Merkintöjä
Merkintöjä

Tom Waits – mies ja ääni

Tom Waitsista (s. 1949) on kuoriutunut melkoinen tekijä. Hänen ensimmäiset levynsä (kuten vuoden 1973 Closing Time ja seuraavan vuoden The Heart of Saturday Night) olivat kohtalaisia, jazzia, pianomusiikkia muita musiikkityylejä yhdisteleviä lättyjä, mutta vasta Kathleen Brennanin tapaaminen ja tämän kanssa naimisiin meneminen todella vapautti Waitsin musikaalisen lahjakkuuden.

Swordfishtrombones (1983), Rain Dogs (1985) ja Rain Dogs (1986) ovat uskomattoman hyviä levyjä. Niissä Waits keksi hylätä pianon ja siirtyä käyttämään uusia soittimia, joista useita hän ei edes osannut soittaa. Tuloksena on epäkonventionaalista, upeaa musiikkia. Viskinkarheaa lauluääntä, outoja tarinoita ja kolisevia taustoja kuuntelee mielellään.

1980-luvun jälkeen Waits on jatkanut upean musiikin julkaisua. Real Gone (2004) kuuluu itse asiassa kaikkien aikojen suosikkilevyjeni joukkoon. Myös muutaman vuoden takainen Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards -kolmoislevy kannattaa ehdottomasti kuunnella.

Waits keikkailee harvakseltaan. Kesästä ja alkusyksystä hänen tämänvuotinen Glitter and Doom -kiertueensa kiersi Yhdysvaltoja ja Eurooppaa. Kuuntelin juuri verkossa kiertävän konserttitaltioinnin Atlantasta heinäkuulta. Siinä Waits on elämänsä vireessä. Maltan tuskin odottaa, mitä mies saa vielä aikaiseksi.

Jos tutustuminen kiinnostaa, Tom Waits Library -fanisivu sisältää kattavan määrän tietoa tästä loistavasta muusikosta.

Kommentit (1)

  1. balasim
Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *