Puistojatkot
Puistojatkot

Miksi kasvissyöjät jäljittelevät lihaa ja miksi se provosoi lihansyöjää?

Jokin aika taaksepäin olin eräänä sunnuntaina krapulassa ja mieleni teki tonnikalapizzaa. Koska kirottu moraalini kuitenkin estää tonnikalan käyttämisen, päädyin kyselemään kotikaupunginosani Facebook-ryhmästä, sattuisiko jollakin olemaan kaapissaan vegaanista tonnikalaa, jonka voisin ostaa (sitä myyvä kauppa oli kiinni). Kysymykseni aiheutti satoja kommentteja pitkän ketjun, jonka aiheena oli vanha tuttu: miksi vegaanit ja kasvissyöjät haluavat jäljitellä ruuassaan lihaa, josta ovat päättäneet kieltäytyä. Sama vääntö on tietysti ollut pinnassa myös esimerkiksi jouluruokien kanssa, kun sekä vegaaninen kylmäsavulohi että seitankinkku ovat provosoineet eläinperäisiä tuotteita harrastavia pitkin internettiä.

all-i-said-was-im-vegan

Käydään asia siis rautalangasta vääntäen läpi:

Moni päätyy kasvisruokavalioon eettisistä syistä eikä siksi, ettei tykkäisi lihasta. Itse esimerkiksi pidin kovasti varsinkin punaisesta lihasta, mutta alettuani tiedostaa lihatuotannon ongelmia ei omatuntoni enää sallinut sen ostamista. Miksen siis tavoittelisi mahdollisimman samaa makua ja purutuntumaa myös ravinnossa, jonka eteen ei ole rääkätty ja murhattu ketään?

Pihvit, nugetit ja nakit ovat tuttuja formaatteja, joita on mahdollista varioida ja käyttää moneen. Korvaamalla lihan jollain kasvisproteiinilla voin nauttia tutuista ruuista hyvällä omallatunnolla. Tätä monet lihansyöjät kutsuvat tekopyhäksi, vaikka asiahan on juuri päinvastoin: myönnän monen eläinperäisen tuotteen olevan hyvää, mutta en halua sulkea silmiäni sen tuottamiseksi tehdyiltä raakuuksilta.

Kasvisruokavaliota noudattava äänestää lompakollaan, ei ruokansa muodolla: kun ei osta lihaa, ei myöskään edesauta sen epäeettisen tuotannon jatkumista. Lihankorvikkeiden ideahan on nimenomaan korvata liha – kaikissa eri muodoissaan. Kun siis ruuassa pyritään korvaamaan liha jollakin muulla, on loogisin ratkaisu pyrkiä korvaamaan se mahdollisimman samankaltaisella tuotteella, jottei syödäkseen tarvitse keksiä koko ruokakulttuuria uudelleen.

Yksi syy kasvisproteiinituotteiden ”lihallistamiseen” löytyy varmasti myös markkinataloudesta – niiden myyminen on helpompaa, koska loppukäyttäjä näkee suoraan itse tuotteesta, mihin se rinnastuu eli mihin sitä voi käyttää. Tämä madaltaa kynnystä niiden kokeiluun ja lihan edes osittaiseen korvaamiseen eettisesti kestävämmillä vaihtoehdoilla.

Mielenkiintoista tässä on kuitenkin se, miksi lihansyöjät kokevat ongelmaksi, että nakkisuoleen (”suoli”-termiä käytetään yleisesti myös keinokuoresta) työnnetään muutakin kuin eläimestä tulleita asioita? Miksi paisti tai pihvi on pyhä?

Olen miettinyt tätä kysymystä paljon, enkä ole keksinyt muuta syytä kuin syyllisyys. Ehkä kasvissyöjien ruokavaliosta provosoituva ottaa eettisesti kestävämmän ruokavalion hyökkäyksenä, koska tajuaa itsekin oman ruokavalionsa ongelmallisuuden. Toisaalta provosoituvien ongelma tuntuu liittyvän lähinnä kotimaiseen ruokakulttuuriimme – en ole koskaan kuullut väitettä, että esimerkiksi falafel imitoisi lihapullaa. Onko lihankaltaista valmistetta sisältävä nakki siis jokin pyhän, aidon suomalaisuuden viimeinen saareke? Suo, kuokka ja Saarioisen jauhelihapihvi?

Kommentit (45)

 1. ihminen

  Kirjoitin tänne pari kommenttia, ihan asiaa, mielestäni… mutta en niitä näe. Toki on taas voinut käydä joku tekninen kämmi tai sitten näiden blogien kirjoittajat ajattelevat jotain vaikeasti.

  • hannaraty

   Moi! Ainakaan saman sähköpostiosoitteen takaa, mikä tämän kommentin yhteydessä on, ei näy hyväksymättömiä kommentteja. Tsekkaan, josko ovat menneet suoraan jonnekin spämmikansioon.

  • hannaraty

   Olivat jostain syystä menneet roskaviestien sekaan, pahoittelut!

 2. minä

  Liha on vain luonnonmukaisin keinoin jalostettua ruohoa. Eli esim. lehmä tai lammas syö ruohoa ja muuttaa sen lihaksi.

  Ja miksi vihannesten syöminen olisi sen eettisempää kuin eläinten? Ovat vihanneksetkin eläviä olentoja, joilla nykytietämyksen mukaan on jopa jonkunlainen kipuaistikin. Ne ei vain pysty juoksemaan karkuun, kuten eläimet.

  • Tiu

   Kasveilla ei ole keskushermostoa… Mutta jos kasveja eläimiin vertaamalla saat itsellesi hyvän omatunnon, niin enempää asiasta on turha ruveta vänkäämäänkään.

 3. Tuija

  Tässä keskustelussa on monta hyvää aihetta tullut esiin ja toivottavasti en nyt poikkea liikaa alkuperäisestä. Olen 43 vuotias ja lopetin lihan syömisen 16 vuotiaana eettisistä syistä. Sittemmin olen käynyt läpi vegaaniuden ruokavalion osalta, en koskaan ole hylännyt villasukkia, ja ottanut ruokavalioon takaisin munat ja kalan, mutta jättänyt maidon pois. Eli tarkastellut syömistäni eri lähtökohdista elämäntilanteesta ja terveydentilasta riippuen. Tunnistan itsessäni teini-ikäisen ehdottomuuden ja tarpeen julistaa omaa valintaa parhaana ratkaisuna ikinä. Muistan tilanteita, joissa jouduin selittelemään miksi syön näin ja kuuntelemaan vitsejä siitä että eihän makkarassa lihaa ole, jauhoja vain ehehe. Ja erityisen hyvin muistan kaikki haastamiset. Miten voit käyttää hiivaa? Tai villaa? Tällä on varmasti tekemistä niin syyllisyyden, epävarmuuden kuin ylpeydenkin kanssa. Myös tietämättömyyden. Aikana, jolloin aloin miettiä syömisiäni, käytiin tietyssä eläinten oikeuksia puolustavassa foorumissa kesksutelua siitä, voiko vegaani syödä luomuviljaa. Syynä, että niiltä leppäkertuilta jotka vietiin pelllolle syömään kirvoja, ei kysytty haluavatko juuri sinne. Eli eläimiä käytettiin hyväksi. Aika hc:ta mielestäni, mutta keskustelijat olivat tosissaan. Vedettiin linjaa ja rajoja. Kuulutko meihin vai muihin. Tästä on 20 vuotta aikaa. Silloin alettiin Suomessa vasta kuulla Alpron tuotteista.
  Helposti niputetaan ihmisiä milloin milläkin perusteella ja oletetaan että olet sitten myöskin tätä mieltä ja miksi et muka sitten toimi myös näin tai jätä tekemättä noin. Ruoasta on tullut iso asia, koska meillä on varaa valita mitä syödä. Sen oletetaan määrittävän sinut, se ei ole vain nälän poistamista. Minä esim en syö eineksiä juuri ollenkaan. Ihan sama ovatko tehty kasviksista tai eivät. Kuulemma pitäisi, on niin hienoa kun saadaan lihankaltaisia tuotteita. Eines on eines, prosessoitua jotain. Se on minun valintani, ei kaikkien kasvispainotteisesti syövien.
  Ehkä ruokakysymys on niin arvolatautunut, että monella on tarve ottaa siihen kantaa edelleen. Itse olen niin vatsavaivainen, että helpompaa olisi esim ravintolassa ilmoittaa olevansa vegaani, kuin selittää miksi en voi syödä viljoja/maitotuotteita/papuja/sipulia/ja sataa muuta ainesta.
  Summa summarum. On valtavasti eri syitä syödä jotain tai jättää syömättä. Eettiset, terveydelliset ja jopa niidenkin ulkopuoliset syyt. Ihmisellä vain on tarve lokeroida, laittaa pakettiin ja rusetti päälle. Asia käsitelty. Älkää vain poiketko siitä, se hämmentää. Teidät on nyt arvioitu.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *