Visbystä

Asuinrakennus

Olen nyt toistamiseen Visbyssä ja Baltic Centre for Writers and Translatorsin vieraana. Ensimmäinen kerta oli vuonna 2008. Viivyin silloin vain noin viikon, mutta tällä kertaa olen viihtynyt Visbyssä noin kolme viikkoa. Tämä aika on kulunut kirjoittamiseen. Visbyn vanhassa kaupungissa sijaitseva kirjailijakeskus on erinomaisella paikalla kukkulan laella. Alas kaupunkiin johtavat pitkät portaat. Keskus koostuu kahdesta rakennuksesta, joissa toinen on toimisto ja joista toisessa asutaan. Henkilökunta on avuliasta ja ystävällistä.

Visby on Gotlannin saaren pääkaupunki. 1100-luvulta 1300-luvulle se oli eräs tärkeimmistä Itämeren alueella kauppaa tehneen Hansaliiton satamista. Kaupungissa eli paljon saksalaisia kauppiaita ja alueen arkkitehtuurissa onkin selviä saksalaisia vaikutteita. Visbystä käsin käytiin varhaiskeskiajan kauppaa ja masinoitiin Latviaan suuntautuneita ristiretkiä. Noin puolet kaupungista paloi saksalaisten valloittaessa alueen 1500-luvulla, mutta tuhoutuneet alueet on sittemmin rakennettu uudestaan. Hiljattain Visbystä on tullut tärkeä turistikeskus. Kesäisin järjestetään keskiaikajuhlia ja muita kulttuuritapahtumia. Vuosittain vietetään myös Baltic Centren runopäiviä, joissa esiintyy ruotsalaisia ja kansainvälisiä runoilijoita.

Visbyn tärkein nähtävyys on 1200-luvulta peräisin oleva tuomiokirkko, eli Pyhän Marian kirkko. Se on kaunis rakennus ja ainoa Visbyssä ehjänä säilynyt luterilainen kirkko. Kirkko sijaitsee aivan kirjoittajakeskuksen (kuvassa) vieressä. Vanhan kaupungin elämä rytmittyy kirkon ympärille. Jumalanpalveluksissa ei enää käydä, mutta puolen tunnin välein kilkattava kello kertoo ajan kulumisesta. Kirkko herättää ja saattaa nukkumaan.

Kirjoittamisessa tärkeintä on rauha. Sitä löytyy Visbystä, vaikka kaupunki täyttyykin kesäisin turisteista. Vanha kaupunki on restauroitu huolellisemmin kuin esimerkiksi Tallinnan vastaava. Baltic Centre for Writers and Translators tarjoaa erinomaiset tilat kirjoittamiseen ja tutustumiseen toisten kirjailijoiden kanssa. Tällä kertaa kirjoitin siellä monia runoja, joista pieni osa löytyy Blast #2 -blogista. Tulen mielelläni uudelleen.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *