Eve Hietamies: Onko kulutustavaroiden tarkoitus kestää vain puoli vuotta?

Ostin elokuussa kotimaiset talvikengät. Joulukuun alussa alkoi sukka kastua: kenkä oli toisesta reunastaan irronnut pohjasta. Olen liimaillut kenkää, kun en puolen vuoden väliajoin voi ostella uusia talvikenkiä.
Sain viime kesänä mieheltä lahjaksi puhelimen. Nyt se on alkanut jumittaa. Usein en pysty vastaamaan puheluun, koska kaikesta tökkimisestä huolimatta puhelin ei reagoi. Puhelin on ollut käytössä puolisen vuotta.

Eve Hietamies
Eve Hietamies

Legendaarisen puoli vuotta kesti myös paistinpannu, jossa piti olla huikea tarttumaton pinta. Pinta oli tarttumaton siihen asti, kunnes alkoi rapista pois. Jos olisimme kohdelleet paistinpannua väärin, ymmärtäisin sen jotenkin. Mutta kaikesta huolehtimisesta huolimatta se on nyt pinnaton. Eli pitäisi ostaa uusi paistinpannu, koska sekin on ollut käytössä jo puoli vuotta.

Sitten ostin takin, jonka hinta hipoi kipurajaa. Puoli vuotta myöhemmin itse takki oli edelleen hyvä, mutta taskuton. Ohuet silkkitaskut eivät kestä naisten pitkiä kynsiä, kumpikin tasku on nykyään silkkiriekaleina. Taskuton elämä on aika kurjaa, joten ostin toisen takin, mutta tällä kertaa armeijan ylijäämäkaupasta. Näytän nykyään siltä, kuin olisin käynyt intin Amerikassa, mutta takin päältä voi ajaa vaikka traktorilla eikä edes nappi irtoa.
Ostin lapselle pinon puseroita. Nyt pitää ostaa uusia puseroita, koska resorit irtosivat ja kainalot repsottavat auki. Tämän päivän puserot eivät enää kestä 12-vuotiaan nuoren miehen peruselämää.
Ostimme mikron, jossa on myös uuni. Parin viikon käytön jälkeen ovi alkoi lonksua, joten mikro vietiin korjaamoon. Sain happaman puhelun, että olette itse rikkoneet sen laittamalla painavia esineitä mikron oven päälle. Kysyin, että kuka hullu laittaisi painavia esineitä mikron lasioven päälle? Sekä korjaamo että mikron myynyt liike kieltäytyivät ajattelemasta, että mikrossa olisi voinut olla tekovirhe. Jouduin riitelemään siitä, että korjausmaksu menee takuun piikkiin.

Me keräämme pesukoneita. Edellistä ei osannut pesukonekorjaajakaan korjata, tämänhetkiseen mies pyysi hommaamaan varaosan. Annoin varaosaliikkeelle koneesta kaikki mahdolliset löytämäni numerosarjat, uusi varaosa maksoi yli 60 euroa. Kaksi tuntia mies kiroili pesukoneen kanssa ja siinä vaiheessa, kun sormet alkoivat vuotaa verta, panin homman poikki. Kaikista tuotenumeroista huolimatta saimme liikkeestä vääränkokoisen varaosan eikä sitä voi palauttaa, koska se ei ole enää samanlainen kuin saapuessa.
On siis pakko ostaa uusi pesukone. Hinta- ja laatuvertailut voi heittää hittoon, koska tämän päivän pesukoneet ovat herkkiä kuin mimosat. Viikon googlaamisen jälkeen olen oletettavasti löytänyt valikoimista pesukoneen, jonka pitäisi kestää ainakin muutama pesukerta. Sikäli mikäli pesen pelkkiä höyheniä, ja soitan pesukoneelle rauhoittavaa musiikkia, ettei se stressaannu.
Tavara on nykyään huonoa jopa silloin, kun yrittää ostaa hyvää. Kodinkoneet irtisanovat itsensä yhä aikaisemmin, saumat eivät kestä, pinnat irtoavat, liimaukset ovat heikkoja, napit irtoavat heti, ruuvit eivät pidä tavaraa kasassa, vetoketjut juuttuvat, hihnat katkeilevat ja vaatteet kutistuvat. Olen kyllästynyt arvailemaan tavaroiden kestoikää, maksamaan huonosti (vaiko liian kiireellä) tehdyistä tuotteista.

Onnekseni löysin kirpputorilta 60-luvulla tehdyn mankelin, joka toimii kuin unelma. Siinä on yksi nappi, josta laitteen saa päälle tai pois. Se on tällä hetkellä kaikista kodinkoneistani todennäköisesti parhaimmassa kunnossa.

Kommentit (8)
 1. OIkeita havaintoja
  17.1.2018, 09:41

  Oikein olet havainnut. Meillä euroopassa valmistettu pesukone kesti 1 kk takuuajan yli, eikä yhtään tultu vastaan, vaan piti ostaa uusi kone. Eurooppalainen astianpesukone kesti sentään 6 vuotta ennen kuin alkoi nikotella. Maanosassamme tehty auto on tätä nykyä merkistä riippumatta kypsä ennen 150 000 km rajaa, no ehkä Mersu voi kestää, en tiedä.

  Itse olen ratkaisuna lakannut ostamasta eurooppalaisia tuotteita. Aasiassa tuntuu sentään olevan joku ammattiylpeys jäljellä, ja tuotteet kestävät yleensä sen mitä sopii olettaa. Ylimielinen liikkeenjohto eurooppalaisissa yhtiöissä tulee vielä kalliiksi koko maanosalle.

  Suomalainen laatu, sellaista ei olekaan.

 2. seija isosaari
  18.1.2018, 06:48

  En uskalla varsinaisesti kommentoida itse asiaa, mutta itselläni on käytössä valurautainen paistinpannu. Sama pannu jo iäisyyden. Ei muuta vikaa kuin että on hiukan painava. Pesukoneen ostin käytettynä 7 vuotta sitten. Tuolla se puksuttaa vielä täysillä. Vaatteet ostan kirpparilta. Hyvin ovat kestäneet ja kun kyllästyn, niin vien paikkakunnan kierrätykseen. Mikro on n. 10v vanha. Ei moittimista. Jne.. Minulla on tainnut käydä tuuri:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *