Jaques Mesrine, Lahti ja lihamuki kahdella nakilla

Konepajan Brunolla viime viikonloppuna auennut Visithesa-näyttely tuo Suomen Chicagon Helsingin urbaanin kulttuurin sydämeen. Jos näyttelyn teoksia on uskominen, Lahti näyttää 2000-luvun alulta ja haisee yögrilliltä, mutta näyttelyn kuratoineen Nikolo Kerimovin mukaan se on muutakin – nimittäin tärkeä kulttuurikaupunki.

Arvid Diletta
Arvid Diletta

Vuonna 2011 perustettu Lahtiblogi on monelle tuttu, mutta ihmiset sen takana ovat pyrkineet pysymään anonyymeinä. Homma lähti kaveriporukan Lama-Lahti-nimisestä Facebook-ryhmästä, jonka ideana oli Hel Looksin tapaan jakaa kuvia lahtelaisesta katutyylistä; raksahaalareista, leijonakoruista ja metrohousuista. Ryhmä kasvoi nopeasti kaveriporukkaa laajemmaksi, ja nyt siitä syntynyt blogi elää jo omaa elämäänsä. Visithesan takana on samoja tyyppejä kuin bloginkin, mutta myös esimerkiksi monia hiljattain lopetetusta Lahden Taideinstituutista valmistuneita taiteilijoita. Näyttely on kiinnostava poikkitaiteellinen kokonaisuus, joka sisältää mm. valokuvia, maalauksia, veistoksia sekä Kisälli-työpajan käsityöläisten kutoman graffitiryijyn.

Lahtelaiset tuntuvat arvostavan grilliruokaa, ja näyttelyavajaisia olikin sponsoroimassa sekä kebabpaikka että makkaratehdas. Aitoa lahtelaista lihamukia ei ollut tarjolla, mutta sen korvannut makkaramukikin näytti uppoavan vieraisiin (Lahen) Sinisen ohella. Jos en olisi kotoisin Kouvolasta, moinen kotiseutu-uskollisuus voisi tuntua jopa kummalliselta, mutta mitäpä sitä Lahteen syntynyt muutakaan voi kuin sopeutua.

Näyttelyn kuraattori Nikolo Kerimov hodariveistoksensa kanssa
Näyttelyn kuraattori Nikolo Kerimov Jaques Mesrine -veistoksensa kanssa

Lahti on vieraillut Helsingissä ennenkin. Niin ikään Visithesassa mukana oleva Antti Sepponen piti oman Lahti-näyttelynsä Creat Spacessa jo viime vuoden lopulla. Sepposella tuntuu olevan ilmiömäinen kyky sattua paikalle oikeaan aikaan ja löytää ympäristöstä hulvattomia yksityiskohtia. Sepposen kuvien tilanteet ja henkilöt ovat kaikessa absurdiudessaan jokaiselle pikkukaupungissa kasvaneelle tuttuja. Rumankauniit kotiseutukuvat ja tosissaan olevat ihmiset ovat hauskoja juuri siksi, että niissä ole kohteille itselleen mitään hauskaa. Sepposen lisäksi Visithesan valokuvapuolesta vastaa Jonne Heinonen, jonka tyyli on haaleassa harmaudessaan Sepposen kuvia karumpi. Niistä tuntuu puuttuvan näyttelyn muista töistä näkyvä lämpö kaupunkia ja sen ihmisiä kohtaan.

Näyttelyavajaisten yleisöä ja vaikeita ilmeitä
Näyttelyavajaisten yleisöä ja vaikeita ilmeitä

Yksi Lahden tunnetuimpia paikkoja lienee legendaarinen ravintola Torvi. Lahtelaiset todella rakastavat keikkapaikkaansa, jopa siinä mittakaavassa, että näyttelyavajaisissa tehtiin ilmaisia Torvi-tatuointeja.

Sarppa tatuoi avajaisillan dj NÄTTI-MATTIin Torvi-baarin logon, Lahden ja Kärkölän vaakunat löytyvät jo jalasta
Konepajan oma Sarppa tatuoi avajaisillan dj:n jalkaan Torvi-baarin logon. Lahden ja Kärkölän vaakunat löytyvät jo iholta.

Visitlahti on nähtävillä Brunon Creative Spacessa heinäkuun ajan, ja Sarppa tatuoi Konepajalla kesäviikonloppuisin muutakin kuin Lahti-aiheita. Postauksen kuvat otti Antti Sepponen. Sepposen Lahti-valokuvakirjaa voi ostaa Konepajalta näyttelyn ajan.

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *