Puistojatkot
Puistojatkot

”Let’s bring these bitches out” – Haippirinki on muistutus feminismin tarpeellisuudesta

Ei liene tarpeen juuri pohjustaa tapausta Haippirinki. Axl Smith narahti seksikumppaniensa salakuvaamisesta ja materiaalin näyttämisestä muusikoista koostuvassa WhatsApp-ryhmässä. Haippirinkiin kuulunut Kasmir on myös kertonut, että videoita/kuvia on ajauduttu katselemaan alkoholin vaikutuksen alaisena ainakin keikkabussissa.

Esiin on noussut myös Smithin ystävälleen lähettämä viesti, jossa hän uhkaa vetää oikeudenkäynnin julkiseksi, mikäli juttu menee syyttäjälle: ”joutuu akat ite tulee myös paikalle ja kaikki matsku tulee näytille.” Smith siis kohdistaa kiinni jäämisestään syntynyttä aggressiotaan uhreihinsa. Hän ilmaisee olevansa valmis nöyryyttämään jo nöyryyttämiään ihmisiä rangaistuksenomaisesti vielä uudelleen.

YleX:n Samppa Rautio kirjoitti eilen kolumnin otsikolla: Haippiringissä olleet Kasmir ja Hank Solo tekivät väärin, mutta somelynkkaamista ei pidä sotkea oikeaan ongelmaan – olisitko itse tehnyt toisin?

Kysymys on aiheellinen ja Raution ajatus herätellä vastaavaan tilanteeseen joutuvia ihmisiä miettimään omaa vastuutaan on hyvä. Rautio on myös oikeassa kirjoittaessaan, että ”Kertomatta jättäminen tarkoittaa käytönnässä sen ajatuksen hyväksymistä, että lojaalisuus ystävälle on tärkeämpää kuin toisen henkilön seksuaalisen koskemattomuuden puolustaminen. Niinhän asian ei pitäisi olla.” 

Oikea ongelma ei kuitenkaan ole se, että Kasmir, Hank Solo ja loput paljastamatta jääneet muusikot eivät kertoneet eteenpäin Smithin kuvottavista touhuista – se on ainoastaan seuraus. Oikea ongelma on se, että nainen nähdään yhteiskunnassamme edelleen objektina. Videoita katselleet eivät ole pysähtyneet ajattelemaan, että jokaisessa kuvassa ja videossa on oikeasti ajatteleva ja tunteva yksilö.

Smithin uhriutumisesta on kyllä kirjoitettu, mutta Smith ei ole ainoa joka syyllistää uhrejaan. Uhriksi joutuineita naisia vähätellään sillä, että he ovat itse lähteneet panemaan julkkista. Se noudattaa iänikuista narratiivia, jossa seksuaalisesti aktiivinen nainen antaa pois arvokkuutensa ja on siten vain objekti, jonka ”antautumiselle” voidaan porukalla naureskella. Näiden naisten katsotaan menettäneensä oikeutensa, kun ovat ”jonottaneet panemaan julkkista”, kuten nettikeskusteluissa on luonnehdittu.

a79a229ee70cf1529b6744272c264fce

Säännöllisesti saa kuulla tasa-arvon menneen ”liian pitkälle” ja feminismin olevan tarpeetonta tämän päivän Suomessa. Tapaus Haippirinki osoittaa surullisella tavalla, että väitteet ovat vääriä. Raution kysymykseen siitä, olisinko itse toiminut toisin, vastaus on kyllä: minä ja ystäväni emme kuvaa seksikumppaneitamme salaa ja käy sitten saaliinjaolle.

Teksti: Hanna Räty ja Mirjami Mykkänen

Kommentit (43)

 1. Meikä vaan

  Se mitä Axl teki on kamalaa. Mutta ei hän edusta koko yhteiskuntaa tai edes valtaosaa miehistä. Eivät kaikki ole niin tunteettomia että näkisivät naiset vain esineinä.

 2. Mies 35

  Missä on niiden naisten vastuu, että lähtivät panemaan jotain alfa lurjusta? Kannattais olla lähtemättä.

  • hannaraty

   Hyväksyin tämän kommentin ainoastaan siksi, että se on hyvä esimerkki kommentoinnista, jota tämänkin tapauksen uhrit ovat toistuvasti osakseen saaneet. Muut vastaavat provokaatioyritykset olen nyt jättänyt ja tulen jättämään julkaisematta. Uhrin syyllistäminen on aina kuvottavaa, eikä sille tarvitse antaa tilaa.

 3. Jaakko KY

  Tapaus ”loukkaa toisen henkilön yksityisyyttä” on aina paha sukupuoleen katsomatta. Mikä on juuri sitten niin takapajuista ja hirveää on se miten siihen suhtaudutaan, tässäkin tapauksessa juuri siinä että niitä naisia jotka sitä tekivät alettiin syytellä. Tiedän tapauksen jossa naishenkilöstä oli otettu alastonkuvia, ja sitten vihaviestinä laitettu nettiin yhteystietojen kanssa. Sen sijaan että tätä toista osapuolta olisi syytetty, suurin osa tapauksista vain valitti naiselle että ”mitäs oli menny ottamaan näitä kuvia saatanan lutka” kun hän koitti selittää että kuvat olivat siellä vastoin hänen suostumustaan, vaikka toisena henkilönä esiintyminen on laitonta.

  Se on myös suorastaan huvittavaa että näitä naisia syytettiin nymfomaaneiksi kun olivat kerran harrastaneet seksiä jonkun julkkiksen kanssa, ilman mitään tietoa että ovat koskaan ennen tai sen jälkeen tehneet sitä. Jostain syystä on yhä käsitys nyky-yhteiskunnassa että nainen joka ei kirjaimellisesti vastustele seksuaalista tekoa loppuun asti raiskauksena on kauhean ”helppo” ja makaa kenen tahansa miehen kanssa. Toki samalla on joku outo ajatus että mies joka ei heti ota kiinni jos tarjotaan on homo, mutta sitä kohdellaan paljon lievempänä ilmiönä, ja on molemmat varsin typeriä asioita. Naisten kohdalla siihen vain liitetään hirveä häpeä ja syyllisyys.

  Olen elämässäni aikoinaan omistanut naispuolisen ystävän, jota pelotti kaikki seksiin viittaava yli kaiken. Osittain siksi että kun hän oli kerran osoittanut siihen yläasteella kiinnostusta ajatuksella ”onko se kivaa?”, hänet oli heti leimattu huoraksi ja jakorasiaksi. Lopulta vuosia myöhemmin hänen onnistui kokeilla sitä kerran kanssani, ja pyysi että kuvaisin sen. Videon säilytysikä oli noin 30 minuuttia, hän vain halusi nähdä sen kerran ja sitten poistaa sen. Jos joku olisi koskaan nähnyt sen, ja edes kehdannut väittää että tämä nainen ”on nymfomaani kun oli videolla ja niin innolla pani”, en tiedä mitä radikaalia olisi pitänyt tehdä. Vihoissani tosin olisin aika varmasti tehnyt jotain aika isoa.

  Jokaisella tapauksella on tarinansa, ja se olisi hyvä kuulla ennen kuin alkaa tuomita. Kuka tietää, pahimmillaan tuollaisissa tapauksissa se uhri on kiristyksen uhri. Parhaimmissa se saattaa todellakin olla joku joka vain tykkää moisesta ajatuksesta. Mutta koskaan ei saisi olettaa parasta jos se voi olla niinkin hirveää henkilölle.

 4. Nestor

  Olisiko vastaavanlainen WhatsApp-ryhmä ollut ok, jos siihen ei olisi liittynyt salakuvaamista? Miehet olisivat vain keskenään kehuskelleet kaadoillaan. Jos se ei olisi ollut ok, miksi ei?

  • hannaraty

   Eiköhän aika monissa kaveriporukoissa puhuta myös seksistä, ja sehän on ihan hyvä puheenaihe. En tiedä mihin pyrit kysymykselläsi, mutta eiväthän salakuvaaminen ja kuvatun materiaalin levittäminen ja yksityinen keskustelu kavereiden kesken ole mitenkään verrannollisia.

 5. sergei

  Ongelma on myös siinä, että tämän vuodatuksen kirjoittajat eivät itse näe, että salakuvatuksi tulleella miehelläkin on tunteet. Kyseessä mies, lynkataan porukalla, jee-jee, kivaa! Mitä sitten, että oli itse uhrina, kärsikööt silti. Olette kyllä kohtalaisen vastenmielisiä.

  • hannaraty

   Se ei ole totta. Kirjoitus on tehty silloisten tietojen pohjalta ja jälkeenpäin katsoen liikaa pelkkiin uutislähteisiin luottaen. Teksti kuitenkin lähinnä kommentoi tapauksen asetelmia yleisemmin; Smithin uhreiksi joutuneita naisia on vähätelty, huoriteltu ja syytelty pitkin keskustelukanavia. Toki nyt kun myös Kasmirin uhriksi joutuminen tuli ilmi otsikko ohjaa ajattelua liikaa tähän kyseiseen tapaukseen ja siitä olen pahoillani. Mikäli asiat ovat, kuten Kasmir tämän päivän Hesari-jutussa kertoo, hän on uhri yhtä lailla ja myös hänen kohtelunsa on ollut vastenmielistä ja väärin.

  • hannaraty

   Itsekin kuitenkin olet heti valmis haukkumaan meidät henkilökohtaisesti – koetko tämän kommenttisi hyvänäkin esimerkkinä tasa-arvoistavasta ja rakentavasta keskustelukulttuurista tai otatko siinä mielestäsi ansiokkaastikin huomioon, että meilläkin on tunteet?

  • sergei

   Mä en väitä pyrkiväni tasa-arvoistavaan keskustelukulttuuriin. Ihmisiä haukun tai kehun riippumatta heidän sukupuolestaan. Jos joku huorittelee Smithin naisuhreja, niin käytän häntä kohtaan kyllä hieman karkeampaa kieltä kuin mitä teille laitoin.
   Uutisissa oli lähes alusta asti tieto, että Smithin salakuvaamisen uhriksi oli joutunut myös miespuolinen kaveri (vaikka ei tiedetty, kenestä on kyse), mutta eipä nyt niin hirveästi myötätuntoa herunut tälle nimettömälle miehelle. Käsi sydämellä, ajattelitko, että eihän se miehen kohdalla oo niin justiinsa, tykkäs varmaan kuitenkin, KOSKA ON MIES? Nytkin kirjoitit ”mikäli asiat ovat niin kuin Kasmir kertoo…”. Ajatteletko ja KIRJOITATKO samalla tavalla, jos kyseessä on vaikkapa hyväksikäytön julki tuonut nainen? Kyllä itsekin suhtaudun pienellä varauksella Kasmirin sanomisiin, mutta se ei sulje pois, etten oikein jaksa tekopyhiä sanoja yhdenvertaisuudesta.

  • hannaraty

   Kirjoitin ”Mikäli asiat ovat niin…” siitä syystä, että tästä itselleni uudesta tiedosta huolimatta Kasmirin on myös kerrottu katsoneen Smithin kanssa eri videoita keikkabussissaan. Tämän johdosta suhtaudun hänen totaaliseen syyttämyyteensä kyseenalaistaen, en hänen sukupuolensa takia. En kuitenkaan kyseenalaista hänen uhriasemaansa tämän nimenomaisen videon kohdalla.

   Minä en todellakaan halua vähätellä miehiinkään kohdistuvaa väkivaltaa, seksismiä tai salakatselua, ja olen kirjoittanut myös miehiin kohdistuvasta seksuaalisesta ahdistelusta. Tässä tapauksessa en ollut aiemmin tietoinen, että uhreina on muita kuin naisia. En siis voinut ajatella väittämälläsi tavalla, koska en ollut asiasta edes tietoinen. Jos olisin ollut, väitän silti, etten todella olisi ajatellut kuvailemallasi tavalla. Harmi, että minulta on mennyt ohi tämä lähes alusta asti esillä ollut tieto (missä tämä on muuten tuotu esille jo kohun alussa?), että yksi Smithin uhreista on ollut miespuolinen.

   Yritin ennen omaa postaustani ottaa Thomasiin yhteyttä saadakseni varmempaa faktaa muiden uutisoinnin sijaan, mutta hän ei valitettavasti vastannut. Siksi postaukseni on tehty silloin olemassa olleen uutismateriaalin pohjalta.

  • hannaraty

   (Ja feminismihän kyllä tähtää tasa-arvoon kaikkien sukupuolten välillä, että sikäli postauksen sanoma ei muutu uhrien sukupuolesta huolimatta. Virhe on tässä tapauksessa tapahtunut koko Haippiringin syyllistämisessä, vaikka olisi pitänyt syyttää pelkästään Axl Smithiä)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *