Merkintöjä
Merkintöjä

Jalkapallomaestrot #2: Jari Litmanen

Kuningas

Jari Olavi Litmanen (s. 1971), lempinimeltään Litti tai Kuningas, ansaitsee paikkansa jalkapallomaestrojen joukossa. Hän on keskikenttäpelaaja ja pelinrakentaja, joka on aiheuttanut monia mieleenpainuvia hetkiä niin Suomen maajoukkueessa kuin monissa seurajoukkueissaankin. Lukuisat loukkaantumiset ovat estäneet Litmasta lunastamasta koko potentiaaliaan, mutta tästä huolimatta hän on kiistattomasti Suomen kaikkien aikojen paras jalkapalloilija.

Litmanen on pelannut monissa joukkueissa: Reippaassa, HJK:ssa, MyPassa, Ajaxissa, Barcelonassa, Liverpoolissa, Hansa Rostockissa, Malmössä, Fulhamissa ja FC Lahdessa. Hänen uransa jatkuu vielä, vaikka se onkin jo pidemmän aikaa ollut ehtoopuolella. Oikeastaan Litmasen parhaat vuodet sijoittuvat 1990-luvulle, ja juuri Ajaxiin. Siellä hän voitti Mestarien liigan, seurajoukkuemaailman arvostetuimman kiertopalkinnon. 2000-luvulla hän on kiertänyt maailmaa. Kaudet ovat olleet loukkaantumisten takia rikkonaisia, vaikka hän onkin aina silloin tällöin väläytellyt taitojaan. Suomen maajoukkueessa Litmanen on pitkään ollut korvaamaton.

Jari Litmasen tekee loistavaksi hänen pelifilosofiansa. Hän on maestro, koska osaa luoda peliä ja tilaa, antaa vapauttavia syöttöjä ja tehdä hienoja maaleja. Moni muu suomalainen tuntuu puujalalta vanhankin Litmasen rinnalla. Entiselle Litmaselle kukaan ei mahtanut mitään. On harmi, että Lahteen suunnitteilla olleesta patsaasta ei tullut mitään, sillä Kuningas jos joku sen ansaitsisi. Ehkä tulevaisuudessa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *