Minna
Minna

Läskiaktivisti vai vaakakapinallinen?

Mikä on tämä Ylen juupas eipäs -vatvomisprojekti Vaakakapina? Päästäni tulee kuumaa vesihöyryä joka kerran, kun kuulen kapinajohtajan, toimittaja Jenny Lehtisen, selittävän, miten hän ei enää ikinä laihduta vaan aikoo loppuelämänsä vain relata ja olla stressaantumatta ainakaan syömisestään.

Tiedän, etten saisi sekoittaa Vaakakapinaa läskiaktivismiin enkä Lehtistä aktivisti Saara Särmään, mutta silti ajattelin nyt mahduttaa heidät samaan juttuun.

Särmä ei halua muuttaa kenenkään kehoa vaan yhteiskunnan, jotta se olisi nykyistä sallivampi kaikenlaisia vartaloita kohtaan. Lehtinen yrittää saada armahdusta – tai ainakin sympatiaa – pahoille teoilleen eli ylensyönnille, ja siinä häntä auttavat Vaakakapinassa ravitsemusasiantuntija ja psykologi.

Oikeasti kaksi viimeksi mainittua yrittävät salakavalasti saada Lehtisen laihtumaan: myötäkarvaan sukien he hokevat, että jos Lehtinen pääsee oikealle tielle eli harrastaa kivaa liikuntaa, syö säännöllisesti ja nauttii vain terveellisiä herkkuja, niin ihme tapahtuu. Ihme on tietysti laihtuminen, vaikka sen sanomista projektissa kartetaankin. Jos oikein rumasti sanon, niin Lehtinen on Vaakakapinassa stereotyyppi ”hölmö lihava nainen”, joka antaa järjestelmän taas viilata itseään linssiin ja juoksuttaa normin perässä.

Läskiaktivismista on uusimmassa Voima-lehdessä Saara Särmän ja Raisa Omaheimon kirjoittama hyvä juttu. Suosittelen.

Läskiaktivismin periaate, että kaikilla on täysi oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen ja valta määritellä sen rajat itse, pitää sisällään myös ajatuksen, että jokaisen keho on hyväksyttävissä juuri sellaisena kuin se on. Läskiä ei tarvitse selittää, eikä kenenkään tarvitse sitä kommentoida. Läskin saa näyttää, ja läski saa olla. Mitä se kenellekään kuuluu.

Minulla ei ole läskiaktivismiin nokan koputtamista. Omaheimo ja Särmä pitävät jutussaan puurot ja vellit erillään. He eivät puhu ylipainosta tai pohdi läskiä fyysisen terveyden näkökulmasta.

Vaakakapina sen sijaan ei vakuuta. Mitä sillä loppujen lopuksi halutaan sanoa? Kehottaako se laihduttamaan vai ei? Nettisivuilla julkaistuissa jutuissa ollaan vuoroin mitäkin mieltä, ja kun lihavuuden fyysiset terveysriskit painetaan villasella yhteisen kivan hengessä, tarjoillaan jo vaihtoehtoista totuutta.

Kommentit (29)

 1. Maris

  Ja oikein joukkovoimalla on haukuttu kolumnin kirjoittajaa, joka uskalsi kyseenalaista tai kommentoida edes etäisen kriittisesti yhtä liikettä. ”Moninaisuus” ja erinäiset mielipiteet on sallittu vain tietyissä rajoissa. En kyllä saanut kovin miellyttävää kuvaa näistä vaakakapinoijista. Kupla sekin, omanlaisensa.

  • Ninni

   Miten sinä erottelet haukkumisen ja kritiikin vai erotteletko ollenkaan? Voisitko kertoa tarkemmin mikä kommentti on tätä haukkumista? Itsellä särähtää nuo kirjoittajan ulkonäköön liittyvät kommentit, muuten tuolla on aika asiallista kritiikkiä. Ja olen itse samaa mieltä monien kommentoijien kanssa siitä, että tämä blogikirjoitus on kovin sekava eikä sen pointti käy helposti selville.

   Miten perustelet tuon, että moninaisuus ja erinäiset mielipiteet on sallittu vain tietyissä rajoissa vaakakapinassa? Jos kirjoittajalle tulee suoda oikeus kritisoida vaakakapinaa, eikö muillakin ole oikeus kritisoida tätä blogitekstiä?

 2. Netta

  Onpa kiva tietää, että samanlaisia ajatuksia on muillakin, tosin tuo Jennyn kutsuminen hölmöksi oli mielestäni tarpeetonta. Vaakakapinan näyttäytyy minulle sivuna, jossa halutaan antaa ymmärtää että kenenkään ei tarvitse laihduttaa, mutta ei kuitenkaan uskalleta sanoa ääneen, että ihminen saa olla lihava ilman pyrkimystä elintapojen muuttamiseen. Kritisoiviin kommentteihin perustellaan kehopositiivisuutta sen kannalta, että itsestään pitämällä on helpompi muuttaa elintapojaan ja kerrotaan ettei laihdutus ole niin yksinkertaista mitä usein kuvitellaan sen sijaan, että todettaisiin, että ihminen saa olla lihava ja sen jälkeen piste. Ikäänkuin halutaan viedä kirsikat kummassakin kakusta: laihduttamisesta, joka myy, ja kehopositiivisuudesta, joka myy. Hyvä kuitenkin, että ihmisiä on saatu heräteltyä asian tiimoilta ja monet ovat saaneet tukea ja apua, vaikkei kokonaisuus olekaan mieleiseni.

  • Ninni

   Olen missannut tällaisen kokonaan, voitko antaa esimerkkinä jonkun keskustelun, kiinnostaisi käydä tsekkaamassa.

  • Netta

   Koko ajan se on läsnä, pelkästään Vaakakapinan esittelyssä puhutaan elämänmuutoksesta, joka toki sisältää paljon muutakin kuin painon. Eikä siinä mitään, mutta itseäni häiritsee että samassa lauseessa puhutaan kehopositiivisuudesta, jolloin itselleni tulee ajatus, että nämä kaksi asiaa jotenkin kuuluisivat yhteen. Ihminen voi olla kehopositiiviinen myös sairaana, ilman halua muuttaa mitään.

   Esimerkiksi tässä on mieleeni jäänyt keskustelu https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1944304045595847&id=1724601357566118

  • Ninni

   En itse näe ristiriitaa elämänmuutoksen ja kehopositiivisuuden välillä, aika usein on varsinkin läskimyytinmurtajat-ryhmässä todettu, että ongelma usein ei ole välttämättä fyysisessä olemuksessa vaan korvien välissä. Eli elämänmuutos tuossa tapauksessa tarkoittaisi ehkä sitä, että suhtautuu itseensä lempeämmin eikä syyllistä itseään turhista asioista.

   Kävin lukemassa tuon keskustelun, ainoat minua häiritsevät kommentoijat on nuo keskustelua trollaavat miehet, jotka eivät satavarmasti ole vaakakapinan kannattajia. Valitettavasti trollit ovat kaikkien julkisten faceryhmien riesa.

   Mielenkiintoinen kysymys on, miksi tämä aihe vetää puoleensa omien puheidensa perusteella ”täydellisessä tasapainossa” eläviä ihmisiä kommentoimaan noin aggressiivisesti.

   Eli onko ongelma pikemminkin nuo trollaavat kaikkitietävät ihmiset vai itse vaakakapina?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *