Puistojatkot
Puistojatkot

Valkoisen miehen oikeus ja yli tulviva tasa-arvo

Ilta-Sanomat uutisoi eilen Helsingin Sanomien pienemmästä uutisesta, jossa kerrottiin päätöksestä jakaa jokaiselle yhdeksäsluokkalaiselle Chimamanda Ngozi Adichienin kirjoittama Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä -teos. Ei-niin-yllättävästi IS:n uutisen kommenttikenttä täyttyi vihaisista viesteistä, joissa kysyttiin muun muassa, mikseivät pojat saa kirjaa.

Ensinnäkin, ei hätää: kirja jaetaan kyllä jokaiselle yhdeksäsluokkalaiselle sukupuolesta riippumatta. Feministinen teos ei myöskään kerro naisista vaan nostaa esille tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä ja rodullistetun kirjoittajan kokemuksia tasa-arvoisuudesta. Silti kommentoijien suurin huolenaihe tuntui olevan, että kirjaa jakamalla sorretaan poikien oikeuksia, mikä ei tietenkään pidä paikkansa.

Kun julkaisin pari päivää sitten Natsien vastustamisen imagohaitat-nimisen postauksen, kommenttikenttääni hakeutui miesoletettuja jurnuttamaan mielipiteenvapaudesta. Samalla mielipiteenvapaudella perustellaan järestään kaikkia ihmisoikeusloukkauksia: esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen, naisten, muslimien ja maahanmuuttajien syrjintää.

Ihmisoikeudet eivät ole mikään mielipideasia, vaikka ne itsensä muiden yläpuolelle nostaneestta tai valtansa puolesta pelkäävän valkoisen miehen mielestä saattaisivat siltä tuntuakin.

Kyllä. Jokaisella on sanan- ja mielipiteenvapaus siihen pisteeseen, kun niiden toteuttaminen ei vahingoita muita. Syrjivä toiminta kuitenkin vahingoittaa kohdettaan vähintään henkisesti ja toisinaan fyysisestikin. Syrjintää harjoittavan, etuoikeutetussa asemassa olevan yksilön mielipiteenvapauden käytännön toteuttaminen ei voi mennä syrjityn vähemmistön edustajan kärsimyksen edelle. Muiden sortaminen ei ole kenenkään oikeus, ja juuri tätä ongelmaa feminismi pyrkii kitkemään.

Ympäri sosiaalista mediaa näkee kommentteja, joissa väitetään tasa-arvon menneen liian pitkälle. Näin sanoessaan kommentoija tarkoittaa, että joku alisteinen vähemmistö on saavuttamassa samoja oikeuksia, jotka kommentin esittäjällä on ollut syntyjään. Se ei ole pitkälle saati yli menemistä, vaan asteittaista tasa-arvon saavuttamista. Jokaisen kuuluukin saavuttaa ne samat oikeudet, eikä se ole valkoiselta heteromieheltä mitenkään pois. Paitsi tietysti niistä opituista, perusteettomista valtarakenteista, jotka kuuluukin romuttaa.

Kommentit (70)

 1. kyllästyneet valheisiin

  Naisia ei syrjitä suomessa, sen enempää kuin muitakaan ihmisiä.
  (eli väittämään, että naisia syrjitään enemmän kuin muita, ei ole mitään todisteita)

  ja mitä tulee blogin otsikkoon, niin miehillä jo palanut pohjaan, ja haluamme todisteita siitä että feminismi ajaa tasa-arvoa eikä vain naisten oikeuksia….kuten olette vuosikaudet väittäneet.
  (todisteet siis pöytään, tai meidän ei tarvitse ottaa teitä enää vakavissamme)

  ps. se kenet kukakin haluaa palkata (tai kenen kanssa kukin haluaa hengata), ei ole syrjintää millään muotoa, vaan se on vaan vapautta… valinnanvapautta.

  • hannaraty

   Ei tämä ole mikään ketä syrjitään eniten -kilpailu. Ketään ei pitäisi syrjiä ollenkaan, sehän koko homman pointti on. Pahiten päähän potkitut (= etniset vähemmistöt sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt ja esimerkiksi vammaiset) ehkä tarvitsevat enemmän myös valtaväestön tukea, kun eivät itse syystä tai toisesta saa ääntään kuuluviin. Koko kirjoitukseni pointti oli nimenomaan, ettei muidenkin oikeuksien penääminen ja parantaminen ole valkoiselta heteromieheltä mitenkään pois.

   Minun tai kenenkään muunkaan ei tarvitse todistaa sinulle (tai ”teille”, keitä sitten sillä tarkoititkaan) yhtään mitään. 😀 Tällainen te ja me -asetelman väkinäinen ylläpito on nimenomaan osa ongelmaa, josta puhun.

 2. Kaepys

  Voi nyt hyvät pyhimykset mitä kommentteja… Kiitos kärsivällisistä vastauksista, Hanna! Kiitos, että jaksat keskustella, vaikka kommenttiosasto demonstroi postauksesi pointtia vähän liiankin tehokkaasti.

  Minua hämmentää, että täällä aikuiset ihmiset tulevat valittamaan, että ”hei mua syrjitään enemmän kun sua”, vaikka feminismin tavoite on saada kaikista (niin ei-valkoisista, valkoisista kuin naisista, miehistä, muihin sukupuoliin kuuluvista, homoista, heteroista, aseksuaaleista ja muiden suuntausten tunnustajista) samanarvoisia, niin että heitä arvioitaisiin heidän tietojensa ja taitojensa eikä housujensa sisällön tai peitonaluspuuhiensa perusteella.

  Lisää oikeuksia jollekin sorretulle ryhmälle ei tarkoita sitä, että automaattisesti joltain toiselta lähtisi oikeudet veks. Toki näin voi käydä, jos todetaan, että hei, nämä yhden ryhmän vanhat oikeudet muuten talloo muiden ryhmien päälle, ja tämä ei ole reilua. Jos naisilla olisi joskus ollut laissa oikeus saada lapset aina erossa, niin siinä vaiheessa, kun tajuttaisiin, että hups kyllä muuten mies/muu toinen vanhempikin osaa pitää lapsen hengissä, kyseinen muita ryhmiä polkeva oikeus olisi päivitetty oikeudenmukaisemmaksi. (Tähän vapaavalintaista valitusta siitä, että nykyään lapset menee aina naiselle.)

  Kuten Hanna ylempänä sanoi, niin täällä esiin tulleet miesten tasa-arvo-ongelmat ovat asioita, joita feminismi pyrkii poistamaan. Miksi miehet tekevät enemmän itsemurhia kuin naiset? Koska yhteisö olettaa, että miehen tulee olla vahva ja itsenäinen eikä hänellä saa olla murheita. Siispä mies masentuu yksin, ei pyydä apua ja lopulta tappaa itsensä ja/tai perheensä. Mitä feminismi yrittää asialle tehdä? Vahvistaa moninaisempaa, sallivampaa mieskuvaa, jotta miehet uskaltaisivat hakea apua jo silloin, kun siitä on vielä hyötyä.

  Naisen tai muun ei-miesihmisen etu ei ole maan rakoon painettu mies. Kaikkien etu on se, että kaikkien sukupuolten edustajat saavat rauhassa olla omia itsejään. Silloin naisellinen nainen saa olla mitä on ja vaikka ryhtyä kotiäidiksi ilman ihmettelyjä, ja yrityshenkinen nainen saa elää lapsettomana mutta vaikkapa bisnestä tehden ilman, että siitä tehdään numeroa. Sama toisinpäin, sillä naisellisen naisen ei ole mikään pakko perustaa perhettä. Herkkä mies saa itkeä, jos liikuttaa, vaikka kuinka näyttäisi ”miehekkäältä” ulospäin.

  Ihmiset rakkaat, yrittäkää ymmärtää toisianne. Jokainen, myös sinä. Varmasti äsken ajattelit, että ”kyllähän minä ymmärrän mutta kun noi muut ei edes yritä ymmärtää minua!” Jokainen meistä pitää itseään älykkäänä. Siispä lukekaa vastapuolen argumentit ja käsitelkää niitä kuin älykäs ihminen tekisi.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *