Merkintöjä
Merkintöjä

Levysuositus: Ry Cooder – I, Flathead

Ry Cooder, 61, on saanut valmiiksi Kaliforniaa käsittelevän albumitrilogiansa. Siihen kuuluvat vuonna 2005 ilmestynyt Chávez Ravine, seuraavana vuonna julkaistu My Name is Buddy sekä viime kesänä kauppoihin tullut I, Flathead. Näistä etenkin ensimmäinen ja viimeinen ovat kuuntelemisen ja ostamisen arvoisia, vaikka My Name is Buddy on käypä levy sekin.

Chávez Ravine oli teemalevy, joka käsitteli mielenkiintoisella tavalla Los Angelesin 1950-luvun slummeja ja etenkin Chávez Ravinea, siirtolaisslummia, joka lanattiin maan tasalle viitisenkymmentä vuotta sitten. Kyseistä loistavaa julkaisua seurasi My Name is Buddy. Sekin oli teemalevy, joka käsitteli Buddy-kissan seikkailuja menneessä, Woody Guthrie -henkisessä Amerikassa.

I, Flathead päättää trilogian luontevasti. Se on itse asiassa kerrassaan loistava albumi, vähintään Chávez Ravinen tasoinen. Uusin käsittelee löyhästi Utahin suolatasangoilla käytäviä kiihdytysautokilpailuja, mutta mukana on myös paljon muuta. Ry Cooder on varteenotettava vanhojen musiikkityylien säilyttäjä, taltioija ja varioija. Niinpä I, Flatheadkin sisältää jazzia, kantria, bluesia, rokkia ja paljon muuta. Muutaman kliseen mainitakseni: ihanan vanhanaikainen levy, jollaisia ei enää tehdä.

Ry Cooder on ikävän aliarvostettu, vaikka hänet taannoin valittiinkin Rolling Stone -lehdessä kaikkien aikojen kahdeksanneksi parhaaksi kitaristiksi. Hänen tuotantonsa on valtavan hieno niin tuottajana (esim. Buena Vista Social Club), elokuvamusiikissa (esim. Paris, Texas -elokuvan soundtrack), yhteistyölevyissä (esim. Talking Timbuktu Ali Farka Touren kanssa) kuin omien levyjenkin osalta.

Ostakaa siis I, Flathead. Mahdollisuuksien mukaan lunastakaa versio, jossa on mukana Ry Cooderin itse kirjoittamia lyhyitä tarinoita sisältävä kirjanen. Kirjailijana hän ei ole parhaimmillaan, mutta kertomukset värittävät mukavasti lauluja.

Tässä vielä muutamia linkkejä:

BBC:n arvostelu I, Flatheadista
Ry Cooder esittää livenä suoskkikappaleeni Vigilante Manin
Miehen haastattelu vuodelta 2007 My Name is Buddy -levyn tiimoilta

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *