Merkintöjä
Merkintöjä

Yhdysvaltain presidentinvaalit 2008 – Obama vai McCain?

”The damage visited upon America, and upon America’s standing in the world, by the Bush Administration’s reckless mishandling of the public trust will not easily be undone.” (The New Yorker -lehden artikkelista)

Ylläolevan lauseen sisältöä on vaikea kiistää. Bushin sähläily ulko- ja sisäpolitiikassa on ajanut Yhdysvallat (ja muunkin maailman) melkoiseen liemeen. Onkin korkea aika, että Walker Teksasista saadaan viimeinkin kammettua ulos Valkoisesta talosta. Kahdeksan vuotta on pitkä aika olla presidenttinä. Siinä ajassa Bush on hölmöillyt kaikilla rintamilla – eikä vihani häntä kohtaan johdu pelkästään siitä, että luen Noam Chomskya säännöllisesti. Olen vakuuttunut, että maailma tulee huokaisemaan helpotuksesta, kun nuorempi Bush siirtyy takavasemmalle.

Vaalit pidetään vain muutaman päivän kuluttua. Itse kannatan Obamaa, sillä John McCain edustaa samoja arvoja kuin nykyinenkin presidentti. Lyhyesti ilmaistuna se kiteytyy haluun, että kaikki säilyy entisellään. Totta kai tämä vetoaa siihen amerikkalaiseen ihmisryhmään, jonka asiat ovat tällä hetkellä kunnossa. He kuuluvat kuitenkin pieneen eliittiin, lähinnä rikkaisiin, tietämättömiin ja fundementalistiuskovaisiin. Obaman vahvuudet puolestaan ovat hänen karismassaan ja kyvyssään innoittaa. McCain on 72 vuoden ikäinen, Obama puolestaan 47-vuotias. Nuoruus tekee muutoksen mahdolliseksi.

Vaalit ratkeavat tällä(kin) kertaa siihen, kuinka nuoret äänestävät. Nuorten apaattinen äänestyskäyttäytyminen on etenkin Yhdysvalloissa hyvin tunnettua. Lyhyesti: jos keski-ikäistä nuoremmat äänestävät, Obama voittaa. Jos he jäävät koteihinsa, McCain voittaa. Obama on useimmissa mielipidemittauksissa johdossa. Kaikki riippuu kuitenkin siitä, jaksavatko nämä Obamaa suosivat raahautua äänestyspaikoille.

Meillä Suomessa (ja laajalti muuallakin Euroopassa) media ja sitä kautta kansalaiset rummuttavat Obaman puolesta. Meillä onkin Helsingin Sanomien jatkuvan, yksipuoleisen uutisoinnin takia vääristynyt kuva vaalikampanjasta. Tilannehan on oikeasti todella kiperä. Toivottavasti ei kuitenkaan niin kiperä, että korkein oikeus joutuu valitsemaan presidentin – kuten tapahtui vuonna 2000.

The New Yorker (kuten monet ns. intellektuellilehdet) valitsi Obaman. Mutta kumman amerikkalaiset valitsevat?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *