Kun puree kättä joka ruokkii

Kirjoitin toukokuussa Suomiräpin Sisäpiirivitsiksi otsikoidussa postauksessani noin viidenkymmenen henkilön salatusta Facebook-ryhmästä ja siellä harjoitetusta sortavasta kielenkäytöstä sekä naissukupuolen ja vähemmistöryhmien kustannuksella vitsailusta. Kyseiseen keskusteluryhmään kuului useita suosittuja suomalaisia räppäreitä ja räppikulttuurin parissa pyöriviä, laajalti tunnettuja henkilöitä.

Kirjoitukseni käsitteli itse asiassa rap-lyriikassa käytettävän sortavan kielen ongelmallisuutta: ”Se, miten Cheek, Elastinen ja Uniikki kappaleissaan puhuvat naisista, tavoittaa todella suuren massan ihmisiä. Ja asenteet välittyvät. Erityisesti ne välittyvät idoleilta nuoremmille. Siksi ei ole yhtään yhdentekevää, millaista kieltä juuri hittiartistit ja suurten räppitapahtumien järjestäjät käyttävät.”

Luultavasti yllä olevan sitaatin johdosta Cheekin asianajaja lähestyi Imagen päätoimittajaa vaatimalla blogiini oikaisua ja uhkaamalla minua kunnianloukkaussyytteellä.

Profeetat-800x534
Profeetat

Keskustelimme päätoimittajan kanssa, ettei kirjoitukseni sisältänyt sellaisia väitteitä, joita minun haluttiin oikaisevan. Lisäsin kuitenkin vaaditun oikaisun sellaisenaan tekstini loppuun, koska en katsonut sen muuttavan kirjoitukseni sisältöä vaan ennemminkin osoittavan, kuinka pikkusieluisesta sakista on kyse. Rap-kulttuurilla tienaavat henkilöt kun eivät olleet lainkaan huolissaan skeneen liitettävästä rasismista sinänsä, vaan ainoastaan siitä, että väitteeni voivat haitata päämiehen elinkeinon harjoittamista.

Hesari kirjoitti lauantaina  minulle, kirjailija Sofi Oksaselle ja seksuaalikasvattaja Nina Honkaselle Cheekin ja Elastisen tahoilta lähetetyistä uhkauksista ja mainitsi jutussaan, ettei valtamedioiden uutisointiin ole ilmeisesti pyritty puuttumaan samalla tavalla. En tiedä, onko se totta, mutta tämä edellä mainittu kerta ei ollut ainakaan omalla kohdallani ensimmäinen laatuaan.

 

Työskentelin aiemmin urbaaniin musiikkiin keskittyneen FUM.fi-verkkomedian toimituspäällikkönä ja toimittajana, eli kirjoitin räppäreistä päivittäin. Kun Profeettojen eli Cheekin ja Elastisen odotettujen yhteiskeikkojen liput tulivat myyntiin, tein aiheesta uutisen.

Koska kyseiset artistit nauttivat suurta kansansuosiota, kirjoitin Helsingin hallikeikan myyneen odotetusti minuuteissa loppuun, mutta Turun Gatorade-areenalla olevan hieman yllättävästi tilaa vielä pari tuntia lipunmyynnin aloittamisen jälkeen. Juttu on otsikoitu tähän nojaten: Löytyykö tästä validi syy mennä Turkuun?

Puolisen tuntia uutisen julkaisusta esimieheni soitti minulle ja kertoi Cheekin managerin Carla Ahoniuksen ottaneen häneen kimmastuneena yhteyttä ja vaatineen jutun muokkaamista, koska Cheek oli ilmeisesti kokenut sen ikävään sävyyn kirjoitetuksi. Minun haluttiin muuttavan tekstiin, että keikat myivät hetkessä loppuun kuin kuumille kiville. Tähän en tietenkään voinut suostua, kun Turun keikan lipputilanne näytti silläkin hetkellä edelleen vihreää. Jutun ingressi kuitenkin muutettiin muotoon: ”Cheekin ja Elastisen eli Profeettojen tuleva Helsingin-keikka myi minuuteissa loppuun, Turussa on tarjolla vielä joitakin paikkoja.”

”Ei pidä purra kättä joka ruokkii”, sanoi esimieheni silloin, ja ymmärrän hänen olleen asemansa ja henkilökohtaisten suhteidensa takia puun ja kuoren välissä.

En siis tiedä, tapahtuuko tätä yleisemmin vai oliko kohdallamme kyseessä enemmän jokin kaverikortti, joka tässä tapauksessa vaikutti asiaan. Toimittajan kuitenkin kuuluu jo journalistin ohjeen mukaan olla vastuussa ennen kaikkea lukijoille/seuraajille ja pyrkiä aina totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen. Itse asiassa jo heti Julkisen sanan neuvoston laatiman eettisen ohjeistuksen kolme ensimmäistä kohtaa kertonevat tarpeeksi:

1. Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

2. Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

3. Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

Julkaisen tämän postauksen kyseiseen ohjeistukseen nojaten, vaikka blogiani yksityishenkilönä kirjoitankin.

 

Kommentit (25)
 1. Hyvä. #väärätprofeetat

  1. Eetu-Matti Rautio
   3.7.2017, 23:27

   uli vaa mieleen, että kun Death metall artisti laulaa luciferin kunnioituksesta, mutta räppäri ei saa laulaa naisen alentamisesta nuin missä menee raja, kuka sen asettaa ja mitä on oikeastaan sanan vapaus? Eikö kohta ei varmaan enää saa näyttää Pulp Fictionia tv:stä, koska siinähän käytetään huumeita ja tapetaan ihmisiä. Se, että joissain räp biiseissa puhutellaan naisia alentuvasti ei mielestäni ole väärin vaan väärin on uskoa tai luulla, että näin saisi toimia. Kotikasvatus opettaa. Jos joku alkaa oikeasti elämään kuten elokuvassa, musiikissa tai muussa taiteessa kerrotaan johtuu aivan muusta, kuin siitä, että ”faneja aivopestään”. Jotrn jos tuomitset räppärit, tuomitset hyvin monen muunkin artistin, sillä tiedän sinunkin kuuntelevan musiikki minkä sanomalla ei kenenkään tulisi elää, koska se on moreelisesti väärin.

   1. Lauri Suomalainen
    4.7.2017, 15:18

    Luciferin ja naissukupuolen välillä on mm. sen kaltainen hiuksenhieno sävyero, että toinen on mielikuvitusolento ja toinen on puolet maailman väestöstä.

   2. Jesse Ovaskainen
    4.7.2017, 16:38

    Lucifer on mielikuvitusolento ja on täysin yhdentekevää mitä siitä kukin laulaa.

   3. Kalle Ankka
    4.7.2017, 20:29

    Edellisiin vastauksiin voisi vielä lisätä sen, että Luciferista laulavat ”death metal” (joskin viittaus osoittanee oikeammin black metalliin) -artistit eivät yleensä teeskentele olevansa mitään kiiltokuvamaisia toivevävyjä, eivätkä koita keittiön kautta muokata lehdistön heistä kirjoittamiaan juttuja jotta heidän maineensa pysyisi puhtoisena.

   4. Niko Aromaa
    5.7.2017, 19:04

    Onko sun mielestä Eetu Luciferiin uskominen toisen kohdalla enemmän väärin kun toisen kohdalla jumalasta laulaminen. Eikö kaikki saa valita uskonsa ilman että joku hyppii silmille :p? Vai oletko niitä kenellä on yksinoikeus määrittää mikä on se aito oikea ja sinä vain olet kaikessa maailmankaikkeudessa oikeassa?

  2. Hyvän tekstin sutaisit. Olen miettinyt tätä [profeettojen] episodia sivusilmällä seuratessani että a) hyökkäsivätkö nämä juntit vain naisten kimppuun vai b) ainoastaan naiset älähtivät alunperin.

   Lukaisin äsken sen sun vagina/vaalipostauksen (kommentteineen), ja jäin pohtimaan että kaikenlaisia putkiaivoisesti ajattelevia joudut kestämään. Toi – ilmeisen koulutettujen – miesten verbaalinen hyökkäily fiksuja naisia vastaan on (liian) arkipäivää ja hyvin näkyvä asia.

   Toisaalta se on samanaikaisesti mielenkiintoinen ilmiönä sillä selvästi nämä kaverit eivät kykene haastamaan omaa ajatteluaan ja puhuvat samaan aikaan ristiriitaisuuksia.

   Itse mietin että pitäiskö nuo jättää vain kommentoimatta koska kaikki palstatila mitä niille antaa on ylimääräistä. Mietin myös että onko toi (äänekkyydestään huolimatta) marginaalinen ilmiö.

   Moni näistä kavereista vaikuttaa suht älykkäältä ja varmaan ovat koulujakin käyneet. Oletan että just toi tekee niistä ongelman; kaverit pitävät itseään selvästi fiksumpina kuin muut. Tosta korollaarina seuraa että he eivät keskusteluissa kykene kriittisesti haastamaan omia ajatuksiaan (koska oletetun fiksuutensa takia siis heidän mielipiteet ovat parhaimmat) jolloin samalla muuttuvat tyhmiksi…

   Mä harvoin jaksan kommentoida lehtien osioihin, mutta nyt ajattelin että mulla on _miehenä_ velvollisuus tsempata sua hieman. Kirjoitat hyviä juttuja, ja koeta jaksaa noiden raivoa. Muista että älykkyydestään huolimatta niiden rationaalisuus on kehittymätöntä eivätkä ne siksi kykene arvioimaan [keskustelun aikana] argumentteja. (Kokonaan toinen stoori on miten noi käsitellään näillä palstoilla mutta sitä mä en kerro julkisesti…)

   Linkataan loppuun vielä hyvä stoori tyhmyyden universaaleista laeista. Koska se nyt vaan sopii tähän.

   https://qz.com/967554/the-five-universal-laws-of-human-stupidity/

  3. Miehenä ja vähän ihmisenäkin olen iloinen, että uskallat ja muutkin uskaltavat puuttua räppäreiden naiskuvaan (ja ihmiskuvaan). Vielä ronskimminkin siihen saisi puuttua. Ylimielisyys ja naisen halventaminen ovat pahan juuri. Ja juuri sitä nämä väärät profeetat ovat ilmentäneet.

  4. Ilkka Heikkinen
   4.7.2017, 21:16

   Voisiko arvoisa toimittaja kirjoittaa jutun kuinka näiden räp-artistien sanoitukset loukkaavat naisia eikä keskyttyä jauhamaan paskaa mututuntumalla. Voisit myös perehtyä kansanmusiikin naisartistien sanoituksiin, josko se laajentaisi yleistä näköalaasi musiikin suhteen.

   1. Voisiko arvon kommentoija käyttää Googlea ennen kuin tekee oletuksia, etten olisi kirjoittanut myös tuosta aiheesta? Mm. näissä kolumneissani käsittelen aihetta: http://www.fum.fi/jutut/suomirapin-huorat-madonnat/ sekä http://www.fum.fi/uutiset/miesten-kesken/

    En ole toistaiseksi ollut kansanmusiikkimediassa töissä, niin ei ole tullut perehdyttyä. Ehkäpä vielä joskus.

    1. Ilkka Heikkinen
     4.7.2017, 21:56

     Luin linkit ja päättelin että oli kyse pelkästään Yhtäccii kappaleen lyriikasta. Voin sanoa arvon toimittajalle, että ottaa oppia linkittämistään blogisteista eikä yritä juosta profeettojen maineella ja herjata heitä omasta arvon toimittajan omasta päästään keksimillä mieleyhtymillä naisten halventamisesta.

     1. Koetko tosissasi, että olen keksinyt koko laajalti keskustelua (useaan otteeseen) herättäneen aiheen omasta päästäni?

      Esimerkiksi toinen linkkaamistani kolumneista jatkaa Hesarin tekemää juttua – en näe kovinkaan järkevänä tehdä kahta identtissisältöistä juttua peräkkäisinä päivinä. ”Suomirapin Huorat ja madonnat” taas kommentoi aihetta juurikin yleisesti ennen koko Yhtäccii-kappaleen ilmestymistä. Olen toki kuunnellut muutakin suomiräppiä kuin yhden kappaleen, vaikka sitä esimerkkinä toisessa kolumnissani käytänkin.

     2. Ilkka Heikkinen
      4.7.2017, 22:15

      Jos et kykene esittämään kuinka Cheek ja Elastinen ovat halventaneet lyriikoissaan naisia, niin mielipiteeni on tämä. Imagen blogistilta odottan parempaa jurnalistisempaa otetta ilman että lukijan täytyy itse googlettaa. Ota huomioon myös että imagen lukijat tuskin ovat räp-artisteja tai heidän fanejaan. Johtopäätökseni pysyy että yrität ratsastaa Elastisen ja Cheekin maineella. Voin myöntää virheeni kun löydät heidän lyriikoistaan jotain enemmän kättäpitempää puheilesi.

      1. Sinä kehotit minua kirjoittamaan suomiräplyriikan seksismistä yleisesti, mutta nyt haluat että käyn sinulle läpi kaikki seksistiset viittaukset juuri Cheekin ja Elastisen lyriikoista? Valitettavasti siihen minulla ei pelkästään tämän täysin eri aihetta käsittelevän postauksen kommenteissa riitä aika eikä mielenkiinto. Ehkä voin tehdä aiheesta oman postauksensa myöhemmin. Tämä postaus taas, jota nyt kommentoit, käsittelee mediaanvaikuttamisyrityksiä.

       En voi valitettavasti edes Imagen blogistina ottaa vastuuta siitä, jos lukija ei a) ymmärrä lukemansa tekstin aihetta tai kontekstia b) omaa tekstin aiheesta minkäänlaista tietoa ja c) ole kiinnostunut selvittämään asiaa ja d) ymmärrä eroa journalistisen artikkelin ja blogitekstin välillä.

       Image-lehti on alusta laajoille, paljon toimitustyötä ja taustoitusta vaativille artikkeleille ja tämä taas on yksityishenkilön pitämä blogi, jossa kerron mielipiteitäni monista eri asioista. Minun lukijani eivät siis suoranaisesti ole yhtä kuin Imagen lukijat. Toivottavasti tämä selvensi asiaa sinulle. 🙂

      2. ”Voin sanoa arvon toimittajalle, että ottaa oppia linkittämistään blogisteista eikä yritä juosta profeettojen maineella”

       Lisäyksenä vielä, että jos et tajunnut minun edes linkittäneen omia tekstejäni en valitettavasti usko voivani auttaa sinua kehittämään lukemisenymmärtämistaitoasi näissä rajoissa, jota minulla tämän blogin ylläpitämiseen on aikaa.

    2. Ilkka Heikkinen
     4.7.2017, 22:49

     Voi voi, tarkoitin Jukka Hätistä, joka taisi olla ainut linkittämäsi toimittaja. Luuletko lukijoitasi niin tyhmiksi että heillä ei ole omaa ajattelukykyä? Blogijuttusi alussa viittaat nimenomaan Elsatiseen, Cheekiin ja Uniikkiin. Itse en ole missään aiemmissa kommenteissani kehottanut sinua kirjoittamaan yleisesti suomiräplyriikasta vaan aina olen puhunut Elastisesta ja Cheekistä. Älä pidä minua tyhmänä.

     Mitä taas tulee mediaanvaikuttamisyrityksestä, niin se on arkipäivää eikä mitään ihmeelstä. Blogististilta minä taas odotan jotain uutta sanomaa enkä toisen käden tietojen toistoa lisättynä omilla kuvitelmilla.

     Ihmettelen kuinka Imagen tasoinen julkaisu edes viitsii julkaista näin ala-arvoisia blogikirjoituksia.

     1. Puhuit linkittämistäni blogisteista, mutta Jukka Hätinen ei ole blogisti vaan Rumban päätoimittaja. Ehkä voisit yrittää hieman jäsennellä tätä palautettasi, niin sitä olisi helpompi seurata? Sillä ainakaan tässä blogipostauksessa, jota parhaillaan kommentoit, en ole linkannut kuin omiin juttuihini, journalistin eettisiin ohjeisiin sekä Helsingin Sanomien juttuun, jossa olen itse yhtenä lähteenä.

      *Edit: sori, kirjoititkin ”toimittaja” etkä ”blogisti”.

      Tässä blogijutussa viittaan Cheekiin, koska postaus käsittelee hänen asianajajansa ja managerinsa yhteydenottoja minuun. 😀 Suomiräpin sisältämä seksismi tuskin on valtavirralle sen uudempaa tietoa kuin nämä median ohjailuyrityksetkään.

      Palaute Imagen blogistien tasosta kannattaa ohjata suoraan päätoimittajalle. Edelleen kuitenkin toivoisin että ymmärrät, että tämä on yksityishenkilöiden blogeista koostuva portaali eikä Image-lehti (jonne kyllä myös olen kirjoittanut useita juttuja, en tosin Cheekistä).

   2. Mikäli nuo laulaisivat maahanmuuttajista samoin sävelin, olisivat jo oikeudessa.

    1. Ilkka Heikkinen
     5.7.2017, 11:40

     Ketä artistia ja mitä kappaletta tarkoitat?

 2. Eikös FUM.fi:n päätoimittaja ole yksi noista sisäpiiriläisistä?

  1. En tiedä onko hän enää kyseisessä tehtävässä, mutta kyllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *