Puistojatkot
Puistojatkot

Näpit irti, naiset!

Karaokea vetävä miespuolinen ystäväni kertoi kokevansa seksuaalista ahdistelua humalaisten naisten taholta jokaisessa työvuorossaan. Hän teki asiasta Facebook-päivityksen, ja voitte varmaankin arvata, millaista kommentointia aihe kirvoitti. Sullahan on unelmahomma. Mikä ongelma toi nyt muka on… Hyvä että jollain käy flaksi. Meikä olis iloinen. Toki avaukseen tuli myös paljon asiallisia kommentteja, mutta häirinnän vähättely tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus.

Naisiin kohdistuvaa ahdistelua ja seksuaalista häirintää pidetään yleisemmin tuomittavana, mutta kun ahdistelija on nainen, se onkin hauskaa. Naisen ei ehkä koeta voivan aiheuttaa miehelle fyysistä uhkaa, tai sitten taustalla on iänkaikkinen pinttymä siitä, että nainen antaa ja mies saa. Ahdistelu ei ole kuitenkaan mikään armolahja, seksikäs huomionosoitus tai kevyttä flirttiä vaan alistamista. Ensimmäisessä kappaleessa kuvailtu ”olisit tyytyväinen”-asenne on ahdistelua kokenutta kohtaan todella loukkaavaa ja edesauttaa sitä, että ahdistelija saa rauhassa kouria ihmisiä jatkossakin.

Kynnys kertoa seksuaalisesta häirinnästä tuntuu olevan miehillä paljon korkeampi kuin naisilla, mikä varmasti johtuu pitkälti juurikin vähättelevästä asenteesta. Siinä missä järkevä mies on ritarina puolustamassa ahdistelluksi tulevaa naista, asetelman ollessa toisin päin hän hekottelee vieressä ja näin mahdollisesti jopa kannustaa ahdistelijaa jatkamaan.

Kyselin tuttavapiiriini kuuluvilta miehiltä kokemuksia aiheesta, ja sain kuulla todella puistattavia tarinoita – takapuolesta puristelua, genitaalien kourimista, väkisin suutelemista, käden paidan alle ujuttamista… Vuosien varrella olen saanut kuulla myös lukuisilta eri miehiltä tilanteista, joissa hän on herännyt bändimajoituksesta tai jatkoilta kähmintään tai jopa siihen, että joku nainen on ollut hänen peniksensä kimpussa. Näistä tilanteista moni on kertonut saaneensa kommentiksi lähinnä naureskelua, jos nyt ylipäätään on kehdannut tapahtuneesta kenellekään kertoa. Naureskelua, vaikka kyseessä on pahimmillaan raiskaus!

Seksuaalinen häirintä ja ahdistelu on aina väärin. Jos tykkää alistaa tai tulla alistetuksi, on tietysti asia erikseen toteuttaa fantasioitaan sovitusti jonkun kanssa. Ilman lupaa ei kenelläkään kuitenkaan ole mitään oikeutta rikkoa toisen koskemattomuutta. Koska itse ahdistelutilanteessa menee helposti puihin, kannattaa miettiä jo etukäteen, kuinka siihen voi reagoida.

Vaikka kirjoituksessa puhutaan vain kahdesta enemmistösukupuolesta, se ei tarkoita, etteikö jokaisen kokema ahdistelu ja häirintä olisi aivan yhtä lailla väärin. Toivon, että aiheesta ruvettaisiin keskustelemaan enemmän, jotta kynnys sanoa ei ja puuttua ahdisteluun laskisi mahdollisimman matalaksi ihan jokaisen kohdalla.

Kommentit (18)

  1. pellepeloton

    Minua, 38v miestä, on puristettu perseestä kaksi kertaa tuntemattoman naisen toimesta. Täytyy sanoa, että näin pienessä määrin sillä on ollut lähinnä positiivinen vaikutus. Mulle on tullut hyvä mieli, olen ottanut ihan hauskoina flirttitsoukkeina. En kummallakaan kerralla intoutunut juttusille, vaan jatkoin matkaa kun ei sinänsä ollut kiinnostusta tutustua. Harvinaista siis joillekin meistä. Olen ihan normaali jäbä, vientiä on ollut aina, mutta pyllyni ei nähtävästi ole ollut kovinkaan kiinnostava.

  2. Kyllä, kyllä naisetkin – Image-blogit

    […] kuitenkin vielä mielenkiintoinen huomio: kun vuorostaan kirjoitin naisten miehiä kohtaan harjoittamasta seksuaalisesta ahdistelusta, yksikään feministi tai naisoletettu ei kommentoinut tekstiä vänkäämällä, että miehet […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *