Puistojatkot
Puistojatkot

Irti juuston ikeestä

Pari vuotta sitten Leo Stranius haastoi Docventures-lähetyksessä Riku Rantalan kuukaudeksi kasvisruokavaliolle, ja syntyi Lihaton lokakuu. Nyt sitä vietetään virallisesti jo kolmannen kerran. Itselläni on jo useampi lihaton lokakuu takana, joten ajattelin viimein katsoa saamattomuuttani silmiin ja vastaanottaa kuukauden mittaisen Vegaanihaasteen. Minulle se tarkoittaa lähinnä juustosta luopumista.

Jo yläbannerissa lupaan, ettei tämä ole lifestyleblogi. En siis aio pitkästyttää teitä ruokapäiväkirjoillani tai postata päivittäin kuvia linssipullistani (jotka ovat muuten törkeän hyviä). Ruoka kuitenkin tulee olemaan yksi tämän blogin aiheista. Se liittyy olennaisesti kaupunkikulttuuriin, ja kasvissyönti itseäni eniten kiinnostavaan alakulttuuriin eli punkiin. Ja tietysti ruoka on loistava keino tutustua myös eri kulttuureihin noin ylipäänsä. Silkkaa kulttuuritykitystä siis.

Okei, lisäksi myös tykkään syödä. Paljon ja hyvin.

Jatkossa tulen tekemään ruoka-aiheisia postauksia esimerkiksi ravintolavinkkien muodossa. Vegaanisesta kuukaudestani aion selvitä tekemällä siitä julkista, eli jonkunlaista onnistumisraporttia sopii odotella viimeistään kuukauden kuluttua.

Vegaanihaaste

Lihattoman lokakuun tapaan Vegaanihaasteen vastaanottaneet sitoutuvat elämään (vähintään) kuukauden täysin vegaanisella ruokavaliolla. Veganismi tarkoittaa sitä, ettei käytä mitään eläinperäisiä tuotteita. Toki siihen siten liittyy muutakin kuin ruoka – esimerkiksi kosmetiikan ja vaatetuksen valinta niin, ettei eläimiä ole käytetty hyväksi niiden valmistuksessa. Aion itse nyt kuitenkin aloittaa keskittymällä seuraavan kuukauden ajan ruokavaliomuutokseen.

Vegaanihaasteen voi ottaa vastaan hankkeen nettisivuilla. Sieltä voi valita itselleen sopivan tuntuisen vegaanituutorin, joka vastaa herääviin kysymyksiin, tukee lihanhimojen kanssa kieriskelevää tuutoroitavaansa ja tulee tarvittaessa vaikka avuksi kauppaan. Haasteen aikana saa myös vegaanisia reseptejä sähköpostiinsa. Arki pyritään siis tekemään mahdollisimman helpoksi. Hieno idea, koska monilla tuntuu olevan se käsitys, että vegaanina oleminen on jotenkin hankalaa. Ei se ole. Se on vain moraalinen kysymys ja tahdosta kiinni.

Juustohimoon. Ravintohiivahiutaleista ja soijakermasta syntyy pizzan päälle ihana ”juustokastike”, Violifen ”juustoja” vegaanit kehuvat kuorossa.

Lähtötilanne

Korvaan jo muutenkin maidon ja kerman soija- tai kauratuotteilla, mutta juustosta en ole saanut luovuttua. Käsittääkseni se on monelle muuten vegaanista ruokavaliota noudattavalle se viimeinen kynnys. Tunnen kuitenkin jatkuvasti huonoa omatuntoa kulutusvalinnoistani, koska tiedän mitä ostamieni maitotuotteiden valmistamiseksi täytyy tapahtua. On yksiselitteisesti väärin rääkätä eläimiä ja polkea niiden oikeuksia. En ole tähän päivään mennessä keksinyt yhtään kestävää syytä sille, miksi edelleen syön juustoa. Paitsi että se on hyvää.

Entinen avomieheni sekä paras ystäväni ovat vegaaneja. Olen siis tehnyt ja teen paljon vegaanista ruokaa jo muutenkin. Reseptivinkkien sijaan tarvitsenkin lähinnä kurinalaisuutta.

Aloitin vegaanisen kuukauden lounastamalla eilen ihanassa Ondassa Toisella linjalla. Siellä ei tarvinut kärvistellä, koska runsaassa salaattipöydässä lähes kaikki on joka tapauksessa vegaanista – ja älyttömän hyvää! Kävin myös ensimmäistä kertaa Vaasankadun Vegekaupassa tekemässä ennaltaehkäiseviä hankintoja (kuvassa).

Jos ei oteta huomioon juustoa ja bisseä, ruokavalioni on muuten suhteellisen terveellinen. Jännittävää siis nähdä millaisia muutoksia tapahtuu, kun toisen niistä jättää pois. Mihinkään tipattomallehan en sentään rupea!

Kommentit (5)

 1. sarita

  EKA!!!

  no ei läbä läbä, tsemppistä hanna vegaanihaasteeseen ja uuteen blogiin!

  tulisuudelmin,
  minä.

 2. Teematonta

  Tsemppiä haasteeseen! Täällä lihaton jäi päälle viime vuonna ja linssipullien ohje kiinnostais kovasti… 🙂

  • hannaraty

   Kiitoksia! Olen itse tehnyt linssipullia tätä reseptiä mukaillen. Laitan yleensä taikinaan myös sipulia, valkosipulia ja seesaminsiemeniä, tuore chili sopii kanssa ihanasti. Toivottavasti tykkäät!

 3. Elina

  Ympäristön kannalta lihattomassa (tai vegaanissa) lokakuussa ei ole mitään järkeä. Laidunkauden loppuessa vietetään pohjoisella pallonpuoliskulla sadonkorjuuta ja teurasjuhlia. Helmikuusta huhtikuulle paastotaan vellin ja itujen voimalla. Paikallisesti tuotetun sesongin mukaisen ruuan syöminen on hyväksi ympäristölle, ja se juurruttaa ihmisen vuodenkiertoon ja perinteisiin.

  BTW, olutta voi tehdä kotikeittiössä. Vaarana on että edullinen ja hyvänmakuinen tuote lisää kulutusta, mutta ainakin säästyy kuljetus- ja pakkauskulut 😉

  • hannaraty

   Omat syyni kasvissyöntiin ovat ennen kaikkea eläinoikeuksiin liittyviä. En kuitenkaan usko, että lihan tuottaminen olisi ympäristöä ajatellenkaan sen kestävämpi ratkaisu, oli vuodenaika sitten mikä tahansa. Oluen tekeminen itse on sinänsä hyvä idea ja jalo pyrkimys, mutta jäänee väliin. Muistissa vielä muutaman vuoden takaiset kotiviinit, nimittäin. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *