Merkintöjä
Merkintöjä

Born to Runista

”The Big Man” (Clarence Clemons) ja ”The Boss” (Bruce Springsteen)

Bruce Springsteenin (ja hänen E Street Bandinsa) vuonna 1975 julkaisema Born to Runon täydellinen rock-levy. Se kestää vain vajaat 40 minuuttia, mutta siinä ajassa ehtii paljon. Jopa niin paljon, että mukana on Junglelandin kaltainen, yhdeksän ja puoli minuuttia kestävä kappale.

Born to Run on Bruce Springsteenin kolmas levy. Se on myös hänen parhaansa. Aiemmat, Greetings from Ashbury Park, N.J. (1973) ja The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle (1973), olivat pelkkää harjoittelua. Niillä Springsteen yritti matkia Bob Dylania, ja sotkeutui omaan näppäryyteensä. Born to Run on Bruce Springsteenin ensimmäinen todellinen pitkäsoitto. Se teki hänestä tähden, jonka tekemisiä seurataan vieläkin.

Born to Run on teemalevy. Springsteen on kertonut haastattelussa, että hän halusi kuvata yhden kesäillan ja -yön tapahtumia. Laulussa seikkailee (nuoria) henkilöitä, joita elämä on kohdellut kaltoin. He ovat ajelehtijoita, jotka löytävät identiteettinsä muun muassa autoista ja rakkaudesta. Levy on kuvastonsa ja sanastonsa puolesta häpeilemättömän kliseinen. Springsteenin intohimoinen laulu ja loistava musiikki eivät kuitenkaan jätä epäilystä; tosissaan tässä ollaan.

”Pomon” kolmas levy on siitäkin merkityksellinen, että koko tuotannostaan ainoastaan tällä albumilla Springsteen on puhdas romantikko. Hän laulaa menetetystä rakkaudesta ja toteutumattomista unelmista, mutta aina uuden rakkauden löytämisen ja unelmien toteutumisen näkökulmasta. Vasta myöhemmin Springsteen lokeroitiin amerikkalaisen työväestön ja elämän kurjuuden kuvaajaksi.

Albumilla on liuta erinomaisia kappaleita. Muun muassa myrskyisä avausraita Thunder Road, täydellinen nimikappale ja moneen suuntaan polveileva Jungleland ovat Springsteenin (ja rockin) parhaita lauluja. Unohtamatta tietenkään levyltä löytyviä muita klassikkoja, kuten She’s the Onea tai Nightia.

Born to Run on alusta loppuun sykähdyttävä, yksi kaikkien aikojen parhaimmista albumeista. Rolling Stone -lehti arvioi sen 2000-luvulla kaikkien aikojen 20 parhaan levyn joukkoon, mutta tämä on puppua. Born to Run on nimittäin kaikkien aikojen kolmen parhaan levyn joukossa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *