Renegades-podcastista

Yhdysvaltalainen patriotismi saattaa olla meidän näkökulmastamme sekä naiivin idealistista että synkän patologista. Heillä tuntuu olevan pakottava tarve muuttaa maansa haaveitaan vastaavaksi. Heitä yhdistää usko Raamatussa mainittuun the promised landiin, eli luvattuun maahan.

Presidentti Barack Obama ja rokkari Bruce Springsteen ovat kaksi tätä paikkaa tavoittelevaa amerikkalaista. Heidän sitkeä sinisilmäisyytensä on naurettavaa ja säälittävää, mutta tietenkin myös ihailtavaa, sillä ainakaan he eivät ole antaneet periksi monia merkitsevälle katkeruudelle.

Miesten Spotify-keskustelupodcast, romanttisesti nimetty Renegades: Born in the USA, on hyvä, vaikka sen tuotantoarvot eivät olekaan huipputasoa. Heidän suostumisestaan artisteja hyväkseen käyttävän suoratoistoalustan apureiksi voidaan keskustella, mutta kompromisseja on tehtävä, jos haluaa puhua massoille.

Ja joukkoja sekä Obama että Springsteen totisesti puhuttelevat. Podcastissa jutustelua johtaa oraattori Obama, vanhemmiten kenties jopa Bob Dylania raakkuvamman äänen kehittäneen Springsteenin lähinnä naureskellessa itselleen ja kertoessa niitä samoja tarinoita, joihin me hänen faninsa olemme tutustuneet esimerkiksi hänen omaelämäkerrassaan.

Kirjoitin omassa teoksessani Pomon lumo – Bruce Springsteenin tarina (2014), kuinka The Boss on aina halunnut kertoa lauluissaan ammottavasta kuilusta amerikkalaisen kuvitelman ja sen todellisuuden välillä. Häneltä löytyy jopa kappale nimeltä ”The Promised Land”.

On mahtavaa, että Obama ja Springsteen eivät ole murtuneet tämän niin kutsutun todellisuuden edessä. He ovat edelleen kuin pieniä lapsia, jotka haluavat tehdä rakkaasta kotimaastaan paremman paikan. Loputon kamppailu antaa sisältöä elämään. Obama jauhoi tästä omaelämäkerrassaan – kuinka ollakaan nimeltään Luvattu maa – ja Springsteen suostui jopa automainokseen, jossa korostettiin tasapuolisen keskustelun tärkeyttä.

Köydenveto demokraattien ja republikaanien välillä jatkuu Yhdysvalloissa kovempana kuin ehkä koskaan. Renegades-podcastissa ollaan vahvasti edellisessä leirissä. Mutta Obaman ja Springsteenin ”vasemmistolaisuus” merkitsee rapakon takana jotakin aivan muuta kuin Suomessa, sillä mehän olemme sikäläisten mielestä lähestulkoon kommunisteja.

Amerikkalaiset ovat niin aktiivisia kansalaisia, että sen valtiossa tapahtuu kaikista sen ongelmista huolimatta eheytymistä tai ainakin uudistumista koko ajan. Mutta miten yhdistyneitä sen osavaltiot ja niiden asukkaat todella ovat, on Obaman ja Springsteenin paatoksesta huolimatta edelleen avoin kysymys.

Mitä podcasteihin tulee, niin Renegades: Born in the USA ei ole läheskään lajinsa paras. Sen tähtien karisma kannattelee kuitenkin sitä. Obamaa ja Springsteeniä kuuntelisi vaikka puhumassa kauppalistoistaan. Eikä heidän kanssaan tarvitse olla samaa mieltä nauttiakseen heidän jutuistaan.

kulttuuri suoratoistopalvelut kulttuuri politiikka
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *