Kepeä ja tiivis hip-hop-historiikki

hiphop2

1520 Sedgwick Avenue, Bronx, New York. Tässä osoitteessa DJ Kool Herc järjesti eeppiset bileet 11.8.1973. Romanttisen historiankirjoituksen mukaan hip-hop sai tuolloin kulttuurillisen alkusysäyksensä Hercin pudotellessa tulevia klassikkobreikkejä hurmioituneelle bilekansalle. ”Monet tietenkin ovat jälkikäteen väittäneet olleensa paikalla, mutta eihän sinne kovin paljoa jengiä mahtunut”, Herc itse toteaa.

Netflixin uutuussarja Hip-Hop Evolution tiivistää hip-hopin syntytarinan neljän vajaan tunnin mittaiseen jaksoon. Haaste on melkoinen, sillä rönsyileviä anekdootteja, totuuksia, puolitotuuksia ja legendoja riittäisi loputtomiin. Sarja on toki myös aiheuttanut jo laajaa someväittelyä erinäisistä faktoista, mukaan ottamisista ja pois jättämisistä. Hip-hopilla on omat puristiset seuraajansa, joilla on kullakin oma totuutensa asioiden etenemisestä.

Niin on myös Hip-hop Evolutionin haastateltavilla. Herkullisen räppidiggareille sarjasta tekee merkkihahmojen runsaslukuinen kavalkadi. Sarjan tähtiin kuuluvat esimerkiksi pohdiskeleva tiedemies Grandmaster Flash, keski-ikäisen seestynyt, mutta teräväkielinen hip-hop-moguli Russell Simmons, hektisen oloinen Run-DMC-mies Darryl McDaniels, joka solullaan tarinoihinsa eläytyvä Grandmaster Caz ja länsirannikon gangsta-meininkiä avaava Ice-T.

Kanadalaisräppäri ja -journalisti Shadrach Kabango eli Shad haastattelee legendoja mukavan leppoisasti ja sarja poimii herkullisesti käännekohtia hip-hopin varhaishistoriasta juuri sopivasti romantisoiden ja mutkia oikoen. Aiheiden käsittelyssä ei mennä kovin syvälle, mutta tarina virtaa viihdyttävästi. Ulkomuistista kerratut riimit sekoittuvat hienosti originaaliteoksiin. Kukin innovaatio tuntuu aikalaiskertomuksissa koko maailmaa järisyttäneeltä suunnanmuutokselta. ”I was like, yo, what the FUUUUUUCK!!!?!”

Hip-Hop Evolution -dokumenttisarjan jaksot 1-4 katsottavissa Netflixissä.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *