Runoja Helsingissä ja Tallinnassa!

Helsinki Poetry Jam

TIEDOTE 28.4.2010
JULKAISUVAPAA HETI

Suomi ja Viro kohtaavat runoilijavaihdon kautta

Suomalaiset ja virolaiset runoilijat tekevät toukokuussa sanataidetta tutuksi naapurimaissaan. Runoilijavaihtoprojektin tarkoituksena on luoda Suomenlahden ylittäviä kontakteja sekä tarjota runoyleisölle mahdollisuus tutustua naapurimaan runouskenttään. Helsinkiin saapuvat kaksi nuoren polven virolaisrunoilijaa Aare Pilv ja Elo Viiding, jotka esiintyvät perjantaina 21.5. Cafe Mascotissa järjestettävällä Helsinki Poetry Jam -lavarunousklubilla. Seuraavalla viikolla Tallinnaan suuntaavat kolme suomalaisen lyriikan kärkinimeä Juhana Vähänen, Saila Susiluoto ja Esa Mäkijärvi , jotka esittävät runojaan torstaina 27.5. Cabaret Rhizomessa.

Molempien kaupunkien tapahtumissa on luvassa naapurimaan runovieraiden lisäksi myös useita paikallisia nimiä. Yleisöllä on myös mahdollisuus päästä esittämään itse omia runojaan tilaisuuksien open mic -osuuksissa. Tilaisuuden juontajaa Helsingissä Harri Hertell ja Tallinnassa Hannu Oittinen. Tilaisuudet järjestää Helsinki Poetry Connection yhteistyössä Viron Suomen-instituutin, Suomen Viron-instituutin ja Nuoren Voiman Liiton kanssa.

Aare Pilv (s. 1976) on kääntäjä, teatterikriitikko, tutkija ja runoilija. Virolaisen kirjallisuusryhmä Erakkondin jäsen Aare Pilv tuli kirjallisuuteen 1990-luvun keskellä, jolloin hän opiskeli vielä Tarton yliopistossa kirjallisuutta. Häneltä on ilmestynyt viisi runokokoelmaa; hän on kääntänyt viroksi Paul Celania ja Lev Rubinšteinia, toimii myös teatterikriitikkona sekä Underin ja Tuglasen kirjallisuuskeskuksen tutkijana.

Elo Viiding (s. 1974) on runoilija, näyttelijä ja kulttuurivaikuttaja, jonka esikoisteoksen Telg julkaisemisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi kaksikymmentä vuotta. Viiding on julkaissut kuusi runoteosta sekä kaksi proosakokoelmaa. Viidingin tuotannolle on ominaista hienostunut ylevyys ja tietoisuus taiteen ylivertaisesta suuruudesta. Viidingin tekstit kiinnittävät huomiota yhteiskunnan kipupisteisiin ja ottavat niihin tiukasti kantaa.

Juhana Vähänen (s. 1982) on suomalainen runoilija ja kirjailija. Vähäsen esikoisteos Cantorin pölyä julkaistiin vuonna 2005. Toinen runokokoelma Avaa tule ilmestyi alkuvuodesta 2008. Vähäseltä on julkaistu vuonna 2007 pienoisromaani Kakadu. Tämän lisäksi Vähäsen runoja on julkaistu lukuisissa kotimaisissa sekä ulkomaisissa lehdissä.

Saila Susiluoto (s. 1971) on helsinkiläinen runoilija, jonka esikoisteos Siivekkäät ja hännäkkäät palkittiin Kalevi Jäntin palkinnolla 2001. Hän sai Suomi-palkinnon vuonna 2005. Hänen runojaan on käännetty yhdelletoista kielelle. Susiluoto on käynyt Kriittisen korkeakoulun kirjoittajalinjan, Oriveden opiston kirjoittajalinjan ja opiskellut Helsingin yliopistossa yleistä kirjallisuustiedettä. Susiluodolta ilmestyy elokuussa Otavalta uusi kokoelma Carmen.

Esa Mäkijärvi (s. 1984) on suomalainen runoilija, joka asuu ja opiskelee Tallinnassa. Hän on opiskellut kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa ja toimii myös kriitikkona. Mäkijärveltä on julkaistu kaksi runokokoelmaa.

Lisätietoja:
Harri Hertell, tapahtumatuottaja
GSM: + 358 40 506 3668
hkipoetryconnection@gmail.com

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *