Se on jatsii

Kysymys ”jazzin syvimmästä olemuksesta” on säännöllisen epäsäännöllisesti toistuva keskustelunaihe. Mitä jazz on? Aihe on laaja ja kysymykseen voi vastata varmasti monellakin eri tavalla, mutta tässä eräs lyhyt video, joka on samalla yksi tuoreimmista itse kohtaamistani avauksista aiheeseen.

whatisjazz1

Kyseessä on amerikkalaiseen The Spoils Before Dying -minisarjaan tehty animaatioinsertti. Videossa seikkailee sympaattinen, mutta samalla uskottavan dekadentti pavun näköinen hahmo, joka ”ei ole kuten sinä tai minä, sillä hän soittaa saksofonia jazzbändissä”, kuten varsin viileän kuuloinen kertojaääni opastaa.

Jazz puolestaan määritellään seuraavasti: ”Improvisoitua musiikkia, joka perustuu tavallisiin ja hieman epätavallisempiin sointuvaihdoksiin.” Liikaa sooloileva muusikko vaikuttaa turhan kauas eksyessään hullulta ja pelkästään sointurakenteita seuraamalla on ”tavis”, ”square”.

Ja keitä me muut sitten olemme? Me kuulemma olemme todennäköisesti juuri niitä taviksia, joita pelottavat sellaiset asiat kuten huumeet ja seksi. Sekä tuska että mielihyvä tuntuvat myös meistä uhkaavilta. ”Ja siksi päädyt soittamaan samaa melodiaa uudelleen ja uudelleen typeryksen lailla.”

Jazzmuusikko yrittää pelastautua taviksilta jazzin rauhaan, jossa turva kumpuaa epävarmuudesta. Hän elää musiikkia elämänsä tapahtumien tahtiin.

Ja sitten todella kullanarvoinen one-liner: ”Jazz is life’s adventures set to rhythm.”

whatisjazz2

Ei ihme, että muusikko-animaattori Steve Belferin ja Picturemill-studion tuottamaa tuoretta videota epäiltiin alunperin someviidakossa arkistolöydökseksi. Klippi nojaa vahvasti 1940-luvun bebop-aikakaudelta tuttuun kuvastoon ja terminologiaan, jolloin sana ”hipster” tarkoitti jotain ihan muuta kuin nykyään. Picturemillin videossa seikkaileva jazzpapu on ”hip”, jos kuka. Videon käsikirjoittaja ja toteuttajat ansaitsevat täydet pisteet tyylitajusta, huumorista ja viihdearvosta.

Voit katsoa videon tästä linkistä.

Indiewiren lyhyt tausta-artikkeli projektiin liittyen löytyy täältä.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *