Sanan voimalla
Sanan voimalla

Pääkirjoitus: Kenen vastuu?

Britit lähtevät EU:sta. Donald Trump valittiin Yhdysvaltain presidentiksi. Suomessa on hallitus, jossa istuvat keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset. Onko jotain valittamista?

Marja Aarnipuro
Marja Aarnipuro

Vaalien jälkeisen kuherruskuukauden jälkeen alkaa aina kovaääninen valitus. Vähemmistöön jääneillä ja oppositiolla onkin täysi oikeus valittaa, hehän eivät valittuja kannattaneet. Opposition tehtävä on kyseenalaistaa valtaan päässeiden päätöksiä päästäkseen valtaan seuraavissa vaaleissa.
Valittajien kuoroon yhtyvät usein myös ne, jotka jättivät äänestämättä. Heidän on kuitenkin turha rutista. On oma syy, jos tilaisuudenjätti käyttämättä.
Kriitikoiden kuoroon liittyy joukoittain myös niitä, jotka itse antoivat äänensä valtaan päässeille. Se tuntuu oudolta, elleivät valitut sitten petä lupauksiaan. Ihan kuin meillä äänestäjillä ei olisi minkäänlaista vastuuta siitä, keitä ja millaisia kantoja vaaleissa kannatamme.
Hallitus joutuu tekemään kompromisseja, istuuhan siinä useimmiten enemmän kuin yksi puolue. Yleensä puolueet kuitenkin pitävät kiinni tärkeimmistä lupauksistaan eli kynnyskysymyksistä. Äänestäjien vastuulla on olla selvillä näistä kannoista.
Huhtikuun kuntavaaleissa valittavat valtuutetut tekevät päätöksiä puolestamme meitä koskevissa asioissa. Vain äänestämällä me vaikutamme siihen, ketkä niistä pääsevät päättämään. Meilläkin on vastuu.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *