Sanan voimalla
Sanan voimalla

Pääkirjoitus: Joulun merkitys

Mitä joulu sinulle merkitsee? Esitin kysymyksen työkavereille aamukahvipöydässä. Vuoden kiihkeimpien työviikkojen jälkeen vas-taukset eivät yllättäneet. Kristityille joulu on Jeesuksen syntymäjuhla, mutta kaikille meille työssäkäyville se on myös tervetullut tauko arjen hyörinään.

Marja Aarnipuro
Marja Aarnipuro

Jouluna rauhoitutaan ja levätään. Luetaan kirjoja, kuunnellaan musiikkia, fiilistellään ja ollaan vaan. Työkaverini viettävät joulunsa mieluiten rauhassa oman perheen kesken, aivan kuten minäkin.
Kaikilla ei kuitenkaan ole perhettä. Suomessa oli vuoden 2014 lopulla yli miljoona yhden hengen asuntokuntaa, ja määrä on kasvussa. Kaikki yksin asuvat eivät ole nuoria sinkkuja, jotka voivat halutessaan matkustaa vanhempiensa luokse joulunviettoon. Yksin asuvista nimittäin lähes 40 prosenttia on yli 65-vuotiaita.
Yksin elävien joukossa on paljon vanhuksia, jotka viettävät joulunsa yksin tahtomattaan. He käyvät ehkä kirkossa ja vievät puolison haudalle kynttilän. He syövät jouluateriansa yksin ja katsovat televisiota, jonka jouluohjelmisto on jouluna suunnattu lapsiperheille. He katselevat valokuvia ja muistelevat menneitä jouluja. Voi olla, että he eivät saa yhtään lahjaa eikä heillä ole ketään, jolle lahjan antaisivat.
Jouluna meidän perheellisten olisi hyvä muistaa yksinäisiä. Ystäväni on ottanut tavakseen tervehtiä joka ainoaa vastaan tulevaa ikäihmistä – muulloinkin kuin jouluna. Tuo kohtaaminen saattaa olla vanhukselle päivän ainoa yhteys toiseen ihmiseen. Kaunis tapa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *