Kulttuuri antiikin maailmassa

Yleisesti antiikista, yleistyksittä

Kulttuuri antiikin maailmassa, tietokirja, Teos 2009

Suomessa on viime vuosina ilmestynyt monia laadukkaita tietokirjoja. Tuntuu, että alalla on käynnissä todellinen nousukausi. Kulttuuri antiikin maailmassa on viimeisin lisä tähän jatkumoon. Se tutkii antiikin maailmaa, lähinnä siis Kreikkaa ja Roomaa, kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta. Kirjoittajia on lukuisia, muun muassa Jaakko Hämeen-Anttila (s. 1963), Juha Sihvola (s. 1957) ja Paavo Castrén (s. 1938). Paksu kirja koostuu lukuisista esseistä, jotka käsittelevät antiikin maailmaa laajalta alueelta.

Kulttuuri antiikin maailmassa yhdistää vakavuutta ja keveyttä. Siksi se vetoaakin varmasti sekä satunnaiseen että vaativampaan lukijaan. Vakavammalla puolella kuvataan esimerkiksi koulutusta ja uskontoa, kepeämmältä puolelta löytyvät muun muassa urheilu ja viihde. Esseet antavat lukijalle hyvän käsityksen antiikin maailmasta. Aikakauden rikkaassa, tähän päivään asti vaikuttavassa kulttuurissa riittääkin tutkimista. Kiitosta tekijät ansaitsevat etenkin kahdesta asiasta: ensinnäkin, teksti on helppolukuista ja mukaansatempaavaa. Toiseksi, asiavirheitä ei näytä olevan.

Kreikkalais-roomalaista kulttuuria ihaillaan yllä. Kulttuuri antiikin maailmassa ei sorru perusteettomaan ihailuun, vaan käsittelee aihettaan objektiivisesti ja monista näkökulmista. Pitää tietenkin muistaa, että monet kirjoittajista ovat avoimesti tunnustautuneet antiikin maailman ystäviksi. Kirja on silti ihailtavan puolueeton. Esimerkiksi ensimmäisillä vuosisadoilla Rooman valtakunnassa levinnyttä kristinuskoakin käsitellään yksinkertaisesti ilmiönä, jolla on mittava kulttuurihistoriallinen vaikutus.

Kulttuuri antiikin maailmassa on paitsi erinomainen lähdeteos, niin myös yleissivistävä lähtökohta antiikista kiinnostuneille lukijoille. Se jatkaa samalla hyväksi havaitulla polulla kuin samojen tekijöiden edellinen yhteisjulkaisu, Kirjallisuus antiikin maailmassa. Ei ihme, että tätä tietokirjaa pidetään yhtenä aihepiirinsä parhaimmista.

Esa Mäkijärvi
esa.makijarvi(at)gmail.com

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *