Radioheadistä

Radiohead julkaisi kaksi päivää sitten vuosia odotetun uuden albuminsa, The King of Limbsin. Rauhallinen ja elektroninen levy tuo mieleen laulaja Thom Yorken soololevyn, vuoden 2006 hienon The Eraserin, mutta myös pääyhtye Radioheadin Amnesiacin (2001). Radiohead on xx:nsä ja James Blakensa kuunnellut, sillä The King of Limbs on rauhallinen ja paikoin jopa meditaatiomusiikkia muistuttava albumi.

Toisin kuin hengenheimolaisensa Amnesiac, vain kahdeksan lyhyehkön kappaleen mittainen The King of Limbs ei ole masentavaa kuunneltavaa. Toisaalta se ei myöskään ole yhtä innostava kuin esimerkiksi xx:n ja James Blaken esikoisalbumit. Radiohead on yllättävän suosittu yhtye ottaen huomioon sen, että se tekee käytännössä taidemusiikkia. Vuoden 1997 Ok Computer oli Radioheadin läpimurto niin kaupallisesti kuin taiteellisestikin, mutta sittemmin yhtye on kääntynyt sisäänpäin. Nyt ollaan siinä pisteessä, ettei Radioheadilla ole enää levy-yhtiötä ja että se julkaisee kaiken tuotantonsa digitaalisesti ja itse.

Ok Computer on vaikuttanut melkein kaikkeen viimeisen reilun kymmenen vuodena tehtyyn englantilaiseen musiikkiin. Nykymusiikki onkin yhtä lainausta ja viittauksellisuutta, joten ei ihme että The King of Limbs sisältää lyhyestä kestostaan huolimatta valtavan määrän musiikkia. Musiikki on vain pinottu kasaksi, jolloin esimerkiksi hyviä musikaalisia ratkaisuja kannattaa jahdata haavin ja hyvien kuulokkeiden kanssa. The King of Limbs ei ole kuitenkaan missään vaiheessa uraa uurtava, kuten Radioheadiltä on totuttu odottamaan, vaan osa samaa minimalistista monimutkaisuutta jollaista kaikki vakava musiikki nykyään on.

Levyn parhaat kappaleet ovat singlenäkin julkaistu Lotus Flower ja loistava Codex, jota on hyvä kuunnella esimerkiksi meditoidessa. On mukava huomata, ettei Radiohead ole poliittisesta aktiviisuudestaan ja pessimismistään huolimatta vaipunut pelkään synkistelyyn, vaan tekee rauhoittavaakin musiikkia. Näin siis melodisesta näkökulmasta, vaikka Yorken sanoitukset ovat edelleen epämääräinen yhdistelmä abstraktia runoutta ja yhteiskunnallisia asioita. The King of Limbs jos mikä on nykytaidetta.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *