Sanan voimalla
Sanan voimalla

Leena Majander: Viesti rintakorussa

Angela ei jouda aamulla peilin edessä seisoskelemaan. Hän vetäisee mustat pöksyt jalkaan ja kirkasvärisen jakun ylle. Ei ehjien sukkahousujen etsiskelyä, ei silkkipaidan silitystä aamukiireessä.

Leena Majander
Leena Majander

Virka-asu kuntoon, kampa hiusten läpi ja sitten hommiin!
Tummanharmaiden ukkojen rivistä Angela pistää silmään: Tässä on Saksa, tässä olen minä.

Theresa tietää olevansa samassa rivissä vielä tulokas, jonka pitää lunastaa paikkansa. Hän ei kuitenkaan pelkää näyttää nauttivansa muotivaatteista, suurista koruista ja näteistä kengistä, koska tietää tulevansa otetuksi vakavasti.

Eroa hakeva nainen iloitsee arjen kauneudesta, vaikka puheet ja vaatimukset ovat kovia.
Tellervon elämäkerta paljastaa Tarjan perineen Tellervolta vanhoja vaatteita. “Häntä pidettiin tyylikkäänä, minua ei koskaan”, Tarja toteaa kirjassa.
Haastattelussa hän jatkaa: “Kai se riippuu siitä miten niitä vaatteita kantaa…”
Kritiikki lippalakkipäistä valtionjohtajaa kohtaan on jättänyt jälkensä.

Naisen pukeutumiseen kiinnitetään huomiota, oli hän sitten vallan kärkikaartia tai ihan tavallisesti duunissa. Useimmat meistä haluavat näyttää kauniilta, olla edukseen.
Oman työurani aloitin 1980-luvulla tummansinisessä vekkihameessa ja valkoisessa paitapuserossa.
Vastuuta tuli lisää ja kolmekymppisen pomon uskottavuus vaati prässättyä housupukua ja liituraitaakin. Olkatoppaukset olivat suuria ja napit kiiltäviä.
Madeleine opetti kantamaan rintarossia, joka viestitti persoonallisuudesta.
Tarjan 2001 Linnan juhlissa kantama Euran muinaispuku kupurasolkineen ja veitsentuppineen herätti suurta huomiota. Emäntä erottui silkkeihin sonnustautuneesta, edustajiensa välityksellä juhlivasta kansasta.

Vuosi 2017 tarjoaa monia mahdollisuuksia juhlimiseen – ja kansallispuvun käyttöön.
Kalevalaisten Naisten Liitto viettää vuosittaista kansallispukujen tuuletuspäivääkin, jotta vinteille unohdetut käsityön taidonnäytteet tulisivat esille.
Aion tänä vuonna ahkerasti tuulettaa Tuuterin pukuani, jossa on silmiä hiveleviä ristipistoja rintamuksessa, hihoissa ja esiliinan helmassa. Äidin tekemiä.
Kansallispuku ei ole koskaan muotivaate, mutta näyttävä ja juhlava se on aina.

Kansallispuvun kantaja saa varautua kanssajuhlijoiden mielissä pyöriviin ja ääneenkin lausuttuihin kysymyksiin. Kerjäätkö huomiota itsellesi? Aiotko heittäytyä Paavo Väyrysen käsivarsille? Suomen itsenäisyydenkö kunniaksi sinä tuolla lailla? Pitäisiköhän minunkin etsiä vanha pukuni esille ja korjauttaa se..?
Lenitan paras pukeutumisvinkki on ostaa laatuvaatteita. Pitää vain pysyä sellaisissa mitoissa, että niitä voi käyttää vuosikymmeniä.
Neuvo on hyvä, sillä moni on kertonut vaatteiden kutistuvan kummallisesti kaapissa.

Diana, hovin vanki, viesti pukeutumisella yleisönsä kanssa. Kun hänen kuolemastaan tulee kuluneeksi 20 vuotta, muistonäyttelyssä ovat esillä lehtikuvista tutut asut, exälle ja tämän uusvanhalle nyxälle viestiksi suunnattua ”kostopukua” myöten.
Naisen pukeutuminen lähettää aina viestin, tarkoituksellisesti tai tahattomasti.

Kommentit (1)

  1. Borg Anna Maria

    Leena, sinun sanomasi osui ja upposi! Kiitos!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *