Puistojatkot
Puistojatkot

Varokaa vapaita naisia

Helsingin Sanomien Annamari Sipilä kirjoitti eilen ansiokkaan, joskin binäärisen, kolumnin naisen seksuaalisesta vapaudesta ja sen toimimisesta mittarina yhteiskunnan kehittyneisyydelle. Kuten arvata saattaa, kommenttiosiossa ei oltu aivan samaa mieltä kirjoittajan kanssa.

Kuvankaappaus 2017-5-29 kello 12.44.03

Moni Sipilän kolumnia kommentoinut tuntuu tosiaan olevan sitä mieltä, että naisen vapautta seksin harrastamiseen tulee rajoittaa, koska nainen ei ole itse kyvykäs ottamaan vastuuta, välttämään riskejä ja tekemään tilannearvioita. Taas päästään myös tähän traagiseen ongelmaan; jos nainen saa valita seksikumppaninsa, mies voi jäädä ilman.

Moni nainen haluaa edelleen perustaa perheen ja sitoutua yhteen kumppaniin. Jotkut haluavat sitä nuorempana, toiset kokeilevat ensin useampia kumppaneita ja jotkut eivät ole kiinnostuneet perinteisen ydinperhemallin toteuttamisesta koko elämänsä aikana. Syntyvyys toki vähenee sitä mukaa, mitä omista oikeuksisaan ja haluistaan tiedostavammaksi synnyttävät käyvät. Naisen ei kuitenkaan tarvitse käyttää ”parhaita vuosiaan” sopivan puolison etsimiseen ja lisääntymiseen, ellei hän itse halua niin. Suurempien ikäluokkien vanheneminen on toki pieneneville sukupolville haastavaa, mutta pidemmällä tähtäimellä maapallollehan on vain hyvästä, jos ihmispopulaatio pienenee tai ei ainakaan kasva samaan tahtiin kuin tähän asti.

Seksuaalisesti aktiivisen naisen tuomitseminen ja häpäisy ovat tapoja rajoittaa naista nauttimasta seksuaalisuudestaan. Ei siis puhuta välttämättä mistään konkreettisista rajoitteista, vaan huonoksi naiseksi leimautumisen pelosta.

Minua alettiin kutsua Huora-Hannaksi 10- tai 11-vuotiaana, koska suuri osa kavereistani oli poikia ja olin ala-asteellamme ulkonäöltäni poikkeava. Huorittelu jatkui koko peruskoulun ajan, ja edelleenkin törmään itsestäni liikkuviin juoruihin, vaikka onneksi ystäväpiirini jalostumisen myötä se onkin vähentynyt huomattavasti. Tummaihoisen kanssa seurustelemaan ruvennut lapsuudenystäväni kertoi juuri saavansa säännöllisesti kuulla olevansa suvakkihuora, nekrujen nussija ja häpeäksi rodullemme.

Tällaisella kommentoinnilla halutaan säikäyttää seksuaalisuudestaan nauttiva ja omia valintojaan tekevä nainen takaisin ruotuun. Kuten eräässä feministisessä keskusteluryhmässä todettiin, ”Karmeimmilla tavoilla tämä näkyy oikeudenkäynneissä, jossa raiskaajan puolustus usein perustuu uhrin kertomuksen uskottavuuden horjuttamiseen mustamaalaamalla uhria valehtelevaksi ja epäluotettavaksi ”huonoksi naiseksi”, joka on vain muuttanut mieltään. Siksi uhrilta kysytään hänen alusvaatteistaan, aikaisemmasta seksuaalihistoriastaan ja seksuaalimieltymyksistään. Sen sijaan mieheltä ei kysytä vastaavaa eikä hänen seksuaalista moraaliaan kyseenalaisteta edes silloin, kun hän on syytettynä väkivallasta.”

Jos 10-vuotiaat keksivät ruveta huorittelemaan ikätoveriaan liiasta vastakkaisen sukupuolen kanssa hengailusta, on lienee selvää, miten syvällä nämä asenteet yhteiskunnassamme ovat. Suomessakin on Sipilän ehdottamalla mittarilla siis vielä paljon tekemistä.

Kommentit (5)

 1. Mies

  Miehiä hyvin yleisesti aletaan haukkumaan homoiksi jos he ovat liian nirsoja naisten suhteen.

 2. Elina

  Toisaalta surettaa miesten puolesta – miten kasvaa omia rajoja kunnioittavaksi, itsensä tuntevaksi tasapainoiseksi ja vastuulliseksi aikuiseksi yhteiskunnassa jossa julkisen mielipiteen äänekkäin edustus sanoo, että mies on oikeastaan vain vähän niinkuin nälkäinen koira joka haistaa ruokaa. Itsehillinnässään huonompi kuin pikkutyttö, halujensa hallinnassa eläimen tasolla.

  Onneksi ite oon löytänyt miehen, joka häpeää itsensä maanrakoon joka kerta, kun mieshenkilö alkaa puhua koko sukupuolensa edustajana siitä, mitä naisilta pitäisi kieltää.

 3. Sofia

  En oikein tunnista tuota miesten mollaamista. Johtunee ehkä siitä etten ole tavannut sillä tavoin suhtautuvia ihmisiä (naisia?). Olen kyllä kuullut siitä että jotkut naiset kilvan herjaavat miehiä. Sivistymätöntä. Olen aina ollut työpaikoissa joissa on ollut miesenemmistö eikä aikaa typerään juoruiluun. Eikä myöskään naisilla. Insinööreissä hyvä puoli on asiallisuus.

  • hannaraty

   Mitä tarkoitat miesten mollaamisella? Perusteettomalla mollaamisella ja vallitsevan tilanteen toteamisella on ainakin omassa päässäni aika iso ero.

 4. Jos joku vielä lukisi, ei nukuta

  Vanha ketju, kirjoitan jos joku kuitenkin lukee. Miesten mollaaminen on sitä, että yleinen mielipide sanoo hänen olevan naisia alistava onneton luuseri jos on aasialainen vaimo. Väkivaltaitanen ja päihdeongelmainenkin ja idiootti kun antaa viedä rahansa. Vaimoni on kiinalainen ja olen kovasti loukkaantunut siitä, että hänen suomalaisittain ”sikarikkaat” vanhempansa uskovat olen rahan perässä juokseva niljake. En halua heiltä mitään. En euroa, en yuania (Kiinan rahayksiköö, RMB:ksikin kutsuttu). Tyttäremme periköön sitten v**tusti rahaa aikanaan. Heh, köyhä aasialainen reppana vaimo ja luuseri mies. Olin siellä vuosia töissä, avioiduimme rakkaudesta ja vaikeaa on ollut, No, nainen ulkolaisen kanssa taas tuomitaan moraalisin perustein. Typerää. Kuka määrää, että saat mennä naimisiin vain sen oman kylän Pekan, Liisan, Ahmedin, Ayshan, Tingtingin tai Xingpingin kanssa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *