Laulu kuuluu kesään

Terveisiä Pohjanmaalta!

Matkustin viime viikonloppuna tänne Lapualle ylioppilasjuhlia ja erästä tangoaiheista esiintymistä varten.

Koin yhtäkkiä pienimuotoisen kulttuurishokin palatessani Helsingistä takaisin kotikonnuille. Saavuin perille vasta myöhään perjantaina ja pääsin nukkumaan kahden maissa yöllä. Samassa havahduin ulkoa kantautuvaan äärettömän pirteään laulantaan. Yritin tunkea korvatulpat syvemmälle korviini, mutta olin kuulevinani konsertin jopa niiden läpi. 

Lapuanjoki kesäkuussa. Linnut kuuluvat, mutta eivät näy.

Illasta toiseen olen ihmetellyt näiden lintujen käytöstä – ja myös omaa käytöstäni. Mitä on tapahtunut sille maalaistytölle, joka ei aikoinaan edes kiinnittänyt huomiota luonnon ääniin? Nyt olen sulkenut ikkunat, turvautunut tulppiin, painanut tyynyn korvalleni – ja silti kuullut lintujen sitkeän sirkutuksen. Eivätkö ne koskaan nuku?

“Pitääkö ottaa lintukirja esille”, äitini lopulta sanoi.

Luultavasti linnuilla on tällä hetkellä jonkinlaiset soidinmenot meneillään. Ne aikovat rakentaa pesän ja etsivät (väsymättä) sopivaa puolisoa. Mutta eikö sitä voisi tehdä yhtään aiemmin illalla?

Toisaalta, mikä minä ihminen olen mitään sanomaan – tuleehan baareissakin valomerkki vasta puoli neljältä yöllä.

(Onneksi nyt, muutaman päivän jälkeen, olen jo alkanut tottua yölliseen musisointiin. Puolilta öin laulu jopa hiljenee joksikin aikaa, ja aamulla on mukavakin kuulla lintujen aurinkoista viserrystä.)

Toisenlaista laulua on luvassa huomenna torstaina Seinäjoen Apila-kirjastossa tangon ja runon illassa, jossa paljastetaan nuorten tangorunokilpailun tulos. Suomalaisen tangon Satumaa ry:n järjestämään valtakunnalliseen kilpailuun saivat osallistua 13-19-vuotiaat nuoret, ja minä sain kunnian kuulua kuuden hengen tuomaristoon.

Runokilpailun suojelijana ja yhtenä raadin jäsenenä on hallitseva tangokuningas Kyösti Mäkimattila, joka laulaa tangoja ja lukee tilaisuudessa omia runojaan; häneltä on ilmestynyt viime vuonna runokirja Suuntatähti, ja tämän kuun lopulla Otava julkaisee häneltä teoksen nimeltä Rakkaani.

Tapahtuma on osa Satumaa-viikkoa, jonka kuluessa nuorilla kulttuurinharrastajilla on mahdollisuus esitellä omia taitojaan. Voit tästä lukea lisää Satumaa-viikon sekä tangon ja runon illan ohjelmasta.

Minulta on torstain iltamassa luvassa yllätysnumero.

Tervetuloa kuuntelemaan!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *