Rakastu Roomaan neljässä päivässä

I would like to be like Rome when I am an old lady.

-Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love

 

Täällä Helsingin syksyssä, putoavien lehtien keskellä harmaa villamyssy päässäni, halusin vielä hetkeksi palata Rooman tunnelmiin.

Vietin kaupungissa neljä päivää, mutta ehdin nähdä paljon. Päätin listata muutamia nähtävyyksiä ja elämyksiä, jotka kiireisen Rooma-matkailijan ainakin kannattaa kokea.

1. Colosseum

Taina Latvala Colosseumilla

Colosseum on pakko nähdä, vaikka ei ihan tietäisi, mikä se on. Roomassa oivaltaa ainakin yhden asian: kuinka vähän ihminen muistaa koulun historiantunneilta. Mutta aina voi lukea lisätietoa vaikkapa Top 10 Rooma -matkaoppaasta tai Wikipediasta.

Antiikin aikaan vuosina 72-80 jKr. rakennettu Colosseum oli maailman suurin amfiteatteri, jonne on mahtunut jopa noin 50 000 katsojaa. Colosseumissa järjestettiin muinoin varsin kyseenalaisia sirkushuveja kuten gladiaattoritaisteluja ja villieläinten teurastusta. Nykyään se on katolisen kirkon pyhä paikka, joka hehkuu pitkänäperjantaina paavin johtaman soihtukulkueen valoista.

2. Forum Romanum

Romuluksen temppeli

Forum Romanum oli muinaisen Rooman valtakunnan ydinalue ja poliittinen keskus. Alueella sijaitsee useita nähtävyyksiä, muun muassa kuvassa näkyvä Romuluksen temppeli, Tituksen riemukaari sekä Via Sacra, Rooman vanhin tie.

Raunioiden keskellä voi nähdä myös oliivipuita ja ehkä pari vilkasta sisiliskoa. Ja lukuisia vanhoja kivilohkareita ja koristeltuja pylväiden palasia, jäänteitä ikiaikaisesta loistosta.

”Mitähän nää kaikki on?”

”Jotain roomalaisii juttuja.”

Roomalaisia raunioita

3. Pantheonin temppeli

Pantheonin, kaikkien jumalten temppelin, suunnitteli arkkitehtuurista innostunut keisari Hadrianus vuosina 118-125.  Pienen matkaoppaan mukaan temppeli vihittiin kristilliseksi kirkoksi 600-luvulla.

4. Espanjalaiset portaat

Piazza di Spagna -nimisellä aukiolla sijaitsevat Espanjalaiset portaat on rakennettu rokookajalla, 1700-luvulla, ja ne houkuttelevat luokseen lukuisia turisteja. Tällä kertaa portaille ei kuitenkaan päässyt istuskelemaan, ilmeisesti rakennustöiden vuoksi.

5. Keats-Shelley House

keats-shelley kirjailijamuseo

Eräs runoilija suositteli minulle tätä kirjailijamuseota, joka sijaitsee Espanjalaisten portaiden vieressä. Kaikessa kiireessä en ehtinyt perehtymään museoon juuri lainkaan etukäteen, joten tietoni olivat sen mukaiset.

Talossa oli vieraskirja, johon sai kirjoittaa nimensä ja tervehdyksen. Mietin pitkään sopivaa lausetta. Siskoni kurkisti olkani yli ja kuiskasi:

”Kirjoita siihen, että ’Who are these people?'”

Vähitellen, askel askeleelta, asia kuitenkin selvisi. Kiehtova, vanhojen kirjojen ja käsikirjoitusliskojen koristama museo on omistettu John Keatsille (1795-1821), Percy Bysshe Shelleylle (1792-1822) ja muille romantiikan ajan runoilijoille, jotka viettivät aikaa Roomassa. Keats myös asui kyseisessä talossa ja kuoli tuberkuloosiin vain 25-vuotiaana.

Ostin museokaupasta muun muassa ihanan muistikirjan sekä Bright Star -nimisen pokkarin, joka koostuu Keatsin runoista ja kirjeistä hänen suurelle rakkaudelleen Fanny Brawnelle.

6. Villa Borghese

20151012_150315villa borghese

Jos haluaa hetkeksi rauhoittua, kannattaa suunnata Espanjalaisten portaiden lähellä sijaitsevaan Villa Borgheseen, valtavaan puistoon, josta löytyy muun muassa sellaisia luksusjuttuja kuten puita ja nurmikkoa. Katusoittaja puhaltelee saksofoniin, kahvilassa voi juoda lasillisen sitruunalimsaa. Jos seurueeseen kuuluu joku, joka osaa käyttää rattia, suosittelen polkuauton vuokraamista. Ajelu puistossa saattaa tosin aiheuttaa pientä nahistelua matkustajien välille, etenkin jos joku porukasta on taipuvainen road rageen – mutta lopulta kuitenkin hauskuus voittaa!

7. Vatikaani

pietarinkirkko
Pietarinkirkko.

Vatikaani on maailman pienin valtio ja paavin asuinpaikka. Vatikaanissa on paljon nähtävää: ennen muuta Sikstuksen kappeli, jonne päästäkseen täytyy kulkea läpi loputtomalta tuntuvien käytävien ja salien. Nuo salit ovat täynnä uskomattoman hienoja taideteoksia, joten taival sujuu melkein kuin tanssi. Melkein.

Odotus palkitaan, kun pääsee näkemään Sikstuksen kappelin upeat kattofreskot, Michelangelon ja muiden renessanssitaiteilijoiden kuuluisat teokset. Hienoinen antikliimaksi koittaa siinä vaiheessa, kun tajuaa, että kappelissa ei saa valokuvata.

Toinen merkittävä kohde on Pietarinkirkko, jonne saattaa olla pari sataa metriä pitkät jonot. Odottaminen kuitenkin kannattaa, sillä jonon päässä odottaa mitä kaunein nähtävyys.

8. Turistikojut ja matkamuistomyymälät

Loma roomassa taulu

Nämä halusin mainita monikossa, sillä niitä on tietysti useita ja niistä ei voi saada tarpeekseen. Turistikaupoista voi ostaa sellaisia tarpeellisia hyödykkeitä kuten pienen taulun, jossa Loma Roomassa -elokuvan tähdet Audrey Hepburn ja Gregory Peck ajavat moottoripyörällä, tai vihreän silkkihuivin, johon on painettu Rooman nähtävyyksiä, tai saappaanmuotoisen lasipullon, joka on täynnä italialaista limoncello-likööriä. Valikoimasta löytyy myös rukousnauhoja, paavi-aiheisia esineitä, koruja, tauluja, Rooma-kasseja ja -lompakoita yms.

Mainitsinko jo paavin?

9. Anglo American Bookshop

kirjakauppa

Löysin tämän kirjakaupan sattumalta, sillä se sijaitsi hotellimme lähellä, osoitteessa Via della Vite 102. Täältä ostin kaksi teosta: Susan Cahillin toimittaman Smiles of Rome -nimisen kirjoituskokoelman sekä italialaisen Giovanni Arpinon romaanin Scent of a Woman, johon Al Pacinon tähdittämä kuuluisa elokuva Naisen tuoksu pohjautuu.

10. Jäätelöbaarit

Italia on tunnettu herkullisesta jäätelöstään, gelatosta. Roomassa ei voi koskaan syödä liikaa jäätelöä. Kannattaa muuten tilata gelaton kylkeen ainakin yksi makoisa macaroni.

jäätelö

 

Tämä kaikki on siis mahdollista kokea neljässä päivässä.

Toivottavasti pääset näillä makupaloilla eteenpäin – minne ikinä oletkaan seuraavaksi matkalla.

 

Parasta lauantain jatkoa!

 

 

Kommentit (2)
  1. Vuoden huiput - Image-blogit
    4.1.2016, 15:32

    […] Tämä ikuisuuden kaupunki (’The Eternal City’) tuoksui historialta, kaduilta joilla olivat kävelleet niin monet minua ennen, kirkoilta jotka hiljaisina tutkailivat kiireisiä turisteja. Kirjoitin matkasta kaksi postausta blogiin, tällaisen ja tuollaisen. […]

  2. 銈枫儯銉嶃儷 銈枫儳銉儉銉笺儛銉冦偘 銉堛兗銉堛儛銉冦偘 銉栥儵銉冦偗脳銉栥儹銉炽偤閲戝叿 銈兗銉曘儸銈躲兗 浣裤亜鍕濇墜銇壇銇勩偡銉с儷銉€銉笺儓銉笺儓銉愩儍銈扳櫔 銆愪
    23.1.2016, 21:16

    Excellent post however I was wondering if you could write a litte more on this topic? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further. Kudos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *