Ennakkokuuntelussa: Verneri Pohjola

Verneri Pohjola, Pekka promokuva c Dave Stapleton

Keskittyneen näköinen Verneri Pohjola tuijottaa katsojaa punaisessa pipossaan. Miehen oman nimen ohella levyn kannessa lukee “Pekka”. Mainittu henkilö ei ole kuka tahansa pekka vaan PEKKA, Pekka Pohjola, Vernerin edesmennyt isä ja eräs Suomen arvostetuimmista muusikoista, Love Recordsille ikiaikaisia klassikoita taikonut progevelho.

Verneri Pohjola on “Pekan poika”, mutta Pekka on tätä nykyä monelle myös “Vernerin isä”. Nykyiset musiikkipolvet tuntevat levy toisensa jälkeen pelkkää priimaa ulos puskeneen trumpetistin eräänä nykyisen suomijazzin väkevimmistä tekijöistä, ja Verneri on levy levyltä saanut vakaamman jalansijan myös niillä kuuluisilla “kansainvälisillä markkinoilla”. Edellinen Verneri Pohjola -albumi Bullhorn (Edition Records, 2015) oli täydellinen viiden hauis-emojin arvoinen voimannäyttö siitä, miten jazz voi olla yhtä aikaa uudistavaa ja perinnetietoista; taiteellista ja helposti lähestyttävää.

Nyt seuraa jotain aivan muuta, mutta yhtä briljanttia. Verneri on koonnut Pekan musiikkia tulkitsemaan uuden yhtyeen, jossa ainoa pestissään jatkava muusikko on basisti Antti Lötjönen. Fender Rhodesia soittaa Tuomo Prättälä, kitaraa Teemu Viinikainen ja rumpuja Mika Kallio. Pohjolan oma trumpetinsoitto on tilanteesta riippuen herkkää, raivokasta, suloista, kiroilevaa, silittelevää ja riipivää. Toisin sanoen, Verneri on homman ytimessä ja kommunikoi äärimmäisen laajalla ja hienostuneella musiikillisella sanastolla. Bändi soittaa herkästi, ja levyn äänimaailma täyttää koko soonisen horisontin sähköisinä ryöppyävistä väripulputuksista pimenevän kevätillan hentoihin valonpisaroihin.

Pekka on upea albumi ja samalla oiva isäsuhteen dokumentti. Kun hyväksyy sen, mitä läheiset ihmiset meille hienouksineen ja puutteinen merkitsevät, voi heidän olemassaolostaan löytää uudenlaista rauhaa. Verneri katsoo Pekkaa suoraan silmiin – kunnioittaen, mutta oman äänensä löytäneen aikuisen artistin itsevarmuudella ja lempeydellä.

Albumi saa julkaisunsa perjantaina, mutta voit kuunnella sen jo tänään alla olevasta linkistä.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/playlists/309708067?secret_token=s-zCrK3″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Verneri Pohjola: Pekka
Edition Records 2017 LP/CD/digi (julkaisu 2.6.)

Verneri Pohjola Group keikalla
8.6. Tavastia, Helsinki
15.7. Pori Jazz
5.8. Elojazz, Oulu
13.8. Flow Festival, Helsinki
18.8. Turku Jazz Festival

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *