Karri Kokon kirjasta Das Leben der Anderen

Kansi

Karri Kokko (s. 1955) on maamme johtavia kokeellisia (tai kokeilevia) runoilijoita. Hänen viime vuosinaan julkaisemissaan kirjoissa pääosaan nousee tyyli, ei sisältö. Kirjoitusmetodi on Kokolle usein tärkeämpi kuin itse kirjoitus. Näin on esimerkiksi Haavikko-pastississa Sillat voitetaan kulkemalla, porno-oopperassa Cosí fan tutte ja sanamuunnelmateoksessa Mitä ehkä.

Das Leben der Anderen on kauttaaltaan lainausta. Sen nimi on otettu hyvältä saksalaiselta elokuvalta, jossa käsitellään DDR:n aikoinaan tekemää vakoilua, eli tirkistelyä. Kokon versiona se on jättimäinen valikoima lainauksia ihmisten Facebook-palvelussa tekemistä tilannepäivityksistä ja muista kommenteista. Tirkistelyä, siis, mutta hauskaa sellaista.

Facebookhan on eräänlaista julkista vakoilua. Sen kautta pystyy seuraamaan tiettyyn rajaan asti ystävien, kollegoiden, sukulaiden ja ventovieraiden elämää. Kokko on eräs ensimmäisistä kokeellisista kirjoittajista, jotka ovat tajunneet Facebookin mahdollisuudet runoudessa. Das Leben der Anderenhan ei tosin ole runoutta. Se ei oikeastaan edusta mitään varsinaista kirjoitustyyliä.

Silti kirja puolustaa paikkaansa. Kaikkeahan saa tehdä, kunhan pysytään tietyissä rajoissa. Kokon kirja ei paljasta mitään järisyttävää, vaan on eräänlainen läpileikkaus erilaisten ihmisten elämään. Allekirjoittanutkin on mukana. Jotkut ovat ilmeisesti suuttuneet mukanaolostaan Kokon teoksessa. Oikeutettua kai sekin, vaikka Facebookia käyttämällä sitoutuu jo mielestäni tietynlaiseen julkiseen esilläoloon.

Das Leben der Anderen on nykymaailman kuva. Nykymaailma on esillä olemista, ja se näyttäytyy tässä kirjassa. Kokko kommentoi nykymaailman kohinaa hyvällä, uudella tavalla.

Muuta:

Kirja kustantamon sivuilla
Karri Kokon blogi Lyhyttavaraliike
Karri Kokko tässä blogissa

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *