Kuuntelussa: Radiohead

radiohead_moon

Tietyn kokoloukan yhtye voi promotoida uutta julkaisuaan vaikkapa katoamalla internetistä, perustamalla pari outoa firmaa ja lähettelemällä faneilleen kryptisiä postikortteja. Laaja fanipohja mahdollistaa paljon, mutta Radioheadin ollessa kyseessä pointti ei olekaan siinä, mitä voi tehdä vaan siinä mitä oikeasti tekee.

Radioheadille vastaavat jipot ovat tuttua tavaraa. Vuonna 2007 bändi laittoi In Rainbows -uutuutensa jakoon nettiin vapaaehtoisella hinnalla. Suurin osa ihmisistä latasi albumin ilmaiseksi, mutta julkaisun digimyynti generoi silti erinäisten raporttien mukaan noin kolmen miljoonaa dollaria käytännössä ilman erillistä promootiota.

Stadionluokan rokkibändinä Radiohead henkilöityy vahvasti vokalistiinsa Thom Yorkeen. Silti A Moon Shaped Pool kuulostaa ennen kaikkea kitaristi-multi-instrumentalisti Jonny Greenwoodin voimannäytöltä. Tähän päätelmään saavun erityisesti levyn runsaiden klasarivaikutteiden ja jousisovitusten kautta. Intensiivinen avausraita Burn the Witch tuo mieleen Greenwoodin upean scoren elokuvalle There Will Be Blood ja muutenkin albumilla liikutaan paikoin varsin kamaripopillisissa tunnelmissa (esimerkiksi kappaleessa Glass Eyes).

Radiohead-saagaa seuranneille iloinen yllätys on jo vuonna 1994 sävelletyn ja yhtyeen live-seteissä ihastusta herättäneen True Love Waits -kappaleen päätyminen vihdoinkin viralliselle studioalbumille. Kappaleesta kuultava upea luenta päättää albumin toiveikkuuden pilkahdukseen. Biisi summaa uuden levyn hengen osuvasti: A Moon Shaped Pool on samaan aikaan tuttua Radioheadia ja jotain merkittävällä tavalla uudenlaista.

Taustastoorin ja mediahypen ytimestä löytyy albumi, joka nousee korkealle Radioheadin mittavassa diskografiassa. Albumi on monitasoinen osoitus jatkuvasta uudistumiskyvystä ja se inspiroi varmasti (jälleen) tunnettujen ja tuntemattomien kanssabändien leegiota tavalla, joita on hankala edes hahmottaa.

Jotain Radioheadin toimintalogiikasta kertoo ennen uutta levyä toisena julkaistu sinkkulohkaisu Daydreaming. Biisi lähentelee ambientia ja siinä samplataan nukkuvan ihmisen kuorsausta. Levyltä löytyy monta menevämpää raitaa, joilla olisi ollut helppo ruokkia nälkäisten Radiohead-fanien mielenkiintoa uutta albumia kohtaan, mutta miksi vaivautua, kun voi tehdä jotain mielenkiintoisempaa?

Radiohead: A Moon Shaped Pool
XL Recordings 2016

(A Moon Shaped Pool ei ole kahta singleä lukuunottamatta toistaiseksi kuunneltavissa Spotifyssä. Klikkaa tästä kuunnellaksesi kappale Daydreaming.)

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *