Hei hetero – sinua ei ole unohdettu!

Aktiivinen uutisten seuraaminen tuo mukanaan lieveilmiön, eli uutisten kommenttiosiot. Toki niitä voisi olla lukematta, mutta ovathan ne vähän kuin onnettomuuspaikka tai avohaava; ei pitäisi, ja tekee pahaakin katsoa, mutta on silti tosi vaikea olla vähän kurkistamatta.

Oikeasti varsinkin tasa-arvoa käsittelevien uutisten ja artikkeleiden kommenttiosiot ovat kiinnostavia, sillä ne avaavat eteen aivan eri todellisuuden kuin sen, missä itse elän. Omassa elinpiirissäni nyt juhlittava Helsinki Pride -viikko on vuoden kohokohtia tai vähintään positiivinen todiste maailman (pikkuhiljaisesta) tasa-arvoistumisesta.

Moni taas tuntuu kokevan nyt ajankohtaisuutensa vuoksi julkaistavat sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta käsittelevät jutut ahdistavina ja loukkaavina. Näin voi ajatella vain ihminen, jonka ei ole tarvinnut koskaan selitellä, puolustaa ja varoa omaa seksuaalisuuttaan.

”Miksi uutissivustot julistavat homopropagandaa? Kaikki saavat olla mitä ovat, mutta miksi pitää tuputtaa? Miksi homoutta tulee joka tuutista? Miksei otsikoissa ole heteroita? Miksi heteroita syrjitään? Saako kohta enää olla hetero? Miksei järjestetä hetero pridea?!”

 

Voin lohduttaa sinua – ja minua – hetero. Suurin osa parisuhdejutuista ja seksuaalisuutta tai seksiä käsittelvistä artikkeleista kertoo edelleen meistä. Heteroutta ei vain nosteta erikseen otsikkoon, koska se on perusoletus, ellei toisin mainita. Siksi tämä voi mennä sinulta ohi.

Sinä ja minä ihan perusheteroina olemme edelleen enemmistö, jonka oikeudesta rakkauteen ja seksuaalisuutensa toteuttamiseen ei pääsääntöisesti tarvitse taistella. Siksi siitä ei oikein enää saa raflaavia otsikoita, mutta meitä ei ole unohdettu.

Me olemme mediassa koko ajan, joka ikinen päivä; suurimpana osana televisiosarjojen ja elokuvien rakkaustarinoita, naistenlehtien parisuhdejuttuja sekä väkivaltauutisointia.

On siis ihan ok edelleen olla hetero ja ylpeäkin siitä. Sitä voi sitten jokainen miettiä itsekseen, miksi se ylpeys järkkyy ja olo tulee epämukavaksi, jos seksuaalisesti muutenkin suuntautuneet saavat olla ylpeästi oma itsensä ja tulevat yhteiskunnassamme huomioiduksi. Hetero Pride on siksi vähän hassu ajatus, että sitä juhlistetaan maassamme joka päivä – mutta ainahan juhlat kelpaavat, joten antaa palaa!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *