Puistojatkot
Puistojatkot

Ahdistelluksi ja raiskatuksi tulemisen julkisuushyödyt

Kävin eilen miespuolisen kaverini kanssa keskustelun, joka lähti liikkeelle Lauri Törhösen nimen nostamisesta julkisuuteen lukuisten ahdistelusyytösten yhteydessä. Keskusteluun otti lopulta osaa myös toinen miespuolinen kaverini, ja he molemmat toivat esille puheidensa mukaan yleisen huolen: että naiset saattavat syyttää julkisessa asemassa olevia miehiä seksuaalisesta ahdistelusta, väkivallasta ja hyväksikäytöstä saadakseen itselleen julkisuutta.

#memyös-kampanjaa tehdessäni olen käynyt läpi satoja anonyymisti kerrottuja kokemuksia erilaisista ahdistelu-, häirintä-, hyväksikäyttö- ja raiskaustilanteista. Kokemukset ovat erilaisia mutta niitä kaikkia yhdistää yksi asia: rajojaan loukatun häpeä.

Sadat naiset ja naisoletetut ovat kertoneet, kuinka eivät ole kertoneet kokemuksistaan ääneen tai tehneet rikosilmoituksia, koska heitä on hävettänyt. Se, että juuri itselle kävi niin. Se, ettei osannut reagoida vaan jäätyi. Se, että hänen sanottiin itse kerjänneen sitä. Me mietimme, annoimmeko sittenkin vahingossa jonkun väärän signaalin, olisiko meidän pitänyt kieltää vielä ponnekkaammin, miksemme jaksaneet tapella vastaan vielä vähän lujemmin.

Seksuaalinen ahdistelu ei ole flirttiä. Se on julmaa vallankäyttöä, joka osoittaa kohteelle paikkansa ahdistelijaa alempaa. Se on helvetin loukkaavaa ja nöyryyttävää. Ja kuten kaikki varmasti tiedämme, nöyryytetyksi joutumisen kokemukset eivät ole niitä, joista mieluiten muille ihmisille kerromme.

Sitten jos kuitenkin kerromme, viesti on pelottavan usein sama: mieti tarkkaan, haluatko nyt tehdä tästä numeroa, sillä hankaloitat sillä vain omaa asemaasi.

Tästä antoi erinomaisen esimerkin näyttelijä ja tuottaja Heli Sirviö, jonka Teatterikorkeakoulun opettaja oli kehottanut häntä vaikenemaan koulun juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta suunnilleen näillä sanoilla:

”Toki oikeutesi on mennä (puhumaan poliisille), mutta hienoa, jos et tuhoa uramahdollisuuksiasi karsimalla ihmisiä, joiden kanssa kieltäydyt tekemästä töitä. On valitettavaa, mutta todennäköisesti opiskelutoverisi tulisivat sulkemaan sinut joukon ulkopuolelle, jos teet tästä julkisen asian.

Se tulee näyttämään siltä, että mustamaalaat ihmistä, joka on todella mukava poika.”

Tämä kommentti kertoo kaiken siitä, kuinka hyödyllistä naiselle on tulla julkisuuteen kertomaan, että häntä on ahdisteltu tai että hänet on raiskattu.

Siksi moni uskaltaa kertoa kokemuksistaan vasta nyt, kun asiasta puhutaan julkisesti. Moni on tajunnut ensimmäistä kertaa elämässään, ettei kanna yksin näitä kokemuksia ja niistä johtuvaa epäonnistumisen ja häpeän tunnetta.

Raiskattu nainen on nimittäin edelleen liian usein muiden silmissä epäonnistunut, leimattu tai vähintään rikkinäinen, ja siksi epävakaa. Raiskattua syyllistetään edelleen siitä, että hän on tullut raiskatuksi.

Raiskatuksi tai ahdistelluksi joutuminen eivät ole asioita, joista puhumalla saa juontokeikkoja ja mallin töitä. Ne ovat asioita, joista ei ole uskallettu puhua muun muassa siksi, että töiden menettämistä on pelätty ja sillä on jopa peloteltu.

Kommentit (30)

 1. Uhreja me kaikki ollaan

  Todennäkösempä olis, että jos jonkin syyn takia tehtäisiin, niin se on yksinomaa mustamaalaus tai kosto. Ei kai näistä mitää julkisuutta saa ja tuskin on sen arvoistakaan.
  Näihin metoo juttuihin vois ottaa kaikki mukaan sukupuolesta katsomatta.

  • hannaraty

   #metoo ja #memyös-kampanjat keskittyvät naisiin ja naisoletettuihin kohdistuvaan seksuaaliseen ahdisteluun, väkivaltaan ja hyväksikäyttöön nostaakseen esille ongelman sukupuolittuneisuuden. Olemme koko ajan kehottaneet miehiä ja ahdistelua ei-sukupuolittuneena ongelmana pitäviä tekemään oman esiintulon ja tarjoutuneet tällaisten toimijoiden kanssa yhteistyöhön. Jostain syystä motivaatiota asian esille nostamiseen ei kuitenkaan ole näiltä tahoilta löytynyt.

 2. Jussi Nevalainen

  Hyvä teksti, Hanna!

  Mielestäni on hieno asia, että yhteiskuntamme raiskauskulttuuria ylläpitävät ja puolustelevat asenteet on houkuteltu julkisuuteen #metoo-kampanjan myötä. Saamme siitä tarttumapintaa ahdistelun vastaisessa työssä.

  Ahdistelijat ahdistuvat ja panikoivat, niin kuin on syytäkin. Puolustuskannalle hätäilleet asenteet ovat täysin näkyvissä joissain viesteissä tässäkin kommenttiosiossa.

  • hannaraty

   Kiitos, Jussi! Ei varmaan pitäisi olla, mutta olen silti aika hämmästynyt, miten itsepintaisesti jotkut haluavat tämänkin edistysaskeleen mitätöidä. Kai siinä on puntin vähän pakko tutista, tai en minä ainakaan tälle reaktiolle ole muutakaan syytä keksinyt.

 3. Uhreja me kaikki ollaan

  Ymmärrän pointin, en tosin tiedä mitä ne toiset tahot olisivat ja tähän vastaukseen myös kiteytyy se miksen koe feminismiä omakseni.

  • hannaraty

   Ehkä se taho voisit olla vaikka sinä?

 4. Mikko Setä

  YLE jättää esittämättä Lauri Törhösen elokuvan ”insiders”, koska se tuntuisi ohjelmapäällikön mukaan ”sopimattomalta”. Nyt kampanja alkaa saada jo parodian piirteitä. Pyyhitäänkö kaikki ahdistelusta ja häirinnästä syytetyt pois historian lehdiltä? Photoshopataan pois valokuvista vähän kuin itänaapurissa tehtiin jonkun jouduttua epäsuosioon? Tätä kirjoittaessa radio soittaa Michael Jakcsonia. Miksi se on sopivaa?

  Paluu lynkkausjoukkoihin ja huutoäänestyksiin ei mielestäni ole mikään edistysaskel vaan askel taaksepäin.

  • Sopa

   Se, että jonkun ihmisen elokuvaa ei esitetä julkisen palvelun kautta, ei tarkoita, että henkilö pyyhittäisiin pois historiasta.
   Lynkkauksesta ja noitavainoista puhuminen on tässä yhteydessä vähän paksua, kun kumpikin on viitannut väkivaltaan ja murhiin jotka ovat kohdistuneet valtaapitävien taholta heikompiin, naisiin ja ei-valkoisiin. Parempi analogia tässä kohtaa olisi, että vuosikymmenien ahdistelun, sorron ja vähättelyn uhrit ovat niitä noitavainojen uhreja jotka ovat vihdoinkin saaneet muut uskomaan itseään.

  • amaootta

   Kiitos Hanna kun jaksat. Mutta jaksaisitko vielä laittaa alustavan listan asioista, jotka pitää kieltää tai joita ainakin hyväläisten pitää säädellä.

  • hannaraty

   Miksipä ei. Kieltää pitäisi epätasa-arvoinen kohtelu, raiskaaminen ja hyväksikäyttö, rasismi sekä veronkierto. Eli asiat, jotka on jo kielletty, mutta joita silti harrastellaan suhteellisen surutta. Mun on hirveän vaikea ymmärtää, miksi te haluatte puolustaa tällaisia asioita.

 5. Sopa

  Kiitos taas kerran Hanna kun jaksat <3

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *