Puistojatkot
Puistojatkot

Natsien vastustamisen imagohaitat

Tulevana itsenäisyyspäivänä järjestetään ainakin kaksi äärioikeistolaista marssia. Toisen niistä järjestää Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL), jonka Suomen haaran (SVL) jäsen pahoinpiteli syyskuussa ihmisen Helsingin Asema-aukiolla kuolettavin seurauksin. Samaan aikaan järjestetään 612.fi -soihtukulkue, jota järjestää sen oman määritelmän mukaan ”laaja rintama kansallismielisiä ihmisiä”. 612.fi -soihtukulkue ei myönnä olevansa natsistinen tai natsismia sympatisoiva mielenosoitus, mutta SVL aikoo kuitenkin oman marssinsa jälkeen liittyä tähän soihtukulkueeseen, joka järjestettiinkin ensimmäistä kertaa juuri sen toimesta. Soihtukulkueeseen osallistuu myös muun muassa Suomen Sisun jäseniä ja sen juhlapuhujaksi on ilmoitettu Suomen Sisun Lapin piiripäällikkö Tuukka Kuru.

Tätä kaikkea vasten pidetään Helsinki ilman natseja -vastamielenosoitus, jonka järjestäjiksi on ilmoitettu Varisverkosto, A-ryhmä ja Helsingin Vasemmistonuoret. Vasemmistonuorten mukanaoloa on arvosteltu ja koko tapahtuma on etukäteen leimattu ”anarkismiterroriksi”, missä ei haluta olla osallisena. On ihan pakko kysyä: mitä sitten, vaikka mielenosoitusta on järjestämässä anarkisteja? Se on järjestetty natsismin vastustamiseksi.

Elina Vainikainen kiteyttää ajatuksen oivallisesti Ajatusten Viinikanoja -blogissaan:

”Onko todellakin niin, että muiden poliittisten nuorisojärjestöjen vaakakupissa mahdollinen hulinoitsijaksi leimautuminen painaa enemmän kuin natsien vastustaminen, vai miksi järjestäjätahoista esimerkiksi Vihreät Nuoret tai Demarinuoret puuttuvat? Pidetäänkö oikeasti muutamaa mahdollisesti paikkoja hajottavaa anarkistia (etukäteen tuomitsemisestakin voisi tietysti muutaman sanan sanoa) niin suurena imagohaittana, ettei edes natsien vastaiseen mielenosoitukseen voida yhdessä lähteä?

Monet vasemmistolaisetkin ovat olleet sitä mieltä, ettei tällaiseen mielenilmaukseen missään tapauksessa käy osallistuminen. Yhdet perustelevat asiaa väkivallan uhkalla, toiset leimautumisella. Anteeksi ranskani, mutta meillä marssii natseja kadulla ja te pelkäätte imagohaittaa.

Kirjoituksessaan Vainikainen myös kysyy, onko suuri yleisö edelleen sitä mieltä, ettei äärioikeisto ole uhka ja miksi antifasistinen ja natsisminvastainen toiminta on jätetty anarkistien hommaksi. Nämä ovat kysymyksiä, jotka halusin nostaa esiin, vaikka Vainikainen onkin ehtinyt esittää ne ensin. Näihin kysymyksiin tarvitaan vastaus.

Rasismin vastustaminen ei ole mitään ”anarkistista ääripuuhastelua” vaan meidän kaikkien velvollisuutemme. Vai tosiaanko halutaan, että natsit ja muut äärioikeistolaiset saavat rauhassa levittää rasistista propagandaansa kaduillamme?

Kommentit (32)

 1. Oula Lintula

  ”Ei, natsi on natsi.” – Tietysti, tämä on tautologia. Samassa mielessä kuin kepulainen on kepulainen.

  ”Oletko tosiaan sitä mieltä, että rasismin lisääntyminen –” – En, vastustan rasismia. Tämä ilmenee siten, että jos toimielin, johon kuulun, on aikeissa tehdä rasistisen päätöksen, äänestän sellaista päätöstä vastaan. (No, en tällä hetkellä kuulu oikein mihinkään, mutta noin periaatteessa.)

  ”– ja natsiaatteen yleinen hyväksyminen on demokratian nimissä suotava?” – Tottakai mikä tahansa aate kuuluu demokratiassa yleisesti hyväksyä. Jos siitä vaan ollaan eri mieltä, sitä kieltäydytään äänestämästä.

  ”Kyse on soihtukulkueesta, jonka on laittanut alulle uusnatsijärjestö” – En ota kantaa menneisyyteen, vaan nykyiseen. Vasemmistoliiton on laittanut alulle joukko kommunisteja, joiden esikuva idässä harjoitti kansanmurhia ja yksi veljespuolue vielä kauempana idässä sortaa omaa kansaansa tänäkin päivänä. En silti syytä vasemmistoliiton jäseniä muiden tekemisistä.

  ”ja jossa on avoimesti mukana esimerkiksi Suomen Sisun jäseniä.” – Entä sitten? Natsejahan teidän piti vastustaa eikä Suomen Sisua.

  ”Vastamielenosoitus on kuitenkin järjestetty ensisijaisesti SVL:n omaa mielenosoitusta vastaan, joka aikoo yhdistyä soihtukulkueen kanssa.” – Olen aika varma, että vastamielenosoitus tulee vastustamaan ihan kaikkia 612-kulkueen osallistujia, myös niitä jotka vastustavat natsismia.

  Kokonaan oma ongelmansa on se, että tuon vastamielenosoituksen järjestäjien joukossa on väkivaltainen äärijärjestö.

 2. Jones

  Tässä unohtuu nyt se demokratian perusajatus, että MIKÄ TAHANSA mielipide on sallittu ja myös sen ilmaus, mikäli pysytään lain puitteissa. Näin demokratia toimii. Ajatukset ja mielipiteet saavat sitten enemmän tai vähemmän kannatusta. Kellään ei ole oikeutta ruveta jeesustelemaan, että mikä on oikea mielipide ja mikä ei. Tälläiset Jari Tervon kaltaiset itsensä aatteelliseen eliittiin lukevat tyypit kuvottavat minua. Jos halutaan edetä demokratian tiellä, niin mikä tahansa mielipide pitää olla sallittu. Kannattaisi mennä asioiden taakse ja miettiä, että miksi tietyt ajatukset saavat kannatusta.

  Mutta menkää kaikki riehumaan kadulle innolla. Toivottavasti saatte turpaanne kunnolla ja kumiluodista mahdollisimman kipeään paikkaan. Se on demokratiaa se.

  • Hautarauha

   Näissä kulkueissa on kyllä se luontaantyöntävyys, että isänmaamme historian sankarit ikään kuin vedetään tuonpuoleisesta mukaan tähän poliittiseen peliin, jolloin herääkin epäilys näiden 612 ym -marssien tarkoitusperästä aitoon kunnioitukseen. Arvostuksen ja kunnioituksen osoittamiseenhan on jo valmiiksi yleisesti hyväksyttyä traditiota ja marssejakin.

 3. Valkoisen miehen oikeus ja yli tulviva tasa-arvo – Image-blogit

  […] julkaisin pari päivää sitten Natsismin vastustamisen imagohaitat-nimisen postauksen, kommenttikenttääni hakeutui miesoletettuja jurnuttamaan […]

 4. 98798798789070

  Suomessahan on noita vastarintaliikkeen väkeä n. 70 ja päälle n. 200 supporttia – about. Wikipedian mukaan.
  Onpa ihan helvetinmoinen natsiongelma suomessa. Haloo.

  • hannaraty

   Yksikin natsi on ongelma. Rasismille pitäisi olla nollatoleranssi.

 5. Hohhoijaa tätä nykymenoa…

  On se kyllä kumma kun ei saada kansan tukea natsien vastustukseen. Vaikka kuinka naamioituneena marssitte, töhritte paikkoja ja tuhositte sivullisten omaisuutta. Olihan Tampereen natsienvastustusmarssille kehitelty vekkuleita pommejakin joita heiteltiin ihmisten lähelle, aiheuttaen vaaratilanteita. Silti ei ole kansalaisten sydämeen iskostu tämä jalo natsienvastainen aate. Onko vika Suomen kansan riveihin piiloutuneesta massiivisesta natsiaatteesta, vai olisiko syytä peilata omia toimintatapoja ja miten tuo aatettaan esiin? Tähän jalot anarkistiset rasisminvastustajat eivät taida koskaan saada vastausta…

  Mutta heitelkää toki taas pulloilla ja kivillä tulevaa itsenäisyyspäivän kulkuetta. Veteraanejahan heidän on tarkoitus kunnioittaa. Surullista ettei mikään muu taho tahdo tuollaista tapahtumaa järjestää niin tuntuu tuokin touhu sillle pelottavan ”äärioikeiston” harteille jäävän.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *