sitä seuraavat kaihoisat Ugly Flower Pretty Vase ja City Wrecker jatkavat suuntaan, jota olisi ollut hankala ennustaa levyn ensitahdeista. Tuore Moonface & Siinai -soundi on kaikessa itsevarmuudessaan juuri sopivan hauras ja haavoittuvainen.

”Here I am, naked with the Finns again”, toteaa Krug levymerkin sivuilta löytyvässä tarinassaan. Torilla tavataan.

1. Missä olet juuri nyt ja mikä on tunnelma?

Risto Joensuu: Kotona ja tunnelma on hyvä. Söin juuri lautasellisen pinaattikeittoa. Aurinko paistaa ja juhannuksen räntäsateet antavat vielä odottaa itseään.

2. Miten ja milloin Moonface & Siinai -yhteistyö sai alkunsa?

Tarina menee suurin piirtein näin. Aikaisempi yhtyeemme Joensuu1685 lämmitteli lavaa Tavastialla noin vuonna 2009 Wolf Parade -bändille. Pojat tykkäsivät menosta, taisivat olla muutenkin Suomi-faneja niihin aikoihin ja lopulta pyysivät Joensuu1685 bändiä kiertueelle Eurooppaan vuonna 2010. Kiertueen päällä oli synkät pilvet, sillä vaikka meillä oli mukavaa ja tuttavuutemme syveni niin molemmat bändit enemmän tai vähemmän soittivat sillä erää viimeisimmän kiertueensa ja väsähtivät. Me päädyimme aika pian tuolloin soittelemaan uudella kokoonpanolla ja perustimme Siinain. Spencer keskittyi Moonface-sooloiluun. Siinain ensimmäinen levy Olympic Games jammailtiin kasaan uuden bändin ja uusien ihmisten kohtaamisen energialla sekä 20 euron budjetilla meidän silloisella treenikämpällä vielä samaisena vuonna. Lähetin valmiin levyn Spencerille ja aika pian Spencer ehdotti, että mitä jos tehtäisiin jotain yhdessä. Sekä Spencerillä että meillä oli samanlainen tilanne: molemmat olivat juuri keskittyneet uuteen juttuun ja jättäneet vanhat kuviot taakseen. Tulevaisuus oli avoin ja meitä ei sitonut historia, tietty musiikkityyli tai odotukset. Olimme vapaat kokeilemaan mitä mieleen juolahti. Me innostuimme mahdollisuudesta ja saimme myös Spencerin levy-yhtiön sitoutumaan projektiin, mikä näin jälkikäteen tuntuu aika luottavaiselta. Kaikille oli täysin epäselvää, minkälaista musiikkia yhdessä tekisimme. Itse ajattelin alunperin, että teemme jonkinlaisen avantgardistisen pläjäyksen. Äänitimme ja sävelsimme 2011 Heartbreaking Bravery -albumin parissa viikossa melko lailla ilman ennakkosäveltämistä tai suunnittelua Petrax-studiolla Hollolassa. Tuo noin kuukauden miksauksineen kestänyt prosessi oli varmasti yksi ikimuistoisimmista, luovimmista ja intensiivisimmistä kokemuksista, mitä itse olen saanut musiikin parissa kokea.

3. Mihin suuntaan yhteissoundinne on kehittynyt uudella levyllä ja miten?

Vuonna 2012 kiersimme Heartbraking Bravery -levyn tiimoilta Eurooppa ja pariin otteeseen Yhdysvaltoja. Kiertueet muokkasivat meistä melko tiukasti yhteensoittavan kokonaisuuden ja oikeastaan uuden levyn säveltäminen alkoi heti kiertuiden jälkeen, kun Spencer muutti väliaikaisesti Helsinkiin. Uuden levyn soundi muotoutui osaksi juuri kiertueiden ja yhteensoittamisen myötä. Säveltämisprosessista ja levynteosta tuli syystä tai/ja toisesta kuitenkin pitkä verrattuna edelliseen yhteislevyyn. Nyt meillä oli aikaa miettiä sävellyksiä tarkemmin, mutta toisaalta halusimme pitää läsnä myös rentouden ja väljyyden. Ei meistä Totoa kuitenkaan saa. Vielä.

4. Minkälaisia lähitylevaisuuden suunnitelmia Moonface & Siinai -kombolla on albumin julkaisun ohella?

Uusi levy julkaistaan 3.6. ja kierrämme Eurooppaa juhannuksesta alkaen. Syksylle on varattuna kalentereista aikaa vielä lisää kiertämiselle, mutta ne suunnitelmat ja kohteet ovat vielä auki. Kaikilla on kova hinku päästä miettimään sovituksia kiertueita varten ja soittamaan uusia kappaleita myös yleisön edessä eikä vain toisillemme treenikämpällä.

5. Nähdäänkö yhteisproggis keikoilla Suomessa uuden levyn tiimoilta (jos, milloin ja missä)?

Kyllä, ainakin yhdellä keikalla, mutta en ilmeisesti saa vielä sanoa missä ja milloin ettei kenkään pahastu (ilmeisesti tänään julkaistu Flow-keikka, toim.huom).

Moonface & Siinai: My Best Human Face
Jagjaguwar 2016 (julkaisu 3.6.)

Moonface & Siinai esiintyy Flow Festivalilla lauantaina 13.8. Lisätiedot Flow’n nettisivuilta.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *