Olen äänessä

Puhun Imagen kirjoittajakurssilla kiinnostavasta aiheesta: omasta äänestä ja tyylistä.

Asiaa voisi varmaan parhaiten havainnollistaa laulamalla yleisölle. Ja pukeutumalla niin, että tyyli pistäisi silmään marraskuun harmaudessa. Hetken harkitsin jopa keltaista baskeria.

Oma ääni on voimavara.

Luulen kuitenkin, että tätä yleisö ei ole tullut hakemaan. Oletan, että kuulijoita kiinnostaa, miten voi löytää oman äänen ja tyylin kirjoittajana.

Oma ääni on kiehtova aihe, jo siksikin, että siihen liityy jotakin mystistä ja vaikeasti määriteltävää. Tulevaa kurssia varten olen pohtinut omaa kirjailijan taivaltani, selaillut kirjoittamisen oppaita, miettinyt oman äänen olemusta. Se on jotakin sisäsyntyistä, osittain kirjoittajan persoonasta kumpuavaa – ja kuitenkin sitä voi myös kehittää harjoittelemalla, lukemalla ja kirjoittamalla paljon. Omaa ääntä ei voi suoranaisesti opettaa toiselle, mutta on mahdollista auttaa toista löytämään sen. Tämä voi tapahtua esimerkiksi kirjoittajaryhmissä tai luovan kirjoittamisen koulutuksessa. Tai saunassa. Tai Las Palmasissa. 


Olen joskus kuullut sanottavan, että kirjailijan tuotannossa jokainen teos vaatii oman äänensä. Olen samaa mieltä; oma ääni voi siis löytyä useammin kuin kerran. Vuosien varrella tyyli vaihtuu ja ääni muuttuu, välillä madaltuen, välillä heltyen heleämmäksi. Tuo löytämisen hetki on kuin valon välähdys syksyn siimeksessä.

Muistan aika tarkalleen, miten ja milloin minä löysin ensimmäistä kertaa oman ääneni kirjoittajana. Olin vähän päälle parikymppinen kirjallisuuden opiskelija ja toimittajan alku, Hirvenhiihtäjäni lukenut, Kalevalani kahlannut, runoja rustannut kirjoittamisen löytöretkeilijä, joka päätti naputtaa novellin. Ja sitten toisen. Enempää en paljasta tässä, säästän loput kurssille. Lisäksi suunnitelmissani on puhua siitä, mikä tekee kirjoituksesta omaäänistä; miten kirjoittaa niin, että tekstissä on vetovoimaa, miten kirjoittaa niin, että lopputulos liikauttaa lukijaa.

Koulutus järjestetään viikon päästä keskiviikkona 12. marraskuuta klo 13 alkaen. Tilaisuudessa on minun lisäkseni neljä muuta puhujaa: Imagen päätoimittaja Heikki Valkama kertoo hyvän aloituksen salaisuuden, Imagen toimituspäällikkö Niklas Thesslund puhuu ideoinnista, kirjailija Juha Itkonen paljastaa tarinankerronnan säännöt ja Long Playn toimitussihteeri Ilkka Karisto antaa vinkkejä hyvän jutun rakentamiseen.
Imagen verkkosivuilta löytyy tilaisuuden tarkempi ohjelma. Kuulin juuri, että kurssilla on vielä tilaa. Lämpimästi tervetuloa!
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *