Day of the Tentaclesta

Ennen osattiin tehdä seikkailupelejä. LucasArts julkaisi 1990-luvulla PC:lle lukuisia mainiota pelejä, kuten The Secret of Monkey Island, Indiana Jones and the Fate of Atlantis ja Grim Fandango. Muiden yläpuolella on kuitenkin Day of the Tentacle. Se on seikkailupeliveteraanien Tim Schaferin ja Dave Grossmanin ideoima julkaisu, joka ilmestyi vuonna 1993, eli sopivasti lajityypin kulta-aikaan.

Day of the Tentacle on jatkoa vuoden 1987 Maniac Mansonille, joka oli B-luokan kauhuelokuvista vaikutteita ottanutta parodiaa. Jatko-osassakin on humoristisia kauhuelementtejä, mutta muuten se eroaa edeltäjästään lähes joka suhteessa. Pelin tarinana on pieleen mennyt tieteellinen koe, jonka seurauksena violetti lonkerohirviö pyrkii ottamaan maailman haltuunsa.

Juonta kuljetetaan loistavasti. Pelin viehätys perustuu kekseliääseen ongelmanratkaisuun, joka parhaiden seikkailupelien perinteiden mukaisesti koettelee uskottavuuden rajoja, sekä dialogiin, joka vetää vertoja parhaalle kirjallisuudelle. Day of the Tentacle ei ota itseään vakavasti. Pelissä tavataan esimerkiksi Yhdysvaltain perustajia aina George Washingtonista lähtien, kun aikamatkailuun suunnitellut käymälät vievät pelin sankareita eri aikakausille, sekä tekohampaita käyttävä puhuva hevonen.

Menneisyyteen, nykyhetkeen ja tulevaisuuteen sijoittuvat pelialueet ovat kekseliäitä. Aivonystyröitä vaivataan tämän tästä, sillä eteneminen tyssää jos ei osaa käyttää oikeita esineitä oikeissa paikoissa. Jotkin ongelmanratkaisut, kuten esimerkiksi Yhdysvaltain lipun syntyä käsittelevä kohta, ovat hermojaraastavan vaikeita, mutta onneksi toimiva huumori pitää pelaamisen viihdyttävänä.

Day of the Tentaclea pidetään yleisesti yhtenä kaikkien aikojen parhaista peleistä. Omassa lajityypissään se kuuluu ehdottomaan parhaimmistoon, joten toivottavasti huhut pelin uudelleenjulkaisusta pitävät paikkansa.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *