Puistojatkot
Puistojatkot

Sukupuolet vastaan parturi-kampaajat

Kävelin eilen erään hurmaavan herrasmiehen kanssa kotikorttelissani sijaitsevan Beard Parkin ohi. Liikkeen ikkunaan oli ilmestynyt ”Palvelemme myös naisia”-kyltti, joka kiinnitti erityisesti parturi-kampaajana työskennelleen seuralaiseni huomion ja toimi aasinsiltana keskustelulle monien kampaamojen edelleen sukupuoleen nojaavasta hinnoittelusta.

Vaikka Beard Parkin ikkunassa ollut kyltti hieman huvittikin meitä, tulimme siihen tulokseen, että absurdiudestaan huolimatta kyseinen se on epäilemättä edelleen tarpeellinen parrakkaiden miesoletettujen pyörittämälle parturi-kampaamolle.

naisia

Heti tänään aamulla somefeediini pompsahti aiheeseen liittyvä kirjoitus, jonka pelkkä otsikko (Meneekö sukupuolineutraalisuus jo liian pitkälle?) sai toivomaan, että voisin sulkea tietokoneen ja kännykän ja paeta jonnekin idioottivapaalle alueelle. Valitettavasti se ei tietenkään oikeasti onnistunut, joten klikkasin jutun auki.

Parturi-kampaajana toimiva, FitFashionin sivustolla bloggaava Umppu oli saanut kirjeen tasa-arvovaltuutetulta, jolle joku oli ilmiantanut hänet laissa kielletystä sukupuoliperusteisesta hinnoittelusta. Tätä hän suuresti ihmetteli:

”Jos nainen astuu parturiin ei hän sieltä saa hiustenleikkausta, koska se on suunnattu miehille. Onko tämä syrjintää? Jos mennään asiassa vähän pidemmälle niin esimerkiksi monessa päiväkodissa on olemassa vain aikuisia. Enää ei ole käytössä tarhan täti tai tarhan setä. Lapset ei ole tyttöjä tai poikia vaan lapsia.. Minkä takia sen tarvii olla näin? Me ollaan kuitenkin tässä maailmassa synnytty mieheksi tai naiseksi. Tiedostan että maailma muuttuu ja esimerkiksi homojen ja lesbojen määrä lisääntyy jatkuvasti.”

Kuten keskustelukumppanini eilen totesi, hänen on hyvin vaikea nähdä, miksi parturi-kampaajan pitäisi hinnoitella työtään muun kuin sen vaativuustason ja siihen käytetyn ajan perusteella. Näihin vaikuttavat hiuksen pituus, rakenne ja kunto, ei sukupuoli. Lyhyet, vain siistimistä kaipaavat hiukset luonnollisesti vievät vähemmän aikaa kuin pitkät, luonnonkiharat ja värjäystä vaativat.

”Minun mielestä on ihan normaalia, että palvelut on miehille ja naisille ja juurikin siksi että kuluttajan on helpompi valita se oikea palvelu itselleen.”

Saako asiakas siis todella tällaisessa sukupuoliperusteisessa hinnoittelussa itse valita, ottaako parturi- vai kampaamopalveluja, vai tehdäänkö sukupuolioletus hänen puolestaan? Pahoin pelkään, että jälkimmäistä. Ainakin sillä perusteella, miten Umppu myös kauhistelee, voisiko heidän firmassaan toimiva kosmetologi joutua tekemään bikinirajasokerointeja myös penikselliselle henkilölle.

”Miksi me emme saa olla miehiä tai naisia?  Näinhän on aina ollut.”

…Jos sitten kerran vielä: kukaan ei kiellä juuri sinua olemasta mies tai nainen. Koko sukupuolineutraaliuden idea on nimenomaan, että sukupuolta ei päätetä puolestasi eikä perustuen siihen miltä näytät. Sukupuoli ei myöskään ole sama kuin sukuelimet. Mikä tässä on niin vaikeaa?!

Vastauksena siis kysymykseesi, Umppu: sukupuolineutraalisuus ei taatusti ole mennyt liian pitkälle niin kauan, kun voit tuosta vain julkaista transfoobista soopaasi ja saada siihen muunkinlaisia reaktioita kuin täyslynkkauksen. Homojen ja lesbojen määrä ei myöskään lisäänny jatkuvasti, vain kaltaistesi syrjintää oikeutenaan pitävien ihmisten lukumäärä vain onneksi vähenee, ja yhä useampi ihminen uskaltaa olla sitä mitä todellisuudessa on.

Kommentit (14)

 1. amaootta

  Et taida tajuta, miten ihmiset oikeasti, ei siis kuplassasi, toimivat. Ihmiset tekevät tekoja, joista on heille etua. En näe mitenkään mahdottomana, että kun maksiimisi siitä, että ihminen saa itse päättää, mitä sukupuolta hän on, tulee voimaan, niin jotkut ihmiset käyttävät tilannetta hyväkseen. Ei kai siinä ole mitään kiistanalaista, että kaikki eivät ole kivoja ja kilttejä? Jos maksiimi on voimassa, niin uskon joidenkin ns. miesten menevän naisten puolelle uimahallissa ja joidenkin ns. miesten menevän naisten rukouspuolelle juutalaisissa ja islamilaisissa rukoukselle altitetuissa paikoissa. Onko tämä mielestäsi ok? Jos tällaisesta, kuvitellusta, käyttäytymisestä syntyy ongelmia, miten ratkaiset ne maksiimin ollessa voimassa; poissuljettu ratkaisuhan on, että joku ulkopuolinen kertoo, mitä sukupuolta ongelmien aiheuttajat ovat.

  Miten muuten arvotat esiinnostamasi ongelman suhteessa esimerkiksi siihen, että 9 eurolla saa poliorokotteen 50 lapselle (https://www.unicef.fi/lahja/tuote/poliorokotteet/)?

  • hannaraty

   Mä en usko, että uimahallin ”väärälle” puolelle meneminen on oikeasti etu kovinkaan monelle, sillä konkretisoituessaan tilanne olisi lopulta kiusallinen näin toimivalle. Ei todella ole mitään kiistanalaista siinä, etteivät kaikki ole kivoja ja kilttejä – kyseinen fakta tulee kyllä näissä blogiini tulevissa kommenteissakin vastaan ihan joka kerta, kun postaan uuden kirjoituksen. 😀

   Musta ongelmat olisi parasta ratkaista sitä mukaa, kun niitä syntyy eikä tehdä niitä väkisin etukäteen. Lienee selkein ratkaisu tähän kyseiseen ongelmaan on, että jos mitä tahansa sukupuolta edustava ihminen käyttäytyy missä tahansa julkisessa tilassa huonosti, siitä mainitaan tilan henkilökunnalle, joka reagoi asiaan. Tällöin reagoidaan siis huonoon käytökseen eikä sukupuoleen, joka ei sinänsä aiheuta ongelmia.

   En ymmärrä mihin pyrit tällä polio-kysymyksellä tai että miten voisin arvottaa ongelmaa x ja tuotetta y jotenkin keskenään?

 2. amaootta

  Kirjoitat ”Mä en usko, että uimahallin ”väärälle” puolelle meneminen on oikeasti etu kovinkaan monelle,” ja tästä päättelen, että mielestäsi on merkityksellistä, kuinka monelle ihmiselle jokin asia on ongelma: jos vain vähäinen määrä ihmisiä mieltää jonkun asian ongelmaksi kenties se pitäisi unohtaa, koska valtava määrä ihmisiä mieltää ongelmaksi sen, että monet lapset jäävät ilman poliorokotusta.

  • hannaraty

   Mielestäni on merkityksellistä se, kuinka iso ongelma nykytilanne on transihmisille sekä ei-binäärisen sukupuolijaottelun ulkopuolelle jääville verrattuna siihen vaivaan, että käy mainitsemassa asiasta uimahallin henkilökunnalle, jos joku ilmestyy pukukoppiin ahdistelemaan. En aivan ymmärrä logiikkaa tuon päätelmäsi takana, mutta… Mitenkäs tämä nyt ylipäätään liittyy sukupuolen perusteella hinnoiteltuihin kampaamopalveluihin? Uimahalleissa hinta taitaa sentään olla molemmille puolille sama.

 3. Ettei nyt vaan kukaan hyötyisi mitään – Image-blogit

  […] postauksessani kritisoin kampaamopalveluiden sukupuoliperusteista hinnoittelua, binääristä sukupuolijaottelua […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *