Merkintöjä
Merkintöjä

Football Managerista

Football Managerin menestys on hämmentävää ja hämmästyttävää. Championship Managerina aiemmin tunnettu pelisarja on ilmestynyt vuodesta 1992. Se on ollut arvostelu- ja myyntimenestys. PC- ja Mac-pelaajat ovat käyttäneet Football Managerien parissa suuren osan elämästään, vaikka ne saattavat ulkopuolisista näyttää tylsiltä. Tavalliset ihmiset ovat jalkapallovalmentajaa ja -manageria leikkiessään luoneet omat voittavat joukkueensa ja kokeneet lukemattomia hienoja hetkiä. Heidän omistautumisensa on huomioimisen arvoista.


Football Manager
perustuu dataan. Pelistä löytyy sarjoja, seuroja, pelaajia ja valmentajia ympäri maailmaa. Myös maajoukkueet ovat mukana. Syksyllä ilmestyneessä Football Manager 2015:ssa pystyy kokeilemaan valmentamista huippuliigoissa tai vaikkapa Malesian pääsarjassa. Uusia kieliä ei tarvitse opetella, vaan rutiinit hoituvat kätevästi englanniksi. Kaikkialla pelataan samalla tavalla. Sisältöä ja tietoa on uskomattoman paljon. Jokainen pelaaja on mallinnettu tosielämän vastineensa mukaan ja käyttäytyy suurin piirtein samoin kentällä. Pelkästään valikkojen selailuun saa Football Managerissa kulumaan tunteja.

An Alternative Reality -dokumentissa (2014) valotetaan Football Managerin voittokulun syitä. Peli on koukuttava ja sitä jumittuu helposti pelaamaan. Aloitettua sessiota ei ole helppo lopettaa. Monet jalkapallofanit ovat uhonneet osaavansa tarvittaessa valmentaa ja Sports Interactiven pelit ikään kuin vahvistavat väitteen todeksi. Tämä johtuu siitä, että vaikka Football Managerit ovat haastavia ja syvällisiä, kuka tahansa niitä tarpeeksi tahkonnut pystyy tekemään joukkueesta kuin joukkueesta voittavan. HJK:n pystyy viemään Mestarien liigan voittoon ja Suomen maajoukkueen MM-kisojen loppuotteluun. Haaveet toteuttaakseen pitää vain olla valmis viettämään aikaa pelin parissa.

Football Manager on tasapainoinen yhdistelmä haastetta ja helppoutta. Todellinen simulaattori se ei kuitenkaan halua olla. Tämä johtuu siitä, että vaikka pelistä pyritään tekemään uskottava, se luottaa numeroihin psykologian sijaan. Valmentajalta vaaditaan lähinnä taktista pelisilmää ja taitoa. Omia tähtipelaajia ei juuri tarvitse haukkua tai paapoa. Todellista painetta ei synny, kun Didier Drogban tai Cristiano Ronaldon kaltaiset pelaajat eivät valita lehdistölle pitävänsä valmentajaansa idioottina.

Videopelien pitää kuitenkin ennen kaikkea viihdyttää. Niiden ei kannata ottaa itseään liian tosissaan, sillä liian vakavaksi muuttuessaan ne lakkaavat helposti olemasta hyviä pelejä. Niinpä Football Managerin virtuaalinen valmentaminenkaan ei saa tuntua liikaa työltä. Jos sen pelaaminen olisi yhtä stressaavaa ja monimutkaista kuin samassa ammatissa oleminen oikeassa elämässä, juuri kukaan ei ostaisi peliä tai käyttäisi siihen aikaansa. Tämä on totuus, joka Sports Interactivella hyvin tiedetään.

Football Manager ei myöskään ole liian helppo, ei ainakaan aluksi. Mitä huonompaa joukkuetta valmentaa, sitä vaikeampaa pärjääminen on. Barcelonan tai Real Madridin saa voittamaan heti, mutta Albaceten tai Crewen kaltaisten seurojen puikoissa joutuu hikoilemaan. Ajan myötä surkeimmatkin porukat saa nostettua maailman huipulle. Tämä voi antaa Football Manager -intoilijoille omista kyvyistään väärän kuvan, kuten Boltonin valmentajaksi hakeneen 9-vuotiaan pojan ja Azerbaidzhanin mestariseura FC Bakun luotsiksi pelkillä videopelimeriiteillä palkatun 21-vuotiaan opiskelijan tarinat osoittavat. Oikeiksi valmentajiksi heistä ei pelkän tietokoneella istumisen jälkeen ole.

Football Managerit kärsivät jokavuotisten urheilupelien tyypillisimmästä ongelmasta, eli muuttumattomuudesta. Ne parantuvat lyhyen kehitysajan takia vuositasolla vähän. Football Manager 2014 ja 2015 eroavat toisistaan vain kosmeettisesti. Silti niistä peritään täysi hinta. Tekijät saavat lisää rahaa urheiludatayhtiö Prozonelta, joka on lisensoinut Football Managerin kattavat tilastot todellisten jalkapalloseurojen käyttöön. Tiedot auttavat niitä etsimään vahvistuksia. Tämä auttaa etenkin pieniä seuroja, joilla ei ole resursseja lähettää kykyjenetsijöitään maailman ääriin.

Sports Interactiven pelit ovat erityisen rakastettuja niiden kotimaassa Isossa-Britanniassa, mutta niillä on runsaasti faneja myös muualla. An Alternative Reality -dokumentissa tekijät valottavat haluavansa julkaista pelinsä kaikkialla Aasiassa, sillä vaikka niitä ei ole joka maassa virallisesti myynnissä, niillä on paljon käyttäjiä laittomien piraattikopioiden takia. Jalkapallovalmentaminen kiinnostaa. Football Manager koostuu enimmäkseen tekstistä. Otteluita pystyy seuraamaan kolmiulotteisesta näkymästä, mutta se on kehnon näköinen. Valikkopohjaisen pelin suosio saattaa hämmentää, mutta Football Managerit ovat kehunsa ansainneet. Ne yhdistävät helppokäyttöisyyden syvälliseen sisältöön.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *