Puistojatkot
Puistojatkot

Avoin yhteydenotto Sanna Ukkolan työnantajaan

Kuvankaappaus 2017-10-10 kello 17.42.05

Hyvä Yle

Ihmettelen työntekijänne käytöstä valtakunnallisessa mediassa. Hän käyttää televisiossa sortavaa kieltä sekä esiintyy toistuvasti julkisuudessa naisvihamielisesti ja näin rapauttaa sukupuolten välisen tasa-arvon eteen tehtyä työtä ja merkitystä. Työntekijänne avaukset ovat usein omiaan edesauttamaan esimerkiksi vääristyneitä käsityksiä feminismistä ja feministeistä.

Hän hyökkäilee toistuvasti yhteiskunnassa heikommassa asemassa olevien kimppuun asiattomalla tavalla. Esim. tässä:

Uusimmassa, 6.10. esitetyssä Pressiklubi-jaksossa työntekijänne hassutteli esiintymällä jonkin Amerikan alkuperäiskansan pyhää päähinettä imitoiva naamiaishattu päässään. Jakso myös alustettiin Pekka ja Pätkän blackface-kohtauksella, jonka esittäminen on jo aikaisemmin aiheuttanut organisaatiollenne aiheellista kritiikkiä. Työntekijänne kyseiseen elokuvapätkään yhdistämästä juonnosta ja yllä olevasta, hänen itsensä jakamasta kuvasta kuvateksteineen syntyy helposti vaikutelma, että työntekijänne pitää hauskana keskustelua kulttuurisesta omimisesta. Työntekijänne syyllistyy työajallaan sorretun alkuperäiskulttuurin stereotypisointiin ja väheksyy sitä, että hänelle itselleen vieraan kulttuurin kustannuksella vitsailu voi loukata ihmisiä.

Toivoisin, että tällainen loppuisi. Ihmetystä herättää erityisesti se, että kyseessä on toimittaja, jonka tehtäviin kuuluu mahdollisimman objektiivinen tiedonvälitys, ei eri tavoin sorrettujen ihmisryhmien kiusaaminen.

Eihän tuo nimittäin ihan normaalilta toimittajan työltä vaikuta ja siksi teitä lähestyinkin. Ei varmaan olisi haitaksi, jos vaihtaisitte asiasta sisäisesti sanan tai pari. Viikonloppuja!

Lähde: Yle.fi / Sanna Ukkola

Kommentit (38)

 1. Ehdoton ei rasismille

  On tärkeää, että puutumme Sanna Ukkolan tekemisiin. Sanna Ukkola tekee jatkuvasti sitä ja tätä eikä sitä pidä hyväksyä. Onhan Sanna Ukkola kaiken lisäksi vielä kovin sannaukkolamainen myös ulkoisesti. Viimeeksi, kun Sanna Ukkola nosti esille puheenaiheen, joka kosketti vähemmistökansoja olin tyytyväinen keskustelun siirtyessä asian ytimeen – eli Sanna Ukkolaan. Oikeasti, Sanna Ukkola minun televisiossani??? Jo on aikoihin eletty!

  On tärkeitä asioita ja sitten vielä tärkeämpiä, kuten Sanna Ukkola. On välttämätöntä, että käytämme ryhmäpainetta, häpäisyä, henkistä väkivaltaa ja ahdistelua keinoina Sanna Ukkolan sannaukkoloinnin lopettamiseen. Näitä keinoja tulisi kaikkien käyttää aina, kun tilanne muistuttaa Sanna Ukkolaa. Mikäli Sanna Ukkola päätyy huonoon ratkaisuun ja aiheuttaa mielipahaa tai ongelmia tulee meidän toteuttaa tuo sama tuhatkertaisena! Sannaukkolointia vastaan toimii vain viha, voima ja vahvat rivit. Sannaukkolat on nujerrettava!

  Haaveenani on, että Sanna Ukkola ja sannaukkolat saataisiin siirrettyä jonnekin syrjään, kenties pohjoiseen – poissa silmistä, poissa mielestä! Sen jälkeen meidän ei tarvitse keskittyä enää Sanna Ukkolaan vaan voimme siirtyä tärkeämpien asioiden pariin – kuten esimerkiksi ihmisten välisen vihanpidon vähentämiseen. Ensiksi haluan kuitenkin, että Sanna Ukkola poistetaan vaikuttamasta asioihimme ja että sannaukkolat kautta maailman tuntevat sen nahoissaan!

  • hannaraty

   Helpottiko?

  • Ehdoton ei rasismille

   Ei, koska vähättelet ajatuksiani. Se on turhauttavaa. Kysy vaikka vähemmistöiltä.

   Kaikki rasismi alkaa henkilöitymisestä. Jonkun naama, käytös tai teot ärsyttävät. Siitä syntyvät stereotypiat ja yleinen inho sekä viha. Koko alkuviikko on ollut yhtä loanheittoa suuntaan ja toiseen. Mitä hyvää siitä seuraa? Teillä oli mahdollisuus hoitaa homma tyylillä, mutta lähditte tunteiden palossa soihtukulkueelle.

  • hannaraty

   Mistä kohtaa purkaustasi nämä ajatuksesi olisi pitänyt pystyä lukemaan? Mitä ajatustasi mielestäni vähättelin? *

   Rasismi on etnisen taustan tai biologisen eroavuuden takia harjoitettavaa syrjintää. Tätä on puheena olevassa tapauksessa tapahtunut vain yhteen suuntaan.

   *Kysymys lisätty ja lausetta editoitu paremmin ymmärrettäväksi.

  • Ehdoton ei rasismille

   Vähättely sen kuin jatkuu. Ilmeisesti sarkasmi ja satiiri luokitellaan purkauksiksi, kun niiden sisältö ei miellytä. Hyviksi ja oivaltaviksi läpiksi ne muuttuvat, kun ollaan ns. oikealla asialla.

   Vähättelet sitä tulkintaa, että koko homman pani alulle kyseiseen Ylen toimittajaan syystä tai toisesta pahasti hermostuneet ihmiset. Hyvät tai epäkohtia esiinnostattavat tarkoitusperät olivat pisara meressä kaiken sen raivostumisen ja vihan rinnalla. Mentiin siis täysin rasistien pelisääntöjen mukaan. Toisen osapuolen sortuessa ylilyöntiin siihen lähdettiin samalla mitalla mukaan! Kaduilla näistä syntyy mellakoita, netissä somekohuja. Mellakoita eivät koskaan pane alulleen ajattelevat ja sivistyneet ihmiset.

   Ja miksi sortua semantiikkaan tai wikipedia -määritelmiin. Kyllä me kaikki tiedämme mitä keinoja käyttäen rasismi ilmenee.

  • hannaraty

   Kyllä tämän homman taisi panna alulle toimittaja, joka yksityishenkilön twiittiin suuttuneena otti yhteyttä kyseisen henkilön työnantajaan, johon asia ei liittynyt mitenkään.

   Ei kuitenkaan kannattaisi puhua rasismista, jos kyseessä ei ole rasismi, oli mekanismi sitten sama tai ei. Se antaa ainoastaan vaikutelman, ettet tajua yhtään mistä puhut. Rasismin syy myöskään harvoin löytyy sen kohteesta, joten mekanismiväitteesikin ovat vähän niin ja näin.

   Mellakoita panevat alulle ihmiset, jotka kaipaavat muutosta eivätkä saa sitä syystä tai toisesta aikaan sivistynein keinoin.

  • Ehdoton ei rasismille

   ”Ei kuitenkaan kannattaisi puhua rasismista, jos kyseessä ei ole rasismi, oli mekanismi sitten sama tai ei. Se antaa ainoastaan vaikutelman, ettet tajua yhtään mistä puhut. Rasismin syy myöskään harvoin löytyy sen kohteesta, joten mekanismiväitteesikin ovat vähän niin ja näin.

   Mellakoita panevat alulle ihmiset, jotka kaipaavat muutosta eivätkä saa sitä syystä tai toisesta aikaan sivistynein keinoin.”

   Jokainen rasisti kykenee luettelemaan useampiakin syitä miksi syrjinnän kohde ansaitsee kohtelunsa. Ei rasismi ole aina sokeaa vaan saa pahat voimansa myös henkilökohtaisuuksista. Harrastatte syrjintää (”Helpottiko?”) ja henkilökohtaisuuksiin meneviä voimakkaita pilkkauksia – olette vain pienen askeleen päässä rasisteista. Teillä on taito, halu ja motiivi siihen kaikkeen, vain kohde puuttuu.

   Koulu- tai työpaikkakiusattu tietää, etteivät omat reaktiot häiriköintiin ole aina parhaita. Useimmiten ne kirvoittavat makeat naurut kiusaajilta ja yllyttävät heitä vielä pahempaan. Asetun tämän johdosta Ylen toimittajan puolelle ja näen teidän toimissanne voimakkaita rinnakkaisuuksia esimerkiksi rasismiin. Sitä se alkuperäinen kirjoitukseni pyrki tuomaan esille. Ensimmäinen (ja toinen) reaktiosi oli tosin olankohtautus. Ei varsinaisesti asioita ratkaiseva toimintamalli. En kai minä nyt hyvänen aika laadi tällaisesta aiheesta kirjoituksia vain ajankulukseni. Ei tämä varsinaisesti ole kovin kevyttä tavaraa.

   Mellakat mahdollistava mieliala kumpuaa kenties kirjoittamastasi, mutta ikkunat ja kallot halkaistaan ihan muiden kuin hyvää kaipaavien toimesta.

  • hannaraty

   Yritätkö todella sanoa, että kiusatun kannattaisi olla reagoimatta, jotta kiusaaja ei äityisi kiusaamaan pahemmin? Ei siis niin, että kannattaisi mieluummin puuttua kiusaajan toimintaan? Toivottavasti muotoilit vain huolimattomasti, koska siltä se todella kuulosti.

 2. kitara, taivas ja tähti

  Mikä motiivi Pressiklubin juontajalla oli pukeutua intiaanipäähineeseen? Minusta se tässä on se epäselvin asia.

  Ja mikäli ohjelman tarkoitus oli ennemminkin kohauttaa kuin jakaa tietoa tai edistää ymmärrystä, niin sekin olisi mielenkiintoinen keskustelunaihe.

  • hannaraty

   Totta. Toivottavasti Yle käsittelee tätä aihetta vielä erikseen, tai edes joku muu. Itseäni ei jaksa kamalasti yllättää Ukkolan tökerä pelleily päähineen kanssa, mutta yhteydenotto yksityishenkilön työnantajaan muutaman twiitin perusteella on jo sen verran paksua, että sitä koin tarpeelliseksi kirjoituksessani kommentoida.

  • kitara, taivas ja tähti

   Juu. Olisikohan kyseessä sitten ollut vaistonvarainen hätäreaktio yrittää johdattaa huomio pois omasta toiminnasta.. Ja totta vieköön, ratkaisuna (oli syy sitten mikä tahansa) varsin kyseenalainen ”korjausliike”.

   Luulen, että moni mediassa nykypäivä esiintynyt asia ei eskaloituisi, jos ihmiset, toimittajatkin, malttaisivat edes hetken pidempään harkita mitä ovat tekemässä. Kuinka hyväksi se kiire oikein on?

   Ja toisaalta, miksi ihmeessä se anteeksi pyytäminen tuntuu nykyään olevan niin vaikeaa. Ihan kuin osa ihmistä olisi kokonaan menettänyt sen taidon (anteeksi pyytäminenhän on vahvuuden osoitus, eikä heikkouden). Virheen tai virhearvionsa tunnustaminen olisi minusta paljon helpompi tie, kun jäädä inttämään saati ohjaamaan huomiota muualle. Kyllä useimmilla ihmisillä on kuitenkin silmät päässä ja sydänkin vielä paikallaan. Siitäkin tämä kohu onneksi kertoo jotain!

   Eli jaksamme vielä puolustaa heikommassa asemassa olevia, olivatpa ne sitten kulttuureita tai yksityishenkilöitä. Se ilahduttaa.

  • kitara, taivas ja tähti

   Ylen Ajantasassa oli juuri Petra Laitin (Saamelaisnuorten puheenjohtaja) erinomainen haastattelu, toimittajana Kati Lahtinen.

   Jos Petra Laiti olisi ollut Pressiklubin vieraana, uskon, että runsaasti kulttuurintuntemusta olisi päässyt ilmoille ja tietämys olisi lisääntynyt meillä kaikille. Oikein hyvä haastattelu aiheesta.

  • hannaraty

   Täytyy tsekata, kiitos vinkistä!

 3. Hannele Kosonen

  No, se sulkapäähine on saatu sotatoimien sankaruuksista kasaan, ihan kuin Mannerheimin ristikin. Onko sitten ihan ok, jos Ukkola kantaa seuraavassa minun katsomatta jättämässä Pressiklubissa Mannerheimin ristiä, ihan vaan. (Ihan kuitenkin varotuksena: Ukkola ei saa lain mukaan kantaa Marskin ristiä. Kuinka monta asiaa on, jota suomalaiset eivät millään haluaisi antaa vieraille kulttuureille. Kulttuurinen omininen on tieteessä määritelty valkoisen ihmisen mukaoikeudeksi määrätä, milloin vähemmistö suuttuu, ja ottaa vähemmistöltä mitä vaan.Vähemmistöillä on oikeus suuttua, ihan kuin suomalaisilla Berlusconin haukuttua ruokaamme. Mitä sitten maapallon valtiot edustavat, se on kulttuurinen laina, siis ihan omia aikojaan toisille alueille siirtynyt tapa alkuperäseudultaan.

 4. Hannele Kosonen

  Sorry typot, siis vähemmistöt ja esim. suomalaiset saavat pitää itselleen arvokkaita, merkityksellisiä asioita ja loukkaantua niiden väärinkäytöstä. Sulkapäähinekin on symboli intiaanien kohtelulle kotikonnuillaan, ja se jäi tässä Ukkolan tulkinnassa ihan pois. Hän tiesi, että Miss Helsinki- kandit saivat lunta tupaan reilusti noista sulkapäähineistä, mikä olisi ollut toisin, kun hän itse sen päähänsä viritti?

  • kitara, taivas ja tähti

   Jep. Tarkoitushakuisen loukkaamisen (tai provosoinnin) ei luulisi olevan Yleisradion toiminnan keskiössä. Miksi se olisi?

   Ja luulisi, että Pressiklubilla olisi kuitenkin kokonainen toimitustiimi takanaan. Siinä mielessä tätä on vieläkin vaikeampi ymmärtää. Tulee lähinnä mieleen se tapaus jossa turvapaikanhakijoille haluttiin syöttää puuroa suomalaisten (lue: valkoisen miehen) katsellessa kelpaako. Miksi se tehtiin ja miten ihmeessä rima voi olla näin irvokkaan alhaalla? Kuka toimittaja voi tuntea itsekunnioitusta tuollaisen jälkeen? On kuitenkin kyse ihmisistä, kanssaeläjistämme.

   Yleisradion sisartoimitus Yle Sapmi olisi hyvin lyhyen välimatkan päässä jos konsultointiapua olisivat tarvinneet – vaikkapa sitten selvittämään miksi kulttuurinen omiminen koetaan ongelmalliseksi. Siinä olisi mielestäni ollut muuten huomattavasti hedelmällisempi Pressiklubin aihe jo itsessään.

 5. Sami

  Lue kulttuurimarx…ta. Niin tajuaa mistä in kyse.

  • Rauli

   Kulttuurimarxismista puhuu ainoastaan tässä maassa yksi porukka ja se on rasistien nettiöyhöttäjät

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *