Jörn Donner: Karl Marx elää

Päätin lähteä viikon mittaiselle lomalle Teneriffalle mukanani (muiden kirjojen ohella) uusin Karl Marx -elämäkerta saksaksi (yli 600 sivua). Uima-altaan reunalla tämän raskaan kirjan lukeminen oli vaivalloista, joten siirryin huoneeseeni, jonka parvekkeelle aurinko paistoi iltapäivisin.

Jörn Donner
Jörn Donner

Kirja tuli luettua. Se herätti muistoja 16-vuotiaalle vavahduttavasta kokemuksesta, kun sain käsiini Marxin Kommunistisen manifestin, kaikkien aikojen parhaan poliittisen pamfletin, ehkä Koraanin ja Raamatun ohella. Viimeksi mainitut eivät kuitenkaan yllä Marxin proosalle, joka sai minut jatkossa kyseenalaistamaan yhteiskunnan normeja, Marxin tunnuslauseen mukaan: De omnibus dubitandum eli ”kaikkea on epäiltävä”.
Tämä olisi sopinut etenkin niille, jotka jälkeenpäin Marxin nimissä loivat ”proletaarisen diktatuurin” ja onnistuivat tappamaan sananvapauden murhaamalla toisinajattelijat tai lähettämällä heidät gulagille. Vähän samantapaista tapahtuu Pohjois-Koreassa, ja lievemmässä muodossa Kiinassa.
Tuo uusi elämäkerta tuo vakuuttavasti esiin sen tosiasian, että Marxin perusteosta Pääomaa olisi ollut syytä juhlia nyt sen julkaisun 150-vuotispäivänä. Kirja tuli julki syyskuun 11. päivänä vuonna 1867. Yli 900-sivuinen Pääoma on nimittäin edelleen ajankohtainen, vaikka Thomas Piketty vuonna 2013 yritti tehdä uuden version. Jopa Ranskan presidentti Macron suositteli äskettäin Marxin teosta.

Yksi Pääoman lukijoista oli ystäväni, kansanedustaja ja ajattelija Atos Wirtanen, joka osasi siteerata sopivia kohtia alkuteoksesta. Marxin mukaan kansainvälinen kapitalismi oli kehittymässä kohti monopoleja, mikä edelleenkin osittain pitää paikkansa. Niinpä Atos kuvitteli, että tällainen maailmanlaajuinen rahanvallan keskittymä voitaisiin sitten sosialisoida.
Se on mahdottomuus, mutta mietitäänpä, mitä on tapahtumassa tällä hetkellä rahanvallan maailmassa. Esimerkiksi käy muutaman opiskelijan perustama yritys nimeltään Facebook, jonka pörssiarvo hätyyttää jo 500:aa miljardia euroa ja siis on huomattavasti enemmän kuin Suomen bruttokansantuote.
Marx ei aavistanut, eikä kukaan muukaan, minkä ratkaisevan muutoksen parikymmentä viime vuotta ovat tuoneet mukanaan – Facebookin ohella sellaiset yhtiöt kuin Apple, Amazon, Alibaba ja Alphabet (Googlea hallinnoiva monialayritys), ynnä muut.

Maailmankuvaa muuttava ja vähitellen kaikkeen kehitykseen vaikuttava Karl Marx oli elintavoiltaan porvari ja melkein aina rutiköyhä. Hänen vaimonsa valitteli, että mies olisi voinut luoda hieman omaa pääomaa sen sijaan, että kirjoitti siitä. Ainaisiin rahahuoliin auttoi ystävä Friedrich Engels, jonka nimeen liittyy tuo kommunismin maissa harrastettu kuvapalvonta, Marx ja Engels vierekkäin.
Marx tappoi itsensä työllä, tupakalla ja juomalla. Oikeastaan on ihme, että hän pysyi hengissä 65 vuotta. Hän yritti parantaa elintapojaan matkustamalla sen ajan kylpylöihin, joista yhdessä, Karlsbadissa, (nykyisin Karlovy Vary) hän kävi peräti kolme kertaa. Monet muutkin Euroopan kuuluisuudet saatiin uskoteltua luottamaan näiden juottopaikkojen terveellisyyteen. Marxia se ei kuitenkaan auttanut, vaikka hän uskotteli itselleen parantuneensa, mikä ei pitänyt paikkansa. Ne elintavat! Kuntosaleja ei ollut.

Seurasin nyt viikon ajan Marxin värikästä elämää ja melkein kaikkeen ulottuvaa uteliaisuutta, ja annoin altaan reunalla lojuvien läskikasojen rauhassa ruskettua. Tuli taas mieleen, että tämän Trierissä syntyneen juutalaisen miehen 150 vuotta sitten esittämät ajatukset elävät edelleen, vaikka se sosialismi, josta hän uneksi, muuttui välillä irvikuvaksi. Vieläkin tarvittaisiin kaikkea kyseenalaistavia ajatuksia meidänkin yhteiskunnassamme, jossa yksi totuus tällä hetkellä on vallassa.
Pääsin kotiin vakuuttuneena siitä, että Marx on hyvin hengissä, ja että häntä kannattaa edelleen lukea. Oma matkani kannatti siis. Ilmaislisänä sain vähän aurinkoa.

Kommentit (8)
 1. Ilkka Ilkare
  9.1.2018, 21:00

  Ok. Jorkka.

 2. Tapani Karejoki
  9.1.2018, 22:08

  Perkele kun oli nautittavaa naulaamista isolla historian kaarella.
  Kiitos siitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *