Pyhäjoella kiinni otettuja aktivisteja edelleen vangittuna – Dallapéssa solidaarisuuskeikka heidän tuekseen

Poliisi otti reilu viikko sitten Pyhäjoella kiinni ydinvoimaa vastustaneita aktivisteja, joista ilmeisesti kuusi on edelleen vangittuna. Harjun Dallapé-puistossa järjestettiin eilen solidaarisuuskeikka, jolla haluttiin ilmaista tukea vangituille ja informoida ihmisiä Pyhäjoen hajotetun protestileirin tilanteesta. Aktivistien heittelemistä kivistä ja sotkuisena jälkeen jätetystä leiristä on uutisoitu mittavasti, mutta poliisin harjoittama tarpeeton väkivalta on jälleen jätetty huomiotta.

Unohdettu Tulevaisuus
Unohdettu Tulevaisuus solidaarisuuskeikalla Dallapéssa

Pyhäjoella järjestettiin 22.4.-1.5. Reclaim the Cape -toimintaviikko, jonka ideana oli kokoontua vastustamaan ydinvoimaa ja mahdollisesti tunkeutua Hanhikiven niemen voimalatyömaa-alueelle. Järjestäjätahon mukaan toimintaviikko oli kokeilu tuoda Suomeen Euroopasta tutumpaa joukkovoimaista kansalaistottelemattomuutta. Reclaim the Cape toteutettiin yhteistyössä jo vuoden ensin voimala-alueella ja häädön jälkeen sen lähituntumassa olleen protestileirin kanssa. Poliisi hajotti toimintaviikolla pidetyn mielenilmauksen yhteydessä molemmat pysyvät leirit muun muassa ampumalla aktivisteja tauotta vain vähän tappavilla kumiluodeilla. Paikalla olleen henkilön mukaan poliisi tähtäsi leirissä olleita ylävartaloon ja päähän, mutta he ehtivät onneksi suojata päänsä muun muassa mielenosoituskylteillä. Moni sai kuitenkin osumia ylävartaloonsa.

Sen verran poliisi on minuakin kumiluotiaseella uhkaillut, että pidän kuulemaani tapahtumankuvausta uskottavana ja jopa todennäköisenä. Juuri viikonlopun työseminaarissa puhuimme siitä, että poliisin harjoittamasta systemattisesta väkivallasta varsinkin aktivisteja, anarkisteja ja vasemmistoa kohtaan pitäisi ihan oikeasi alkaa jo puhua – ja kovaa.

"Fuck Fennovoima, smash Fennovoima!" WMU ja Hanhikiven haamu
”Fuck Fennovoima, smash Fennovoima!” WMU ja Hanhikiven haamu

Dallapén solidaarisuustapahtumassa oli yllättävän paljon ihmisiä, vaikka tapahtumapaikka pidettiin salaisena melko myöhään. Vanhan krematorion portailla esiintyi pari bändiä sekä useampi rap-artisti. Yleisöltä toivottiin rahalahjoituksia, jotka on tarkoitus käyttää vangittujen aktivistien todennäköisiin sakkoihin.

 

Kommentit (2)
  1. En pidä itsekkään ydinvoimasta, mutta kyllä mielestäni rikollisia/rosvoja saa ja pitkääkin ampua kumiluodeilla. Eli mitään väärää ei ole tapahtunut.

    1. Mielenosoittaminen ei ole rikos, ja kyllä ihmisen ampumiseen pitää olla aika painavat perusteet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *