Rasismin vastustaminen ei ole ääritoimintaa

Yle on kutsunut tämäniltaiseen A2 Turvattomuusiltaansa ”ääripäät” keskustelemaan turvattomuudesta ja turvapaikanhakijoista. Toista ääripäätä edustaa äärioikeistolaisen ja islam-vihamielisen järjestön FDL:n puheenjohtaja, mutta mitään toista ääripäätä ei ole olemassa.

Uuninpankkopoika Saku Timonen kirjoitti jo tänään FDL:stä ja Turvattomuusillasta blogipäivityksessään. Kun rasistit, uusnatsit, ääripatriootit ynnä muut epätasa-arvoa ajavat rupeavat saamaan valtakunnallista ruutuaikaa, haluan kuitenkin tehdä vielä tämän postauksen alleviivatakseni asiaa: RASISMIKESKUSTELUSSA EI OLE MITÄÄN KAHTA ÄÄRIPÄÄTÄ.

Rasismi ja siihen yllyttäminen on laitonta toimintaa. Rasistista ajatusmaailmaa viljelevä edustaa vastenmielistä ääriajattelua, jonka olemassaololle ei ole mitään oikeutusta. Tummaihoinen kansanedustaja, turvapaikanhakija, ihmisoikeuksista kirjoittava toimittaja tai vastaanottokeskuksen vapaaehtoinen ei ole ääripään edustaja. Ihmisten samanarvoisuuteen uskominen ei ole äärimmäisyyttä vaan inhimillisyyttä, johon meillä kaikilla on velvollisuus. Tämä ääripäistä puhuminen rasismi-aiheen yhteydessä on lopetettava.

Nyt ollaan tilanteessa, että julkisessa keskustelussa laitetaan vastakkain kaksi ajatusmallia, joita ei yksinkertaisesti äärimmäisyydessään voida rinnastaa. Toinen malli nostaa itsensä mielivaltaisesti jonkun ryhmän yläpuolelle ja oikeuttaa itsensä kohdistamaan kyseiseen ryhmään väkivaltaa ja syrjintää. Toinen malli pitää ihmisiä samanarvoisina rodusta tai mistään muustakaan vastaavasta tekijästä riippumatta.

Ei edes pitäisi puhua mistään suvakeista, suvakkihuorastosta tai muista vastakkainasettelun vuoksi rakennetuista ryhmistä. Ihmisten yhdenvertaisuuden tulisi olla kaikille niin itsestäänselvää, ettei kenenkään erikseen pitäisi joutua ajattelemaan suvaitsevansa tai tulevansa suvaituksi.

Kommentit (16)
 1. Lulu Vinkunen
  2.3.2016, 16:37

  Just näin. Voimia seuraavaan viikkoon, arvatenkin ”ääripäät” jo virittelevät paskamyrskyttimiään.

 2. Samuli Viitasaari
  2.3.2016, 16:48

  Juurikin tämä tässä keskustelussa mättää. Tästedes velvoitan jokaisen ääripäistä puhuvan henkilön täyttävän ihan ekaksi oman #ÄÄK’insä ennen kuin jatkan hänen kanssaan keskustelua:

  http://viisaampi.fi/aak-aaripaakeskustelun-kalibrointilomake-tm/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *