Translaki tulee jatkossakin loukkaamaan ihmisarvoa

Eduskunta käsitteli torstain täysistunnossaan kansalaisaloitetta sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamisesta. Avioliittolakiin kytkeytyy myös useita liitännäislakeja, joiden päivitykset eduskunta on jo hyväksynyt. Kun sukupuolineutraali avioliittolaki joudutaan nyt käymään joka tapaúksessa uudelleen läpi, olisi otollinen hetki päivittää aidosti tasa-arvoiseksi myös translaki, joka on yksi näistä edellä mainituista liitännäislaeista. Nykyisellään translaki nimittäin sisältää useita ihmisarvoa loukkaavia kohtia.

”Länsimaisen demokratian kunnioitettavan yhteiskunnan tunnusmerkkejä ovat muun muassa ihmisoikeuksien, ihmisarvon, tasa-arvon ja yksilönvapauden, sanan- ja uskonnonvapauden kunnioittaminen.” – Sari Tanus (KD)
”Länsimaisen demokratian kunnioitettavan yhteiskunnan tunnusmerkkejä ovat muun muassa ihmisoikeuksien, ihmisarvon, tasa-arvon ja yksilönvapauden, sanan- ja uskonnonvapauden kunnioittaminen.” – Sari Tanus 8.9.2016 (KD)

 

Lakia transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta tullaan avioliittolain yhteydessä muuttamaan näillä näkymin siten, että siihen nykyisellään sisältyvä naimattomuusvaatimus poistetaan. Suomen nykyinen laki edellyttää, että sukupuolensa juridisesti korjaavan on muutettava avioliittonsa rekisteröidyksi parisuhteeksi tai erottava.

Tämän inhimillisen parannuksen takia kristillisdemokraattien edustaja Sari Tanus sai transsukupuoliset kuulostamaan täysistunnossa pitämässään puheenvuorossa suorastaan etuoikeutetulta ryhmältä. Tanus kuvaili tulevaisuusskenaariotaan, jossa avioliiton solmimiseen liittyvät rituaalit kävisi läpi vain osa kansasta, kun osa taas pääsisi avioliittoon suoraan ilmoitusmenettelyllä. ”Osan ei tarvitsisi tehdä tätäkään, on myös väylä vain luisua avioliittoon muiden muutosten yhteydessä”, Tanus viittasi oletettavasti translain vahvistettuun muutokseen. Hän on siis ilmeisesti sitä mieltä, että transsukupuoliset menisivät ohituskaistaa pitkin avioliittoon ja pääsisivät siksi jotenkin muita helpommalla. Tämä siitäkin huolimatta, etteivät sukupuolineutraalia avioliittolakia vastustavat omien sanojensa mukaan näe tasa-arvonäkökulmasta eroa avioliiton ja rekisteröidyn parisuhteen välillä, jolloin jo rekisteröidyssä parisuhteessa olevat kaiken järjen mukaan ovat valmiiksi avioliittoa vastaavassa tilassa.

On tietysti ainoastaan kohtuullista, ettei osalta kansaa kielletä sitoutumista ennen yhteiskunnassa itsenään tunnustetuksi tulemista. Yksistään se ei kuitenkaan riitä korjaamaan lakia, joka on jo pelkästään nimeltään loukkaava ja epämääräinen; ”transseksuaali” on vanhentunut termi, joka antaa harhaanjohtavasti kuvan, että seksuaalisuus ja sukupuoli olisivat synonyymeja tai jotenkin oletusarvoisesti yhteydessä toisiinsa. Esimerkiksi laki sukupuolen vahvistamisesta olisi sopivampi nimi. Aikaisemmin translakia tutkimaan asetettu työryhmä esitti käsittääkseni lain nimen muuttamista, mutta viimeisimmän saamani tiedon mukaan siihen ei olla tällä erää puuttumassa.

”Minusta ei ole hyväksyttävää luoda keinotekoisesti transihmisiä.” – Vesa-Matti Saarakkala (PS) 8.9.2016

 

Tämänhetkisen translain suurin ongelma on, ettei se erota sukupuolen juridista vahvistamista ja lääketieteellistä korjaamista toisistaan. Nykyisellään laki pakottaa sukupuoltaan korjaavan käymään läpi paitsi pitkän ja mahdollisesti raskaan ja nöyryyttävän tutkimusjakson, myös useasti elämään stereotyyppisessä sukupuoliroolissa. Amnestyn vaatimuksen mukaisesti hoidon tulee perustua sukupuoliristiriitaa kokevan tarpeeseen saada hoitoa. Mikäli yksilö ei siis koe hormoonihoitoja tarpeelliseksi, ei niitä myöskään hänelle pitäisi väkisin antaa.

Laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta
Laki
transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta

 

Nykyiseen lakiin sukupuolen korjaamisesta on kirjattu myös vaatimukset täysi-ikäisyydestä sekä sterilisaatiosta tai lisääntymiskyvyttömyydestä. Täysi-ikäisyysvaatimuksen poistamista toivovien ja ikärajaa puoltavien vaakakupeissa painavat toisaalta hoidon aloittamisen viivästymisen aiheuttamat kärsimykset ja toisaalta suuri katumusriski. Ihmisoikeusjärjestöt katsovat, että ehdoton ikäraja tulisi poistaa ja tarvittavia toimenpiteitä katsoa aina tapauskohtaisesti.

Lisääntymiskyvyttömyysvaatimus tarkoittaa, että transihminen pakkosterilisoidaan, mikäli hän haluaa esimerkiksi päivittää henkilötunnuksensa vastaamaan oikeaa sukupuoltaan. Moni transihminen on pykälästä johtuen totutellut ajatukseen, että väärään kehoon syntyminen tulee todennäköisesti vaikuttamaan perheellistymiseen. Tämän tilanteen luominen lailla on julmaa ja eriarvoistavaa.

Kun kansalaisaloite kerää tarpeeksi kannatusta, se on toki asianmukaisesti käsiteltävä. Siispä, kun avioliittolaki pyöräytetään jälleen läpi jo käydyn ruljanssin, olisi nyt hyvä sauma korjata myös translaki aidosti tasa-arvoistavaksi.

Kommentit (1)
  1. steriloimislaki
    9.5.2017, 13:11

    Oikeutta sterilointiin nuorempana pitäisi laajentaa muillekin.
    Nyt on käynnissä kansalaisaloite ”Steriloimislain ikäraja pohjoismaiseksi eli 25 vuotta ja lapsiluvuksi kaksi lasta”
    https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2401
    Aloitteen tavoitteena on 25 vuotta tai kaksi lasta steriloinnin perusteeksi.
    Nykylain 30 vuotta tai kolme lasta on holhoavaa vanhanaikaista lainsäädäntöä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *