Minna
Minna

Läskiaktivisti vai vaakakapinallinen?

Mikä on tämä Ylen juupas eipäs -vatvomisprojekti Vaakakapina? Päästäni tulee kuumaa vesihöyryä joka kerran, kun kuulen kapinajohtajan, toimittaja Jenny Lehtisen, selittävän, miten hän ei enää ikinä laihduta vaan aikoo loppuelämänsä vain relata ja olla stressaantumatta ainakaan syömisestään.

Tiedän, etten saisi sekoittaa Vaakakapinaa läskiaktivismiin enkä Lehtistä aktivisti Saara Särmään, mutta silti ajattelin nyt mahduttaa heidät samaan juttuun.

Särmä ei halua muuttaa kenenkään kehoa vaan yhteiskunnan, jotta se olisi nykyistä sallivampi kaikenlaisia vartaloita kohtaan. Lehtinen yrittää saada armahdusta – tai ainakin sympatiaa – pahoille teoilleen eli ylensyönnille, ja siinä häntä auttavat Vaakakapinassa ravitsemusasiantuntija ja psykologi.

Oikeasti kaksi viimeksi mainittua yrittävät salakavalasti saada Lehtisen laihtumaan: myötäkarvaan sukien he hokevat, että jos Lehtinen pääsee oikealle tielle eli harrastaa kivaa liikuntaa, syö säännöllisesti ja nauttii vain terveellisiä herkkuja, niin ihme tapahtuu. Ihme on tietysti laihtuminen, vaikka sen sanomista projektissa kartetaankin. Jos oikein rumasti sanon, niin Lehtinen on Vaakakapinassa stereotyyppi ”hölmö lihava nainen”, joka antaa järjestelmän taas viilata itseään linssiin ja juoksuttaa normin perässä.

Läskiaktivismista on uusimmassa Voima-lehdessä Saara Särmän ja Raisa Omaheimon kirjoittama hyvä juttu. Suosittelen.

Läskiaktivismin periaate, että kaikilla on täysi oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen ja valta määritellä sen rajat itse, pitää sisällään myös ajatuksen, että jokaisen keho on hyväksyttävissä juuri sellaisena kuin se on. Läskiä ei tarvitse selittää, eikä kenenkään tarvitse sitä kommentoida. Läskin saa näyttää, ja läski saa olla. Mitä se kenellekään kuuluu.

Minulla ei ole läskiaktivismiin nokan koputtamista. Omaheimo ja Särmä pitävät jutussaan puurot ja vellit erillään. He eivät puhu ylipainosta tai pohdi läskiä fyysisen terveyden näkökulmasta.

Vaakakapina sen sijaan ei vakuuta. Mitä sillä loppujen lopuksi halutaan sanoa? Kehottaako se laihduttamaan vai ei? Nettisivuilla julkaistuissa jutuissa ollaan vuoroin mitäkin mieltä, ja kun lihavuuden fyysiset terveysriskit painetaan villasella yhteisen kivan hengessä, tarjoillaan jo vaihtoehtoista totuutta.

Kommentit (29)

 1. Emmi Nuorgam

  Vaakakapinassa lopetetaan laihdutuskuurit. Sen sijaan opetellaan muuttamaan elämäntapoja ja suhtautumaan omaan ja muiden kehoon ja elämään armollisemmin. En tiedä mitä juttuja kirjoittaja on lukenut, mutta ei tämän ymmärtämiseksi kovin kummoista sisälukutaitoa tarvita.

  1. Bella Vuoksi

   Juuri näin, Emmi!

   Vaikuttaa tosiaan siltä, että blogisti on väen väkisin aikeissa synnyttää vastakkainasettelua ja raflaavuutta sotkemalla puurot ja vellit sekaisin. Tässä on ilmeisesti tahallaan – toivoisin, että kirjoittaja tosissaan ei ole näin uusavuton sisälukutaidon saralla — ymmärretty väärin Vaakakapinan ja Läskimyytinmurtajien ajatus.

   Kaipa se oli odotettavissa kohujournalistisen aloituksen jälkeen, jossa kirjoittaja kertoo näkevänsä punaista aina, kun aihepiiri edes nousee esiin?

  2. Anne Pykälistö

   En tiedä onko toimittajan työnkuva jotenkin muuttunut näin someaikana. Ennen oli tapana alustavasti ottaa selvää asiasta josta aikoo kirjoittaa, nykyään ilmeisesti riittää kun avaa suunsa ja sitten katsotaan millaista millaista paskaa sieltä tällä kertaa tuli.
   Laihuus ei aina ole yhtä kuin terveys. Suurin osa ylipainoisista on saanut ylipainonsa aikaan laihduttamalla. Elämäntapojen muuttaminen pikkuhiljaa TERVEELLISEMPÄÄN suuntaan saa yleensä painonhallinnan helpottumaan, ja jojoefektin loppumaan. Tämän ei luulisi olevan mikään yllätys sellaiselle jolla on edes auttavat tiedot asiasta.
   Tässä tapauksessa ilmeisesti kyse onkin vain mielipiteistä ja kiukuttelusta, sikäli ihan hyvä muistutus siitä että ei hoikallakaan ole aina hyvä olla itsensä kanssa. Juuri siksi läskimyytinmurtajia tarvitaan. Koska se läski voi olla myös pään sisällä…

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *

   Vanhempien työ tuhoaa lasten hampaat

   Hammaslääkäriaseman uutiskirjeessä oli hälyttävä uutinen: Suomalaislasten hampaat ovat aiempaa huonommassa kunnossa. Syyksi lääkäri nimesi vanhempien kiireen. Perheillä ei ole aikaa vahtia pienten lasten hampaidenpesua, jotta se tehtäisiin kunnolla kaksi kertaa päivässä. Kumpi on huolestuttavampi uutinen,…

   Pukeutuminen on aina viesti. Sitä on vaikea välttää

   Muutama kuva jatkoksi toissapäiväiseen blogiini. Saksalaistaustainen, Yhdysvalloissa muotisuunnittelijaksi kouluttautunut ja New Yorkiin asettunut Robert Geller esitteli syksyn 2017 mallistonsa. Inspiraation taustana on ollut ”maahanmuutto ja aggressiot”. Kun muoti ottaa ilmiön tai teeman haltuunsa, alkaa käsittelyprosessi:…

   Oliko militanttihameeni nokkela vitsi?

   Yhdestoista Trumpin jälkeinen päivä. Kuljen Helsingissä Aleksanterinkadulla näyteikkunan ohi ja näen tämän. Pysähdyn kuin naulittuna. Muistan päivällä lukemani uutiset: ”Taistelut Itä-Ukrainan tulitaukolinjalla leimahtivat jälleen maanantaina ja tiistaina. Yhteenotoissa kuoli ainakin 14 ihmistä.” ”Puolustusministeriö alkaa valmistaa…

   Melania Trumpin Ralph Lauren -asu on kuin länsimainen burka

   Tämä video kertoo Donald Trumpista ja hänen tavoitteistaan kaiken: https://www.indy100.com/article/difference-barack-obama-donald-trump-two-videos-playback-7538906 Kahden presidentin käyttäytymiseroissa ei ole kysymys hyvistä tavoista tai herrasmiesmäisyydestä, vaan harkituista viesteistä koko maailmalle. Donald Trump ei aio yrittääkään tehdä mitään hyvää kenellekään muulle…

   Espanjan opeilla tavallisuutta vastaan

   Aloitan kampanjan tavallisuutta vastaan. Pontimenani on viime viikolla Helsingin Sanomissa julkaistu kolumni, jossa toimittaja ehdottaa, että tavallisuudesta on tehtävä normi. Hänen mielestään ”julkisuus on luovutettu hyvännäköisille” ja mainoksiin ja mediaan tarvitaan lisää ”tavallisuuden partisaaneja”. Tarkoituksella…

   Suomen tyylikkäin nainen

   Kuka on Suomen tyylikkäin nainen? Absoluuttista vastausta ei ole, mutta ehdottomasti yksi tyylikkäimmistä on Tellervo Koivisto. Katsokaa hänestä otettuja tuoreimpia kuvia mm. Kotilieden ja Eevan haastatteluissa. Kuvissa on kuninkaallisen upea lady, joka 88-vuotiaana näyttää trendikkäältä….

   Kaukaa taas palaan joelle kerran

   Kun joskus vuonna yksi tai kaksi hain kesätoimittajaksi Me naiset -lehteen, päätoimittaja Kerttu Saarela veti haastattelussa keuhkoihinsa punaista norttia, puhalsi savut ulos ja kysyi, tunnenko edes Helsinkiä. En tietenkään tuntenut. Juuri vietetty joulu lapsuuden maisemissa…

   Fiksu juhli ilman pikkuhousuja

   Tampereella ilmestyvän Aamulehden kommentaattorit paheksuivat, kun joku juhli linnassa ilman rintaliivejä. Tietävätköhän nämä muodin ammattilaisiksi itseään kutsuvat henkilöt, että on aivan normaalia juhlia myös ilman pikkuhousuja? Lukuisa on se fiksujen naisten joukko, joka on keksinyt…

   23-vuotiaan äiti

   Yksi pojistani sai silmälasit kolmivuotiaana. Hän tottui niihin nopeasti ja osoitti jo alakoulussa yllättävää oma-aloitteellisuutta, kun kyse oli silmälaseista. Kun sangat vääntyivät tai löystyivät, hän käveli itse silmälasikauppaan ja pyysi korjaamaan lasit. Noihin aikoihin tuskin…

   Nasty / One slightly fantastic woman

   Mikä on toistaiseksi paras t-paitatekstisi? Omalla kohdallani valinta on helppo. Ykkössijan jakaa kaksi paitaa. Toisessa luki One slightly fantastic woman ja toisessa Thirtysomething. Ensimmäisen sain pikkuveljeltä tuliaisena, kun hän palasi ensimmäiseltä road trip -matkaltaan USA:sta….