Puistojatkot
Puistojatkot

Kysymys sinulle, tasa-arvon vastustaja

Olen kotoisin pienemmästä kaupungista, jossa näkyvästi massasta poikkeavia oli vähänlaisesti. Nuoruuteni Kouvolassa ei puhuttu sateenkaariperheistä, eikä kaupungissa ollut montaakaan ainakaan tummaihoista maahanmuuttajaa. Tämä mahdollisti sen, ettei näistä asioista tullut juuri puhuttua kavereidenkaan kesken, ja näin ollen onnistuin pysyttelemään autuaan tietämättömänä siitä, kuinka rasistisia useat omistakin kavereistani olivatkaan. Täysin tietämätön en siis tietenkään ollut, mutta tuolloin oli vielä helppoa sulkea silmät ja olla miettimättä koko asiaa.

Sittemmin olen käynyt entisten kavereideni kanssa lukemattomia nettivääntöjä turvapaikanhakijoiden oikeuksista ja esimerkiksi siitä, voiko presidentti olla homoseksuaali (jep, tämä ei ole huono vitsi). Vastaavaa sontaa luen toki jatkuvasti myös blogini kommenttiosiosta sekä eri alustoilla käytävistä somekeskusteluista. Tämä kaikki saa minut kysymään toistuvasti, millä tasa-arvon toteutumista vastustava ihminen oikein perustelee agendansa itselleen. Yhtäkään kunnollista vastausta en ole vielä saanut.

Ymmärrän toki, että erilaisuus pelottaa ja että uuden omaksuminen voi olla toisille hitaampaa kuin toisille. Kun näin digi-aikakaudella on kuitenkin melko mahdotonta olla törmäämättä myös tietoon, ja vastausten hankkiminen ahdistusta aiheuttaviin kysymyksiin (mm. miksi Suomeen saapuneet turvapaikanhakijat ovat lähinnä nuoria miehiä, miksi homot haluavat naimisiin, miksei tytöt saisi olla tyttöjä ja pojat poikia jne.) on todella helppoa, tasa-arvon vastustaminen vaatii väkisinkin jonkinlaisen aktiivisen tahtotilan.

Olen siis kiinnostunut kuulemaan, millaisia ajatuskulkuja itseään heikommassa asemassa olevien sortamisen taustalta löytyy. En niitä jo usein kuultuja, ulkoa opittuja hokemia turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvasta tai porttiteoriaa homoseksuaalisuudesta eläinten panemiseen, vaan näiden väitteiden takaa löytyviä motiiveja.

Jos siis mielestäsi olet esimerkiksi valkoisen rodun edustajana muihin nähden ylivertainen, mistä ylivertaisuutesi johtuu? Millä perustelet itsellesi, että muiden kansalaisuuksien tai eri ihonvärin omaavien ihmisarvo on mielestäsi vähäisempi kuin omasi? Mitä juuri sinä olet tehnyt, että olet omasta mielestäsi muita parempi tai oikeutetumpi parempaan elämään? Miksi juuri sinun perheesi on oikeanlainen ja sen sukupuolijakauma sopiva? Miksi sinun seksuaalinen suuntutumisesi on normi ja siitä poikkeavat suuntaukset väärin? Miksi sinun pitäisi saada sortaa, ahdistella ja loukata toisia, ja miksi heillä ei ole oikeutta olla rauhassa sinunlaisiltasi?

Homofoobikot, rasistit ja muut tasa-arvoa vastustavat, voisitteko siis vastata: millä perustelet itsellesi sen, ettei jollekin toiselle kuuluisi samat oikeudet kuin sinulle automaattisesti kuuluu?

Avaavin vastaus palkitaan!

Kommentit (15)

 1. Henri K. .

  Jaa, no nyt täsmensit että puhutkin töihin päässeistä (”autetuista”) mamuista. Mikäs siinä, lähtökohtaisesti jos olet Suomessa veronmaksaja niin kyllä sulle sitten samat oikeudet kuuluu kuin mullekin.

  Pidän tosin suurin piirtein aukottomasti toteen näytettynä, ettei Suomeen ja Eurooppaan parina viime vuonna saapuneet tp-hakijat ole mitään varattomia sotapakolaisia, vaan pikemminkin lähtöön on ollut syynä paskat taloudelliset olosuhteet ja nuorten miesten näköalattomuus kotimaassa. Kyllähän tälläisiä ihmisiä voidaan ottaa vastaan jos työmarkkinat heitä kaipaavat, mutta tp-järjestelmä on tähän aivan väärä kanava. Jos minä saisin päättää, niin suurinta osaa näistä kavereista ei ”yritettäisi auttaa alkuun” (aivan toivoton projekti sitä paitsi) vaan oikea tapa olisi ollut kohteliaasti kieltää maahantulo alun perinkin ja kehottaa pyrkimään maahan työpaikan tai opiskelun kautta. Nyt sitten mennään vaikeimman mukaan.

  Ja edelleen vierastan ajatusta siitä, että Suomelle olisi lähtökohtaisesti joku velvollisuus lähteä rakentamaan avustettua elämää kaikille mahdollisille random maahanpyrkijöille. Tämä on todella vieras ajatus käytännössä kaikille maailman valtioille, sitä paitsi. Eli tämä on kai perusteluni sille, miksi minä oletan ettei kaikille maailman kansalaisille kuulu samat oikeudet kuin minulle.

  Mikäpä minä tosiaan olen trans-ihmisille heidän parastaan kertomaan, aika paska tuuri on heillä käynyt. Vastasinpahan vaan kun kysyit. Siitä olen melko varma, että itsensä leikkely ei tilannettaan paranna, vaikka punaviherväki vaivautuneesti hymyillen vieressä kehuukin, miten ihana nainen/mies sinä olet. Tästä kertoo se että suuri(n?) osa näistä tyypeistä katuu leikkauksiaan ja tosiaan aika moni vetää itsensä jojoksi, kun huomaa ettei näillä uusilla värkeillä tee mitään eikä kukaan pidä mua oikeana miehenä/naisena. En tiedä onko kyse kunnioituksesta vai mistä, mutta veikkaan suurimman osan ihmisistä haluavan vain elää elämäänsä rauhassa eikä heitä kiinnosta lähipiirissään tälläiset tapaukset. Kuten sanoin, näille ihmisille olisi varmaan oikeasti parempi koittaa tyytyä osaansa ja ottaa siitä paras mahdollinen elämä irti. On sitä vaikeampia ihmiskohtaloita ihmisille ollut.

 2. amaootta

  Olemme saaneet homojen oikeudet kutakuinkin kohdalleen ja suhtautuminen heihin on pääsääntöisesti ei-syrjivää. Naisten asema Suomessa on kansainvälisesti valtavan hyvä. Sitten nakerramme tätä yhteiskunnallista pääomaa toivottamalla tervetulleeksi pakolaisia ja sellaiseksi tekeytyviä, joiden elämänkatsomus on äärettömän homo- ja naisvastainen. Tämä tekee minut surulliseksi.

  Kerrotko sinä puolestasi kuinka monta raiskattua kantasuomalaista on hyväksyttävä hinta siitä, että otamme tänne sivistymättömiä paimentolaisia ilman minkäänlaista valvontaa. Olisiko hyväksyttävä määrä erilainen, jos tietäisit, että raiskatut ovat lähipiiriäsi?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *