Puistojatkot
Puistojatkot

Väkivaltainen poliisi pelottaa

Juuri, kun ylikomisario Jussi Huhtela oli päässyt twiittaamasta Suvi Auviselle, ettei Suomessa ole poliisiväkivaltaa, poliisi innostui kaasuttelemaan ihmisiä Helsingin Dallapé-puistossa.

Harjussa sijaitsevassa Dallapéssa järjestettiin eilen anarkistisen Musta Kallio -tapahtuman avajaiskonsertti. Sen pääesiintyjä Julma-Henri oli juuri lopettanut, kun puiston reunalla tarkkaillut poliisi oli ilmeisesti päättänyt lopettaa juhlat. Itse istuin sen verran kauempana, etten edes huomannut poliisien läsnäoloa ennen kuin ihmiset lähtivät kasvojaan pidellen juoksemaan heitä karkuun. Savusta päätellen poliisi käytti kyynelkaasukranaatteja, minkä lisäksi moni sai pippurisumutetta kasvoilleen. Mitään poistumiskäskyä tai ennakkovaroitusta kaasun käytöstä poliisi ei antanut.

Tällaiset mielivaltaiset väkivallanteot poliisin suunnalta alkavat olla enemmän sääntö kuin poikkeus, ja se on todella huono merkki. Huolestuttavaa on myös, että ylikomisario Huhtelan mukaan poliisin käyttämä kumiluotiase ei edes ole ase vaan voimankäyttöväline. Tätä voimankäyttövälinettä oli silminnäkijähavaintojen mukaan esitelty myös eilen illalla Dallapéssa.

Viimeistään kuluneen vuoden aikana luottamukseni Suomen poliisiin on romuttunut. Olen todistanut täysin tarpeetonta voimankäyttöä useassa eri mielenosoituksessa ja tullut itsekin perusteettomasti uhkailluksi sekä kumiluotiaseella että pampulla. Poliisi on käynyt minuun käsiksi tönimällä, ja paljon pahempaa kohtelua on saanut moni muu samoihin rasismia vastustaviin mielenosoituksiin osallistunut. Olen nähnyt tarpeettomia kiinniottoja, rasistien kanssa veljeilyä ja ihan puhdasta väkivaltaa. Siitäkin huolimatta, että tätä poliisiväkivaltaa ei meillä ole olemassa.

Ihmisten luottamus poliisiin tuntuu Suomessa olevan käsittämättömän korkea. Kun olen puhunut kokemuksistani, niitä on systemaattisesti vähätelty tai ne on kiistetty kokonaan. Tätä luottamusta poliisi käyttää selkeästi häikäilemättä hyväkseen.

Kommentit (58)

 1. juha naava

  Ihan henkilökohtaisena palautteena sillä en odotakaan että julkaisisit tämän. Eikö yhtään käy epäilyttämään oma vainoharhainen maailmankuva kun huomaa ettei kukaan ns. normaali ihminen yhdy näkemyksiisi? Poliisiväkivaltaa kiljuvien keski-ikä on n. 16- 20v. Siitä vanhemmat anarkistisen elämänkatsomuksen omaavat ovat jollain tavoin elämässään epäonnistuneita. Miten on oma tilanteesi? Kannattaisiko järkiintyä ja hypätä pois vielä kun se on mahdollista?

  • hannaraty

   Kiitos palautteesta ja huolenpidosta, Juha!

 2. Väkivallasta ja voimankäytöstä – Image-blogit

  […] saanut paljon palautetta poliisiväkivallasta kertovasta postauksestani. Kuten tavallista, yksityisesti samaa kokeneilta ja julkisesti heiltä, jotka kieltäytyvät […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *