Puistojatkot
Puistojatkot

Kyllä, kyllä naisetkin

Aina kun kirjoitan misogyniasta tai epätasa-arvosta enemmistösukupuolten välillä, tapahtuu sama: lukuisat miesoletetut hyökkäävät kommentoimaan, että kyllä naisetkin. Naisetkin sortavat, naisetkin ahdistelevat, naisetkin raiskaavat, naisetkin uhriutuvat. Ja se on aivan totta.

Kun mainitsen sanan ”feminismi”, kommentit kuuluvat: entäs armeija, entäs miesten itsemurhat, entäs naisen paremmat oikeudet lapsiinsa; miksi feministit eivät puolusta miehen heikkoa asemaa, jos kyse on kerran tasa-arvosta.

Se, että esiin nostetaan yksi ongelma, ei sulje toisia pois. Yksikään feministi ei kiistä sitä, etteivätkö myös naissukupuoleen kuuluvat käyttäytyisi syrjivästi ja sortavasti. Feministit eivät toivo naissukupuolen ylivaltaa, vaan kannattavat pääsääntöisesti esimerkiksi kaikille sukupuolille kuuluvaa asepalvelusta tai muuta tasa-arvoista ratkaisua (itse toivoisin sotimisharjoittelun vaihtoehtona olevan esimerkiksi jonkinlaisen yhteiskuntapalveluksen, toiset mahdollisesti puoltavat palkka-armeijaa). Feministit kannattavat kaikkien välistä tasa-arvoa ja lapsen oikeutta mahdollisimman hyvään elämään vanhemman sukupuolesta riippumatta. Feministit eivät toivo kenenkään tappavan itseään, vaan myös itsetuhoisten miesten toivotaan pääsevän elämässään jaloilleen.

Jokaista maailman ongelmaa ei voi mahduttaa samaan taisteluun. Hirveästi yli 3 000 merkin blogipostauksia ei pääsääntöisesti kukaan jaksa lukea, joten ne on tehtävä asia kerrallaan. Ja koska naisen asema on perinteisesti ollut yhteiskunnassamme miehen asemaa heikompi, feminismi on paljolti pyrkinyt nostamaan esiin siitä asetelmasta johtuvia ongelmia (edelleenkään, se ei tarkoita muiden ongelmien kieltämistä).

Kun miessukupuoleen kuuluva kuitenkin on jo lähtökohtaisesti kaikkia muita vahvemmilla, on kohtuutonta odottaa, että heikommassa asemassa oleva nostaisi jokaisen omaan asemaansa liittyvän ongelman ohella esiin myös vahvemmassa asemassa olevan ongelman.

Se, että minä kirjoitan naisiin kohdistuvasta epätasa-arvosta ei tarkoita, ettet juuri sinä voisi alkaa toimia estääksesi nuorten miesten syrjäytymistä tai itsemurhia. On hienoa, jos teet sen. Se ei ole minulta pois, enkä minä koe sitä uhkana.

Tässä kuitenkin vielä mielenkiintoinen huomio: kun vuorostaan kirjoitin naisten miehiä kohtaan harjoittamasta seksuaalisesta ahdistelusta, yksikään feministi tai naisoletettu ei kommentoinut tekstiä vänkäämällä, että miehet ahdistelevat enemmän.

Kommentit (26)

 1. laze

  Onkohan SCUM-manifesti luettu?

  • hannaraty

   Eipä ole tullut luettua – suositteletko?

 2. Mika Sarivaara-Satta

  Jos ei kykene elättämään itseään, niin onko vastuullista hommata muille lisää elätettäviä?
  Voisiko mitenkään olla, että äiti HALUAA olla lastensa kanssa, ja tehdä vähemmän töitä, sekä valita ammatin, jossa pystyy yhdistämään työn ja perheen?
  Arvostan naisia, mutta en feminismiä.
  Evoluutio on monen ns. diskriminaation takana,
  Helena Cronin

  https://youtu.be/Cgueb5RzhuE

  Suosittelen

  • hannaraty

   Mutta siis… Miksi elättäisin veljeäni ja millä logiikalla olisin riemuissani, jos hän hankkisi minulle lisää elätettäviä? Jos elättäisin veljeäni, miten se liittyisi siihen, että naisia opetetaan hankkiutumaan raskaaksi ja muiden elätettäväksi? En seuraa logiikkaasi nyt ollenkaan, joten edelleen toivoisin niitä perusteluja.

   Jotkut varmasti priorisoivat perheen ja haluavat siihen helposti yhdistettävän työn tai jopa jäädä kotiin lasten kanssa. Mutta kaikki eivät, eikä kannata olettaa, että sellainen halu olisi jokin naiseuteen automaattisesti kuuluva asia. Näet naiseuden kyllä surullisen kapeasta vinkkelistä, jos todella luulet että naissukupuolen yleinen pyrkimys on hankkiutua raskaaksi, hoitaa vauvaa ja elellä puolisonsa tai yhteiskunnan rahoilla.

 3. Mika Sarivaara-Satta

  Työajoista tässä tilastossa miehet tekevät 6 tuntia viikossa enemmän kuin naiset, mutta tuoreempi eurostat antaa määräksi enemmän. Tuon framille jahka löydän.

  http://www.stat.fi/til/akay/2009/07/akay_2009_07_2014-04-16_kat_003_fi.html

  • hannaraty

   ”Pienten lasten äitien työviikko oli selvästi lyhyempi kuin isillä. Ajankäyttötutkimuksen haastattelutietojen mukaan alle kouluikäisten lasten äideistä vajaa viidennes teki päätyössään osa-aikatyötä, kun lähes kaikki isät olivat kokoaikatyössä. Pienten lasten äidit ilmoittivat muita useammin työviikkonsa epätavalliseksi poissaolon takia.”

   Tämä saattaa osaltaan avata asiaa? Pienten lasten isät näyttävät tekevän kaikista pisintä työpäivää, jolloin joku muu hoitanee lapset. Ilmeisesti se on äiti eikä isä, joka jää työstä pois vaikkapa lapsen sairastelun takia.

  • Pekka Harmaja

   Työvoimasta poissaolevat eivät vaikuta noihin tilastoihin palkasta tai työajasta. Koska niilllä mitataan töissä käyvien palkkaa ja työaikaa.

  • hannaraty

   Missä kohtaa sitaattia tai kommenttiani ei puhuta työssäkäyvistä ihmisistä?

  • pekka.harmaja@gmail.com

   Eli työssä käyvät naiset tienaavat vähemmän koska tekevät vähemmän tunteja mutta saavat silti parempaa keskituntiansiota.
   Jotain kyllä sietäisi tehdä eri töiden sukupiolittuneisuudelle ja palkkojen pienuudelle, mutta pitäisi pitää ne faktat mukana.

  • hannaraty

   Viitsitkö lainata tähän kohdan, josta käy ilmi, että naiset saavat suhteessa parempaa tuntiansiota? Tilastojen lukeminen ei ole ehkä suurin vahvuuteni, joten haluaisin tämän väännettynä rautalangasta.

  • Pekka Harmaja

   Toki voin hieman myöhemmin.

   Mutta siis mä nyt näkisin, että me ollaan yhtä mieltä enimmäkseen siitä, että työtä tasa-arvon perään pitää tehdä vielä. Hieman eri mieltä ollaan faktoista, semantiikasta ja muista yksityiskohdista.

 4. Mika Sarivaara-Satta

  Sehän juurikin on se juttu, kun vapauden ja tasa-arvon lisääntyessä, naiset eivät käyttäydykään feministien haluamalla tavalla, koska marxilaiseen ihmiskäsitykseen ei sovi ihmisen biologinen puoli, joka voimistuu, kun ympäristön vaikutus heikkenee, niinpä Pohjoismaissa naissairaanhoitajia suhteessa miehiin on 20:1, enemmän kuin missään muualla maailmassa, ja miehiä insinööreinä 20:1, suhteellisesti enemmän, kuin missään muualla maailmassa, vaikka tasa-arvo on pisimmällä, kuin ikinä missään milloinkaan.
  Feminismi on vapauttanut naiset miehistä riippuvuuteen yhteiskunnasta, jonka kustantavat…miehet. Erityisen hyvin tämän liberalisaation voi havaita USA:n mustien keskuudessa, kun 70% lapsista syntyy yh-äideille.
  Anekdootti: Nuorempi veljeni, Juha, oli tänään kotona hoitamassa nuorinta lastaan.

  • hannaraty

   Myönnät siis itsekin, että yhteiskuntaamme pyörittävät miehet. Sehän tarkoittaa, että miehet ovat valta-asemassa suhteessa naisiin ja muihin sukupuoliin, eli nimenomaan sitä, että tasa-arvon toteutumiseksi on vielä paljon tehtävää. Jos naisilla olisi yhtäläinen mahdollisuus osallistua yhteiskunnan pyörittämiseen, vastuu jakautuisi tasaisemmin, eikös vaan?

   Mukavaa, että veljesi huolehtii lapsistaan. Sen pitäisi kuitenkin olla itsestäänselvyys eikä mikään erityinen meriitti.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *