Francis Baconista

Francis Bacon

Francis Bacon (1909-1992) oli poikkeuksellinen taiteilija. Toisen kuin monet muut maalarit, joilla on parhaat työt käsittäviä kausia, Baconin kaikki maalaukset ovat erinomaisia. Hän aloitti taiteilijanuransa toden teolla 1930-luvulla ja jatkoi kuolemaansa saakka. Bacon oli hämmästyttävän tuottelias ja lahjakas taidemaalari, jonka työt ovat groteskeja, usein epämiellyttäviä. Hän kuvaa ihmistä inhottavimmillaan.

Baconia ymmärtää parhaiten, jos lähestyy hänen maalauksiaan 1900-luvun mielenmaiseman kuvauksena. Taiteilija oli kiinnostunut ihmisestä, ja maalasikin usein muotokuvia. Bacon teki kuvia itsestään ja lähimmäisistään. Näissä muotokuvissa kasvot tai vartalot nähdään vääristyneinä, kuin tuskaan taipuneina. Ne, kuten hänen muutkin maalauksensa, ovat sisäisiä näkyjä. Ne kuvaavat suuntansa ja tarkoituksensa menettänyttä nykyihmistä. Bacon oli siis kiinnostuneempi ihmisen sisäisestä elämästä kuin hänen ulkokuorestaan. Hän käsitteli mielellään kuitenkin sekä ulkoista että sisäistä menetystä.

Bacon vähätteli mielellään omaa rooliaan, ja määrittelikin itsensä vastaanottavaiseksi, ei lahjakkaaksi. Sisimmässään hän tosin ehkä tiesi itsekin, että oli yksi 1900-luvun ehdottomasti merkittävimmistä maalareista. Toista hänen veroistaan ei ole eikä tule.

Baconin maalaus ”Painting 1946”

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *