Merkintöjä
Merkintöjä

Jackson Pollockista

Jackson Pollock

Jackson Pollock (1912-1956) oli kiistelty taiteilija. Hän maalasi tyylillä, jota nimitettiin abstraktiksi ekspressionismiksi. Toisin sanoen hänen taulunsa eivät esitä mitään tiettyä aihetta. Ne ovat tunteen ilmaisua värein.

Pollock tunnetaan ns. ”action painting” -maalaustyylin yhtenä kehittäjistä. Pollock maalasi siten, että hän laittoi alustan maahan ja liikkui sen ympäri lisäten maalia joka puolelta. Monissa töissään hän myös käytti tavallista kotimaalia erityisesti taidemaalaukseen suunniteltujen maalien sijaan. Ei siis ihme, että Pollockista ei tietyissä piireissä pidetty tai pidetä. Hän tuli tosin kuuluisaksi jo elinaikanaan, poseerasi Time-lehden kannessa ja tappoi itsensä juomalla. Pollock oli kuten maineensakin; ristiriitainen hahmo.

Hänen taitavuuttaan värien käyttäjänä ja abstraktien muotojen taitajana ei kuitenkaan voi kiistää. Töissä, jotka on luotu näennäisen kaaottisella menetelmällä, on ihmeellistä harmoniaa. Se kielii lahjakkuudesta. Valitettavasti Pollock ei pystynyt taiteilijana kehittymään. Hän loi oman, hänet kuuluisaksi tehneen tyylinsä, mutta ei lopulta pystynyt hyväksymään sitä. Hänen ratkaisunsa oli huono: itsensä tuhoaminen. Silti Pollockin parhaat työt ansaitsevat paikkansa aikakautensa kuvina ja abstraktin maalaustaiteen markkipaaluina.

Jacksonin maalaus ”No. 5, 1948”

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *