Tommi Parkko: Kirjoita runo

Abckiria

Tommi Parkko: Kirjoita runo, tietokirja, Avain 2011

Tommi Parkko tunnetaan runouden moniottelijana. Tällä kertaa hän on päättänyt täyttää erään kirjallisen tyhjiön tekemällä aloittelijoille suunnatun runojen kirjoittamisen oppaan. Vastaavia teoksia ei Suomessa ole monta. Esimerkkeinä Parkko mainitsee Risto Ahdin ja Markku Toivosen Runouden kuntokoulun (1988) ja Heikki Salon laulujen sanoittamista käsittelevän Kahlekuningaslajin (2006). Muuten markkinoilla on lähinnä runojen lukemiseen suunnattuja oppaita, kuten Väinö Kirstinän Runo ja lukija (1971).

Kirjoita runo lähtee liikkeelle perusasioista. Sen alussa käsitellään runouden ominaispiirteitä, joiden avulla runon pystyy tunnistamaan muiden tekstien joukosta. Tämän osion lopuksi muistetaan tietenkin asiaankuuluvasti mainita, että (melkein) mikä tahansa voi loppujen lopuksi olla runoutta.

Parkon mielestä runoilijan on hyvä osata perusasiat, eikä hän tästä syystä säästele sanojaan puhuessaan kuvallisuudesta, rytmistä, topografiasta ja muusta teoriasta. Koska runoilijaksi ei kuitenkaan tulla kuin kirjoittamalla, niin Kirjoita runo sisältää runsaasti käytännön harjoituksia. Niissä kehotetaan esimerkiksi tehtailemaan teksti, jossa on alkusointuisuutta tai loppusointuisuutta. Näiden avulla pääsee varmasti runojen rustaamisen alkuun, vaikka Parkon runsaasti käsittelemä teoria tuntuisikin vieraannuttavalta.

Aloittelevalle runoilijalle kaikkein hyödyllisin on kuitenkin osio nimeltä Runomaailma. Se käsittelee kustannusmaailman, kulttuurilehtien, antologioiden, kilpailujen, Internetin, luovan kirjoittamisen opettamisen ja apurahojen ihmeellistä maailmaa. Useinhan nämä asiat opitaan kantapään kautta, mutta Parkko kirjoittaa taitojen harjoittamisesta, julkaisumahdollisuuksista ja taloudellisen tuen saamisesta hyvin esimerkein ja ammattitaidolla. Kyllä tälle oppaalle on tarvetta.

Esa Mäkijärvi
esa.makijarvi(at)gmail.com

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *